КОГО ХОЧЕ ЗЛЯКАТИ МОСКВА?

У Росії оголошено, що з 11 до 15 вересня у цій країні відбудуться широкомасштабні військові вчення “Схід – 2018”, в яких візьме участь до 300 тисяч військовослужбовців, 1 тис. літальних апаратів, близько 36 тис. одиниць військової техніки. Після розпаду СРСР на постсовєтському просторі таких великих маневрів ще не проводили. Останніми совєтськими найбільш масштабними були вчення “Захід – 1981”, проте в них брали участь лише 100 тис. військовослужбовців. Ті маневри мали на меті налякати НАТО “готовністю Совєтської Армії до могутнього удару по західному противнику”. А кого лякає Москва нині, тим більше – на Сході?

Чому для маневрів обрано Сибір і Далекий Схід РФ?

Логіка підказує, що на Сході Російська Федерація межує з такою могутньою країною, як КНР, тому великі військові маневри мають залякати Пекін, аби той не претендував на малозаселені російські території. Але Москва заздалегідь оголосила, що у військових вченнях братимуть участь також війська Китаю і Монголії, причому на території російського Забайкалля. За легендою маневрів, 3100 китайських військовослужбовців, 400 одиниць техніки і 30 військових літаків відпрацьовуватимуть спочатку “активну оборону”, а потім і перехід у контрнаступ. Проти кого?

І тут російські пропагандисти підкинули версію – всі ці тренування мають на меті випробувати спільні дії з китайцями і монголами, спрямовані на відбиття “американсько-японської агресії”. Відносини між США і КНР останнім часом насправді помітно погіршилися, оглядачі навіть ведуть мову про початок “торгової війни” між двома країнами. Президент Трамп активно захищає американські інтереси повсюдно, і вже декларував своє бажання зменшити імпорт китайських товарів, натомість відновити виробництво всього необхідного на американській території. А Китаю така політика вкрай невигідна.

Росія ж через санкції Заходу все глибше занурюються у міжнародну ізоляції й їй конче необхідні союзники. Відтак у Кремлі  вирішили, що склалася сприятлива ситуація для швидкого зближення з Китаєм, і це має смертельно налякати Захід. Щоб нагнати страху ще більше, росіяни запланували у своїх маневрах імітацію ядерного удару (!). А це й справді викликало чималу тривогу у НАТО. Тут слід відзначити, що Москва останніми роками вела розробку нового виду ядерної зброї й заявила, що вже має нові ядерні артилерійські боєприпаси невеликої потужності.

Видно, зовсім невипадково російські “яструби” останнім часом почали все частіше закликати у соціальних мережах “вдарити по украм-фашистам ядерною зброєю”. Від Кремля можна сподіватися, чого завгодно. Подібну загрозу серйозно сприймають і у США, відтак пообіцяли передати Україні для успішної оборони проти агресора нові види летальної зброї.  Якщо брати до уваги появу в Росії нового виду ядерних артилерійських снарядів, то цілком зрозумілим виглядає постачання нам і не-летальних американських контрбатарейних систем, які дозволяють миттєво засікати, звідки противник веде артилерійський вогонь.

Росіяни лякають і американців, і українців, і весь Північноатлантичний альянс, намагаючись грати роль “великої мілітарної держави”. Оголошена кількість військ, що братимуть участь у маневрах, складає третину всієї російської армії. В Європейській частині Росії такі військові навчання провести було б неможливо без порушення міжнародних угод в рамках ОБСЄ, підписаними і Москвою. За ними значно обмежується кількість військ і військової техніки, що можуть брати участь у маневрах. До того ж самі маневри повинні проходити під ретельним міжнародним контролем. А в Сибіру і на Далекому Сході подібні обмеження не діють.

Критичні оцінки російських маневрів

Відомо, що російська пропаганда значно роздмухує бойові якості своїх військ, а у реальному житті все виглядає не так бравурно, як у репортажах московського телебачення. Західні військові спеціалісти відразу поставили під сумнів здатність росіян швидко перекинути на Схід їхньої країни таку величезну кількість людей і техніки. У Сибіру і на Далекому Сході російських військ не багато,  а Транссибірська магістраль навряд чи встигне перекинути вчасно оголошені обсяги перевезень. До того ж іноземні фахівці висловлюють сумнів у тому, що росіяни взагалі мають 36 тис. одиниць боєздатної військової техніки. Скоріше, йдеться про звичайні “понти”, в яких краще росіян знайти у світі “спеціалістів” неможливо.

Не виключено, що військові частини Центрального військового округу Росії на Схід взагалі масово не відправлятимуться, а проведуть бойові стрільби на власних полігонах, пропаганда же представить це як “маневри на Сході”. Тим більше, що російське Міноборони вже заявляло, що вчення  складатимуться з 16 різних епізодів, а не являтимуть одну спільну операцію. У них братимуть участь також два військово-морських флоти – Північний і Тихоокеанський, а також практично повністю російські Повітряно-десантні війська.

Такі військові вчення для проведення вимагають величезних грошових засобів, а фінансове становище Росії помітно погіршується через західні санкції. Тому зарубіжні фахівці вважають, що Москва продемонструє всьому світові не стільки свою “військову могутність”, скільки власну економічну слабкість. У будь-якому випадку дірка в її річному бюджеті гарантована, а це означає, що простолюду у РФ доведеться у черговий раз “затягати паски”.  Замість запланованого спалаху патріотизму в зв’язку з демонстрацією сили Кремль може отримати зростання народного невдоволення простих людей труднощами їхнього життя, які посилюються внаслідок нинішньої політики Путіна. Тоді більше злякається сам Кремль, ніж весь світ, який Москва намагається нині залякувати своєю мілітарною силою.

 

 

peredplata