Іван Попадюк, депутат від «Свободи»: «Якщо найближчим часом питання із забезпеченням солдатськими паями не буде вирішено, учасники АТО оголосять чиновникам жорстку боротьбу»

 Іван Попадюк, депутат від «Свободи»: «Якщо найближчим часом питання із забезпеченням солдатськими паями не буде вирішено, учасники АТО оголосять чиновникам жорстку боротьбу»

24 квітня, біля головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області, зібралися кілька десятків учасників бойових дій, щоб почути від його начальника Юрія Ватаманюка відповідь на одне-єдине питання: чому учасникам АТО не виділяють землю, обіцяну на початку війни керівництвом держави. Ініціатори акції – члени ВО «Свобода» Іван Попадюк, Іван Банар, Микола Фівчук та Іван Храпко пояснили, що змушені вдатися до публічної акції через те, що хлопці, які боронили українську землю від московських загарбників, втомилися оббивати пороги чиновницьких кабінетів задля отримання обіцяних законних соток.
Атовець, депутат Новоселицької міської ради ОТГ від ВО «Свобода» Іван Попадюк каже, що люди, які пройшли Майдан, поїхали захищати Україну на Донбас не за землю, але зараз несправедливість і байдужість на мирній землі їх морально вбиває. Адже там, на війні, бійці звикли дотримуватися слова за будь-яку ціну. Тому й вірили словам владних мужів: «Ви там воюйте, а повернетесь додому, все у вас буде». Особливо гріло те, що після ротації кожному дадуть земельні ділянки, на яких вони зможуть побудувати будинок, посадити садочок чи засадити городиною…Для багатьох атовців земельна ділянка й справді є єдиним джерелом виживання на селі, де – ні роботи, ні заробітку… На ділі ж виявилося, що немає для захисників вільної землі. А якщо є, то або в такому місці, де лише жаби кумкають або десь в кар»єрі чи поблизу сміттєзвалища, і де кожну ділянку треба брати приступом, як позиції противника.
Іван Попадюк наводить факти. За його словами, у селі Слобода Новоселицького району, приміром, жоден учасник АТО за 2017 рік не отримав земельну ділянку. У сільраді кажуть: «А навіщо вам земля? Що ви будете з нею робити?»
– Розумієте? Людей, які виросли і живуть у селі, питають: а навіщо вам земля? Зате інші жителі земельні ділянки торік отримали, у тому числі і сам сільський голова. Серед них навіть є людина, якій виділили землю, а вона проживає за кордоном, – обурюється депутат.
На зустріч з керівником управління Держгеокадастру Юрієм Ватаманюком Іван Попадюк прийшов не з порожніми руками, він приніс документи, які підтверджують сказане: обіцяні солдатські паї хлопцям не виділяють. Натомість показав рішення кому з жителів цього села виділили ділянки землі. У Новоселицькому районі, за його словами, за три роки (від першої хвилі мобілізації) землю на початку отримали лише 30% учасників АТО. Решта продовжує марно оббивати чиновницькі пороги, звідки їх футболять то з сільради, то з району…
Учасник АТО з Хотинщини Валерій Чебан, який після поранення ледве стоїть на ногах, розповідає, що після довгих поневірянь йому виділили землю, але… біля самого кар»єру.
– На ту ділянку ні заїхати, ні пройти, копнеш землю, а там гравій, вона зовсім непридатна для обробітку. Нам просто закрили рот, мовляв, хотіли ділянку – маєте, в той час як бізнесменам дають кращі землі по селах, – каже Валерій Чебан.
– Коли привезли мого брата в труні – кіборга Юрія Кушніра, то приїхали чиновники, пустили сльозу, виголосили сухі промови – і все… І забули. Наша мама навіть не ходила добиватись тієї землі, бо втратила найдорожче – сина, а владі байдуже, – каже брат загиблого Юрія Кушніра…
– Хотілось би на цім світі отримати обіцяну землю, – звертається до чиновника управління Держгеокадастру учасник АТО Іван Банарь, який кілька разів їздив на схід захищати Україну, і також не може добитись ділянки.
Головний розпорядник землі в області Юрій Ватаманюк на всі претензії учасників акції спочатку парирує, що «вони взагалі не за адресою звернулися, бо якщо в атовців є проблеми з сільськими головами, то це питання не до нього», і що «питання землі вирішується у районних відділах Держгеокадастру», є, мовляв, процедура оформлення, ось з того і починайте.
– Потрібно у районному відділі написати заяву, вона прийде в кадастровий відділ і ви отримаєте землю, – запевняє Юрій Ватаманюк.
Ось так, виявляється, легко і просто. Разом з тим він каже, що так же просто можна написати заяву і в головному управлінні Держгеокадастру на виділення ділянки розміром у 2 га для ведення сільськогосподарської діяльності…
Однак серед присутніх є атовці, які розповіли, що результат подання заяв у головне управління – нульовий, вони їхали до Чернівців в це управління, писали заяви, та проходив час – півроку, рік, а звідти – жодного повідомлення чи, тим паче, – рішення стосовно земельного питання. Коли ж приїхали знову в управління Держгеокадастру, щоб дізнатись що і як, там їхніх заяв… не виявилось.
Тепер вони розуміють, що була порушена процедура прийому документів: без вихідних даних, реєстрації тощо. На думку атовців, робилось і робиться це навмисно, щоб захисники не могли нічого довести і землю не отримати. Вкрай обурені люди розповідають, що їм ніхто не хоче пояснити з чого потрібно починати процедуру оформлення землі. В тих же сільрадах і голови, і землевпорядники крутять-вертять і зводять розмову до відповіді: «Землі немає».
Тимчасом пан Ватаманюк запевняє, що земля для атовців є і показує на комп»ютері сайт, де на карті області нібито зазначено зарезервовані для них земельні ділянки.
Так, на карті все ніби є. Наскільки ця інформація відповідає дійсності, нікому не відомо. Однак є припущення, що вся ця «база даних» склеєна «від ліхтаря», не погоджена з головами сільських рад та територіальних громад і вони навіть не здогадуються про те, що певні ділянки землі зарезервовані для атошників. Принаймні саме з такою ситуацією зіштовхнувся учасник АТО з Київщини, який, ознайомившись з інформацією сайту, поїхав у Путильський район з метою оформлення земельної ділянки (законом не заборонено учасникам АТО отримувати землю в інших регіонах). Як випливало з інформації на сайті, у с. Підзахаричі Путильського району було зарезервовано 8 ділянок сг призначення площею від 70 соток до 1,9 гектара. Однак коли чоловік приїхав на місце, з»ясувалось, що в сільраді ніхто не чув ні про те, що ці землі зарезервовані, ні про те, їх передають в користування атовцям, ні про сам сайт, якому «порадили не вірити і навіть не читати що там пише». Натомість повідомили, що ділянка, на яку, до речі, управління Держгеокадастру дало київському атовцю дозвіл, належить людям, які її обробляють вже 60 років…
З офіційних джерел відомо те, що станом на 2018 рік до органів місцевого самоврядування та Головного управління Держгеокадастру у Чернівецькій області із заявами на отримання земельних ділянок звернувся 4451 учасник АТО, з яких нібито 2258- м надано дозволи на розробку проектів землеустрою.
Чи мають підстави атовці вірити будь-якій інформації з боку чиновників, коли на словах, сайтах та картах – одне, а насправді – інше? Коли одним не вдається упродовж року-два добитись гарантованої державою земельної ділянки, а іншим підсовують землю «На тобі, Боже, що мені негоже»…Інакше чого б люди, яким допекло через край, і які зневірились в боротьбі за квадратні метри землі з місцевими владними божками, змушені їхати до Чернівців з надією, що може їх хоч там почують? Не почули…

