Страйк перевізників у Чернівцях триває, бо влада неспроможна впливати на ситуацію

Вже кілька днів приватні перевізники у Чернівцях страйкують. Вони вимагають підвищення тарифу на проїзд у маршрутках до 5 гривень. Ні депутати, ні мер, ні чернівчани не погодилися з вимогами. Як не дивно, а саме у цьому питанні знайшли порозуміння міська рада, виконком і міський голова.

Люди також підтримали (чи не вперше за кілька років) владу. Вважають, що перевізники «зажерлися». Рік тому їм дозволили підняти тарифи з умовою, що вони оновлять автопарк, встановлять GPS-навігатори, у салонах підтримуватимуть чистоту, водії будуть ввічливі і чесні.

Цього не сталося. Замість виконання елементарних вимог, перевізники вдалися до шантажу і тиску. Чернівчани витерпіли кілька днів. І з усього видно, що не піддаються на шантаж.

Люди самоорганізовуються. Ті, хто має авта та буси безоплатно допомагають добиратися до потрібного місця тим, хто цього потребує. А багато чернівчан плюнули на владу та на перевізників і пішли пішки.

Мер Олексій Каспрук вловив настрій більшості і попередив про розірвання угоди з усіма перевізниками. Вони через страйк можуть залишитися без роботи. Ніхто уже не дозволить приватникам шантажувати владу і людей. Кожен перевізник, який страйкує буде оштрафований на 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Кошти надійдуть у міський бюджет.

Тепер найголовніше, аби мерія зуміла зробити вірні висновки з ситуації, що склалася у місті. По-перше, створити потужне і якісне комунальне підприємство перевізників у Чернівцях.

По-друге, Каспрук і виконком змушені зробити зміни у керівництві важливої структури у місті. Бо там засиділися кадри часів раннього Кучми та пізнього Януковича. І чимала вина їх у тому, що у Чернівцях виникла проблема з транспортом. Бо ця проблема не сьогоднішнього дня. Її творили у різні часи. А тепер, можливо, хтось хоче використати для дестабілізації суспільного життя Чернівців і навіть для зміни влади у місті.

У перші дні стайку, перевізники спробували нагнітати пристрасті. Тим, хто не хотів страйкувати і спробував виїхати на маршрут, погрожували розправою та спалюванням автобусів.

Виконком міськради також дуже кволо реагував на проблему. Його засідання ніякої користі не приносило. Члени виконкому власні інтереси ставили вище громадських. Зокрема, член виконкому Антоніна Бабюк посеред засідання запропонувала його перенести на інший час, бо їй треба було «йти на процедури».
Без зміни всього складу виконавчого комітету у Чернівецькій міській раді уже ні миру, ні порядку не буде.

Але ні мер Каспрук, ні секретар Продан, ні депутати не спроможні вплинути на ситуацію у місті.
Тож насправді всі вони повинні йти у відставку. Негайно!
Петро Кобевко

P.S. Перевізники у Чернівцях таки вирішили нашкодити місту та містянам. Вчора, 16 травня, вони заявили, що стоятимуть до кінця. І жоден автобус на маршрут не виїде. Без збільшення тарифу на проїзд до 5 гривень, як мінімум, маршрутки не возитимуть людей. Це їм економічно невигідно. Краще, аби авта стояли без руху.
Мер, виконком і міська ради виявилися безпорадними і нездатними вирішити проблему. Тому вони змушені всі піти у відставку.
Чернівчани також вимагають, аби після відставки всіх, жоден з депутатів не має права балотуватися знову. Також мер Каспрук не може ще раз йти на вибори. І у виконкомі теперішні члени не повинні бути уже ніколи.
Це – справедливо.

peredplata