ВАСИЛЬ БАБУХ: Гриб для царського столу

Недавно мені зателефонував знайомий лісник із Сторожинецького району і розповів цікаву історію. В селі Ропча місцевий мешканець,прогулюючись лісом несподівано натрапив на оленя,який ратицею розгрібав під собою землю, діставав ЩОСЬ звідти і жував. Побачивши пришельця,рогач настрімголов кинувся у гущавину. Чоловіка розібрала цікавість і він вирішив оглянути місце,де колупався в землі олень.У ямці, яку лісовий красень встиг вигребти , чоловік побачив якусь загадкову річ поцятковану чорними рисками.Коли він вийняв знахідку з грунту,то збагнув,що вона є грибом,яких йому ще ніколи не доводилося бачити. Селянин поклав ту дивину до рюкзака і подався в лісництво,де показав її своїм односельцям.Найстарший з лісників,знавець грибів, одразу все второпав і сказав:-Тобі надзвичайно поталанило,друже.Ти знайшов
найсмачнішого і найдорожчого гриба на планеті.Його назва-трюфель.
Знахідку почистили,порізали на дрібні скибки,відварили , а потім підсмажили та сіли полуднувати,прицмокуючи язиками від задоволення.

Трюфель-рідкісний у наших краях земляний гриб.
Є країни,де ці суперсмачні гриби ростуть у навколишньому природному середовищі.Зокрема багаті ними Італія,Австрія,Бельгія та Франція. Найсмачнішим вважається п’ємонтський гриб. В кожній місцевості побутує своя методика збору цього дару природи . Італійці,приміром,вишукують їх з допомогою свиней.Вирушаючи в ліс, жителі Апеннінського півострова,беруть із собою підсвинків. Вони-неперевершені мастаки знаходити місця,де під шаром грунту перебувають трюфелі.На шию поросяти зазвичай одягають нашийниик, щоб не дати тварині можливості проковтнути смачну знахідку.У Бельгії та Австрії на таке полювання йдуть із собаками-нюхачами.
В природних умовах трюфелі ростуть у землі на глибині 10-15 сантиметрів. Окремі їхні екземпляри досягають до кілограма
завважки.Полюбляють вони розмножуватися біля кореневищ дубів,буків,горіхів,беріз та грабів.Благодатними для них є вапнисті грунти.Трюфель,знайде6ний у Сторожинецькому районі,з’явився там невипадково,адже в цій зоні переважають землі,в яких багато вапняків.Такі грунти вчені називають білицями.
В ряді країн навчилися вирощувати трюфелі на промисловій основі. У спеціально підготовлений грунт висівають грибні спори і в результаті одержують непогані врожаї цієї культури, маючи від того чималий зиск.
На Буковині теж водяться трюфелі.Зокрема найбільше подибуються вони в зоні Буковинських Карпат та Підгір’я.
У селищі Селятин Путильського району жив чоловік,який знав місця,де звикли рости трюфелі. До речі,він ходив збирати їх з допомогою свого мисливського собаки, котрий бездоганно визначав,де під товщею грунту захований гриб-делікатес.
Чому трюфелі люблять ласо поїдати карпатські олені.? Дехто з гуцулів вважає,що цей гриб посилює потенцію організму,тому дикі звірі й намагаються наїстися їх ,аби набратися статевої моці.
Напрошується й інше запитання: чому саме свині є найкращими пошуковцями трюфелів.У Зоологів своє пояснення цього: вся таємниця полягає в тому,що запах гриба нагадує запах кнура і тому свині, а особливо самки, швидко відчувають його і починають рити землю в місцях де ростуть трюфелі.
Буковинські гуцули називають трюфелі гордубанами.Серед горян навіть подибуються люди,які носять прізвища Гордубани.
Автор цих рядків теж мав нагоду покоштувати цього райського делікатесу.Було це в австрійському місті Клягенфурт,яке є побратимом Чернівців. А потрапив я туди в складі делегації від столиці буковинського краю. На банкеті в честь нашого приїзду в одному з тамтешніх ресторанів нас пригостили трюфелями.Бургомістр Клягенфурта Гарольд Шойхерт запропонував випити під цю страву
місцевої горілки з груш. Гриби приправлені вишуканим соусом були надзвичайно смачними.Але хочу попередити ,що трюфелі не є наїдком для бідного люду. В європейських країнах кілограм цього делікатесу вартує понад 100 євро.
До речі.найбільше вирощується трюфелів у Болгарії,Австрії,Словаччині,Італії.Почали займатися цією прибутковою справою і в Україні.

Хочеться вірити,що колись на Буковині теж знайдуться підприємливі люди,які займуться вирощуванням делікатесних грибів на промисловій основі, як це відбувається нині із шампіньйонами.
Василь Бабух

На фото:трюфель,знайдений у селі Ропча.Це вже зрілий гриб.А в початковій стадії вони невеликі за розміром, формою чимось нагадують картоплю.Їхня шкуринка схожа на на мундири бульб.

peredplata