БЕЗУМСТВО – ХВОРОБА ЗАРАЗНА?

Днями прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький зробив важливу заяву. Польща, як і США, рішуче виступає проти будівництва газопроводу “Північний потік – 2” з Росії до Німеччини.Польський прем’єр підкреслив: якщо  цей газопровід все-таки буде збудований, Україна втратить статус країни-транзитера російського газу, тому Путіна вже ніщо не зупинить від удару на Київ всіма наявними силами. А розширення масштабів війни в Україні загрожує іншим європейським державам. Що ж відбувається насправді й чому путінське безумство розповзається світом?

Політика замість економіки

Німецьке керівництво пояснює своїм громадянам, що російський газ конче потрібний їхній держави для боротьби зі змінами клімату, викликаними масовим спаленням викопного палива. Мовляв, Берлін не збирається розвивати дуже небезпечну ядерну енергетику, а саме природний газ з Росії дозволить німцям зменшити викиди парникових газів, котрі розігрівають земну атмосферу до небезпечних меж. Проте у світі таке “пояснення” вважають неправдивим, вбачаючи у російсько-німецькому проекті не економічну чи екологічну складову, а насамперед геополітичну.

Німеччина вже є найсильнішою державою Європи й її керівництво прагне вийти з-під американської опіки, щоб диктувати свою волю іншим європейським державам. На цей шлях його все відвертіше штовхає Путін, зацікавлений у розколі і НАТО, і ЄС. Небезпеку подібної політики чудово розуміють за океаном, і президент США Дональд Трамп рішуче заявив, що його країна має можливості зупинити будівництво “Північного потоку – 2”, і використає їх, якщо німці продовжать свій спільний проект з росіянами.

Спеціалісти з міжнародних відносин підкреслюють: Берлін відмовляється від стратегічного партнерства з Вашингтоном, обираючи натомість стратегічне партнерство з Москвою. Для України такий розвиток подій є вкрай несприятливим, як і для ряду інших європейських держав, що мають спільні кордони з РФ. Поляки про це вже говорять відкрито: вони не забувають 1939 р., коли Берлін і Москва розділили Польщу між собою. З Варшави лунають заклики до німецьких сусідів відмовитися від російського газу (який використовується як зброя для підкорення інших народів), а будувати нові термінали на морському березі, щоб приймати танкери із скрапленим газом з-за океану. Польща вже танкери із США із цим продуктом приймає, що дозволяє їй відмовлятися від імпорту газу з Росії.

Якщо думати на перспективу, то подібний шлях має багато переваг перед російською “трубою”, кран від якої тримає у своїх руках безумець Путін. Передбачити його політику неможливо: Кремль керується не стільки аналізом реалій, скільки власними фантазіями. А в них він бачить себе “світовим лідером”, який робить все, що забажає його запалений мозок. На жаль, путінське безумство виявилося заразним, воно поступово розповзається по Європі.

У чому реальна небезпека російської “труби”?

У Німеччину вже поступає газ трубопроводом “Північний потік”, паралельно якому споруджується “Північний потік – 2”. У разі повного заповнення першого трубопроводу він окупить себе за 14-15 років. Другий також вимагає величезних затрат, що окупляться через багато років. Крім цього, Росія будує до Європи “Південний потік” через Туреччину в обхід України. Коли всі вони почнуть працювати на повну потужність, українська газотранспортна система стане непотрібною Путіну. Відтак ми не лише втратимо мільярди доларів за транзит газу, але зникне останній бар’єр, який стримував агресора від застосування всієї міці своїх Збройних сил.

Фахівці вважають, що росіяни не обмежаться Україною, вони ще й окупують Білорусь. Рейтинг Путіна знижується, а для його піднесення потрібні нові завоювання. Потенціал Криму у цьому сенсі вже вичерпано, необхідно захопити шмат побільше. У 2019 р. оволодіти Україною Кремль намагатиметься за допомогою виборів, протягаючи у крісло президента свою людину і добиваючись створення у Верховній Раді проросійської більшості. Якщо не вдасться так, тоді буде кинута армія на захоплення як наших, так і білоруських земель.Такий варіант розглядається не лише у Києві, але і у Вашингтоні. Недарма Україна і США підтвердили, що вони є стратегічними партнерами, а переговори про постачання новітньої американської зброї нашій держави нині ведуться активно. А у Мінську раптом заговорили про можливий візит Лукашенка до Вашингтону.

Події відбуваються важливі, і в світі зростає розуміння того, що безумство політиків необхідно лікувати вчасно.У своєму виступі польський прем’єр Моравецький підкреслив: Німеччина платить величезні гроші за російській газ, а Путін за них переозброює свою армію. Одночасно німці намагаються уникати збільшення платежів на зміцнення НАТО, сподіваючись на інших. До речі, німецький бундесвер нині виглядає не дуже боєздатним, про що пише світова преса. Половина його танків у разі необхідності не зможе взяти участі у бойових діях…

Отака невесела картина, з якою мусять рахуватися українці. Світ змінюється дуже швидко, і потрібні висококваліфіковані політики, здатні приймати адекватні рішення у нових складних умовах. Особливе значення нині мають аналітики, що можуть передбачити подальший розвиток подій. І тут виникає важливе питання: чи мають вони в Україні можливість донести до владних інституцій свої прогнози? Без такого передбачення неможливо проводити ефективну політику і здобувати зовнішню підтримку, таку необхідну нашій державі.

 

peredplata