ВАСИЛЬ БАБУХ: Повчальна бувальщина

Як чайки
наших побратимів врятували
У 1848 році в штаті Юта (США) раптом сталося непередбачуване – на довколишніх теренах почали масово розмножуватися комахи, що належать до різновиду цвіркунів. Вони жадібно накинулися на посіви сільськогосподарських культур і взялися нещадно знищувати їх. Після себе шкідники залишали пустелю.

Мормони, які були корінним населенням штату, не могли нічого вдіяти з нашестям ненаситних комах.

Та, на щастя, в зону лиха почали масово злітатися чайки й апетитно пожирати цвіркунів. Протягом кількох днів із машкарою було покінчено й посіви вдалося врятувати.
Після цього випадку мормонам спало на думку звести пам’ятник на честь своїх рятівнків- сріблястих чайок. До збору коштів на монумент долучилися мешканці всього штату.

На знак вдячності за надану пернатими неоцінену підмогу їх відтоді в штаті Юта почали називати – чайками мормонів. Орнітологи теж вирішили послуговуватися цією назвою й зробили її офіційною.

Пам’ятник сріблястим чайкам було встановлено в місті Солтлейксіті – адміністративному центрі штату Юта. До речі, воно є побратимом Чернівців. Тривалий час наше місто підтримувало тісні ділові й дружні зв’язки зі столицею мормонів. На центральному майдані Чернівців красується герб Солт Лейк Сіті.
Хочеться вірити, що ці побратимські зв’язки знову відновляться.

peredplata