Вижили наперекір усьому

Неймовірно поталанило недавно працівникам національного природного парку “Хотинський”.Їм вдалося в виявити в заповідній,віддаленій від людей зоні два види тварин,які вважалися тут зниклими.Зокрема молодшим науковим співробітником парку Жанною Тереховою на берегах Дністра поблизу села Анадоли Хотинського району було зафіксовано ховраха європейського, давно не подибуваного в цих місцях,хоча раніше він тут водився. Як відомо в радянські часи цих звірків масово винищували як злісних шкідників, що завдавали збитків сільському господарству.через що вони опинилися на грані зникнення. Дійшло до того, що вчені з сумом констатували-ховраха в бессарабських регіонах Чернівецької області не стало.
Поява цих істот на Хотинщині є обнадійливим фактом. Це означає,що ховрахи європейські не щезли з екологічної мапи і продовжують займати свою нішу в тамтешній екосистемі, чому посприяло оголошення її заповідною зоною.
У сусідньому Кельменецькому районі на території урочища Поливанів яр науковці запримітили ще одного рідкісного нині представника фауни занесеного до Червоної книги України, – кота лісового. Всього в Україні їх залишилося, як констатують науковці, близько 500 особин. Та, як зясувалося, подибуються коти лісові не лише на Хотинщині, а й на Сторожинеччині. Одного з них недавно вполював мисливець біля села Ропча.Екземпляр був досить крупним і важив ,близько десяти кілограмів. Перед тим, як виготовити з нього опудало, таксидерміст вийняв з тварини понад два кілограми жиру, що свідчить про її добру вгодованість.

Місцепроживання тварин, виявлених у Хотинському та Кельменецькому районах, взято під охорону. Природозахисники роблять усе можливе,щоб дивом уцілілі істоти мали в заказнику належні умови для свого проживання.

Та недавно сенсаційних знахідок додалося – на території Чернівців було виявлено ще одного рідкісного представника фауни- лилика двоколірного. Випадково натрапив на нього мешканець Чернівців. Коли він ішов містом то побачив, як бродячий пес ніс у пащеці якогось звірка, що відчайдушно пручався,щоби вирватися на волю. Чоловік вирішив допомогти протерпілому й мерщій кинувся до пса Злякавшись,той випустив здобич.
У відділі природи обласного краєзнавчого музею,куди чоловік доставив знахідку, ахнули від здивування:перед ними був представник кажанячого племені , який раніше на Буковині не подибувався.
Згодом у руки науковців потрапив не менш рідкісний представник фауни-нетроп середземноморський, який у нас теж раніше не зустрічався.
Завідувач відділом природи обласного краєзнавчого музею Ігор Скільський вважає,що істота прибула до нас міграційними шляхами. Це теж є неабиякою сенсацією для знавців фауни, оскільки донедавна вважалося, що нетопир середземноморський на теренах України, тим паче й Буковини, не зустрічався.

peredplata