 Іван Попадюк, депутат від «Свободи»: «Якщо найближчим часом питання із забезпеченням солдатськими паями не буде вирішено, учасники АТО оголосять чиновникам жорстку боротьбу»
 Іван Попадюк, депутат від «Свободи»: «Якщо найближчим часом питання із забезпеченням солдатськими паями не буде вирішено, учасники АТО оголосять чиновникам жорстку боротьбу»

Не отримавши, крім чергових обіцянок «Все буде добре, земля буде» та порад «звертатись у районні відділи», – конкретної підтримки та допомоги в управлінні Держгеокадастру, учасники протестної акції подалися до голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука. Як повідомив ініціатор акції Іван Попадюк, губернатор вислухав нарікання на сільських голів, дорікнув «Ну ви ж самі їх обирали» і запропонував у письмовій формі написати на його ім»я заяви та звернення. Пообіцяв розібратись… Учасник АТО, депутат-свободівець Іван Попадюк зауважив, що коли обирали голів сільрад, хлопці боронили державу і запевнив, що якщо найближчим часом питання із забезпеченням солдатськими паями не буде вирішено, учасники АТО оголосять чиновникам жорстку боротьбу поза війною, адже земля атовцю повинна належати не лише в окопі та на цвинтарі, а й для життєвих потреб…

Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО \”Свобода\”

peredplata