МОЛОДЦІ, ГОРОШІВЦІ!

Процес переходу релігійних громад у лоно Православної Церкви України вже незворотній. Його не в силі зупинити ні Путін, ні Кирило, ні увесь «рускій мір».

Українські люди повертаються до рідної церкви, яку колись у XVII столітті Москва купила за кількасот червінців та соболів.

Наприкінці 2018 року відбулася епохальна подія в історії церков: всі українські православні церкви об’єдналися в єдину Соборну Православну Церкву України. І цієї ж миті Московський патріархат перетворився у церкву країни-агресора. Він відтоді став Російською Православною Церквою в Україні. Згодом ПЦУ отримала Томос про автокефалію і стала канонічною. Саме у цей час з’ясувалося, що РПЦ ніколи Томосу не мала і вона є неканонічною. Насамкінець, верховна рада України прийняла рішення про офіційну назву Московської церкви – РПЦ.

Після цього одна за іншою релігійні громади у селах і містах України почали переходити до ПЦУ. Бо не хочуть українські люди ходити на службу до чужого попа, чужої держави, слухати чужу мову і молитися чужому Путіну та Кирилу.

У Чернівецькій області першою до ПЦУ перейшла громада села Шишківці Кіцманського району. Там все село висловилося за те, аби церква стала українською. Священик зберіг вірність Кирилу, Путіну і Росії. Тому його відпустили з миром на всі чотири боки.

Другою на Буковині стала громада села Карапчів Вижницького району. Це село межує з малою батьківщиною великого запроданця України т.зв. Митрополита РПЦ Онуфрія (Березовського). Кілька років тому у його рідному селі Коритне люди також вирішили перейти до УПЦ КП. Цим вони підтвердили, Що Онуфрій не користується повагою навіть у рідному селі, не те, що по всій Україні.

Ситуація з переходом громади села Карапчів була напруженою. Хоч і все село (за винятком 30 людей) виявило бажання йти від Москви, попи не спішили відпускати паству до рідної церкви. Секретар Чернівецької єпархії РПЦ Микита обманював людей. Мовляв, ніякого Об’єднавчого собору не було і дії ПЦУ є «розкольницькими». Згодом прихильники Москви викрали з церкви цінні реліквії. Людям і поліції вдалося повернути поцуплені речі. А попи з Карапчева пішли геть. Щоправда, люди у селі обурені поведінкою одного депутата районної ради і його дружини, котрі досі чинять колот у Карапчеві і підбурюють прихильників Москви до дій проти України.

Першою на Заставнівщині до ПЦУ вирішили приєднатися віруючі села Боянчук. Напередодні Різдва Христового у сільському клубі ніде яблуку впасти. Все село прийшло на збори, де проголосували за перехід Церкви Різдва Пресвятої Богородиці від РПЦ до ПЦУ. Тільки 8 заблудлих вірних Москві були проти. Тоді до Боянчука приїхало 7 попів РПЦ. Але їм це вже не допомогло.

Толерантні люди села хотіли дозволити своєму священику й далі правити, але уже у ПЦУ. Він не захотів. Тому залишився попом РПЦ. І у селі вже не править. А люди вирішили:

  • молитися рідною мовою;
  • не славити у своїй церкві та у селі Боянчук Путіна та Кирила;
  • молитися за Україну та її захисників.

Коли люди проголосували за рідну церкву, емоції їх переповнювали. Вони обіймалися один з одним і вітали з величною подією, а старші навіть пустили сльозу радості.

Та не довго довелося жити у мирі і радості у Боянчуку. Вже 20 січня, на Івана, з «чорного ходу» до церкви ніби круки увійшли російські попи. Вони йшли не через парадні двері, як усі люди, а через «паламарку». Спільну молитву перервав Мелетій зі своїми помічниками. І навіть не перехрестившись у вівтарі, почали повчати людей. Замість слів вітання лунали звинувачення у порушенні статуту церкви.

І знову ж люди Боянчука показали високу культуру, толеранцію та гідність. Вони колядували. І цією спільною колядою показали непроханим гостям, що вже ніколи не поступляться московській духовній навалі.

Цього дня, 20 січня, ще одна громада вирвалася з лабет путінсько-кирилівської Москви. Це громада села Горошівці Заставнівського району. Переважною більшістю голосів (проти були тільки піп і 40 прихильників Москви) вирішили повернутися у лоно рідної Православної Церкви України.

Піп Федір обманював людей тим, що казав, нібито ПЦУ є неканонічною. Насправді, РПУ не має Томосу і перетворилася на секту.

Потім прийшов головний російський піп на Буковині – Мелетій. Він говорив про якийсь Божий суд над людьми. Горошівчани у відповідь заспівали гімн України. А потім зі словами «Ганьба!» випровадили московських попів з подвір’я української церкви.

Процес переходу до ПЦУ від РПЦ на Буковині набирає великих масштабів. Скоро російська церква у нашому краю не матиме прихожан і змушена буде покинути Чернівецьку область на віки вічні.

Світлини з відкритих джерел

peredplata