Могеріні проти Путіна

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

– Рада міністрів закордонних справ країн ЄС (Foreign Affairs Council, 18/02/2019) не затвердила так званий “Азовський пакет” санкцій проти Росії..,

…але протягом найближчих тижнів це може статися.

Про це сьогодні заявила у ході засідання Ради міністрів закордонних справ глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

Проте ще у суботу міністр закордонних справ України Павло Клімкін, виступаючи перед журналістами у Мюнхені, був переконаний, що сьогодні його колеги з ЄС ухвалять позитивне рішення для України.

Однак у кулуарах Ради ЄС припускають, що Рада МЗС ЄС не оголосила про запровадження “Азовського пакету”, оскільки до цього часу в Брюсселі не встигнли завершити підготовчу роботу з правових і технічних питань з цього приводу.

Подібні пояснення чиновників ЄС не можна сприймати без іронії. Адже збройний інцидент у Азовському морі і блокада Керченської протоки відбулись ще 25 листопада 2018 року. Тобто від дати конфлікту минуло майже 3 (три !!!) місяці. І після трьох місяців ми чуємо, що “в Брюсселі не встигнли завершити підготовчу роботу з правових і технічних питань з цього приводу”.

Гаразд, будемо сподіватися, що через кілька тижнів санкції врешті-решт будуть ухвалені. Але знову питання – які? Наскільки потужні й ефективні?

У цьому контексті нагадаю. В кінці минулого тижня агентство Bloomberg, з посиланням на джерело, повідомило, що в ЄС узгодили обмежувальні заходи проти восьми громадян Росії через інцидент в Керченській протоці. За його даними, питання узгоджено на рівні технічних фахівців. Разом з тим, за даними джерела, російських компаній в списку санкцій немає. (???)

P.S. Разом з тим Рада міністрів ЄС провела всебічне обговорення становища в Україні, включаючи майбутні
Президентські та парламентські вибори, заплановані на 31 березня та 27 жовтня, а також процес реформ і ситуацію зі станом безпеки в Україні.

Окрім України на сьогоднішньому порядку денному засідання Ради міністрів ЄС стоять питання Bенесуели, Сирії, Африканського рогу, Конго і перейменування Македонії.

Світлина від Rostyslav Demchuk.

peredplata