Динаміка любові. Хто перемагає у виборах президента за останніми рейтингами

Менше ніж за тиждень до виборів ключові соціологічні служби опублікували свіжі дослідження, де чітко простежується відрив Володимира Зеленського. Петро Порошенко та Юлія Тимошенко відстають від лідера гонки на 10 відсотків та дихають одне одному у спину.

“Українська правда” вирішила розібратися, як змінювалися рейтинги ключових кандидатів у президенти за останні чотири місяці, простежити перетоки їхніх голосів та описати географічні вподобання українців.

Рейтинги

На початку грудня минулого року Тимошенко видавалася беззаперечним лідером президентських перегонів.

 

Рейтинги кандидатів у президенти протягом останніх 4-х місяців. Дані групи “Рейтинг”
 

Ілюстрація Андрія Калістратенка, УП

Вона першою активно почала вести виборчу кампанію ще у червні минулого року. Тоді ж і вималювалася її стартова ціль – молодий електорат, за який лідерка “Батьківщини” боролася усіма можливими силами.

Зазвичай Тимошенко підтримують виборці віком за 50 та пенсіонери. Симпатики Порошенка трохи молодші – це в більшості своїй ті, кому за 40.

Рейтинги кандидатів: вік

Кандидат 18-29 років 30-39 років 40-49 років 50-59 років 60+
Володимир Зеленський 38% 25% 18% 12% 7%
Юлія Тимошенко 6% 8% 10% 14% 16%
Петр Порошенко 8% 10% 13% 12% 12%

*Результати спільного опитування КМІС, Центру Разумкова та Соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного з 5 по 14 березня 2019 року.

Вибірка: 15 000 респондентів в усіх областях України (без врахування населення АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Похибка вибірки: не більше 0,8%.

Щоб заручитися підтримкою нового виборця, Тимошенко неодноразово проводила форуми “Нового курсу” і апелювала до прогресивного громадського середовища.

Осучаснення ЮВТ дало свої плоди: у грудні за неї були готові голосуватиприблизно 20% українців, у той час, як Порошенка підтримувало лише 12% виборців. До Нового року штаби президента і головної опозиціонерки готувалися до спільної генеральної битви у другому турі і не звертали уваги на інших кандидатів.

Експерименти Юлії Володимирівни звів нанівець похід у політику Зеленського – молодь віком 18-29 років повально перейшла у ряди його симпатиків.

 

Рейтинг Зеленського

Паралельно після нового року почав зростати і рейтинг чинного президента. Це можна пояснити наданням Україні томосу, на якому піарився Порошенко, влаштувавши цілий “томос-тур” містами України.

 

Підтримка чинного президента
 

 

Другий тур

Зараз Зеленський є очевидним лідером виборів, але сказати, що він точно пройде до другого туру – не можна. Точно те ж саме не можна сказати і про його найближчих конкурентів – Юлію Тимошенко та Петра Порошенка.

Найбільш імовірними є три пари другого туру: Зеленський-Тимошенко, Зеленський-Порошенко, Порошенко-Тимошенко.

Однак не варто виключати варіантів, що у другий тур можуть вийти Анатолій Гриценко чи Юрій Бойко.

Моделювання найбільш вірогідного другого туру

Тимошенко перемагає Порошенка – 26% проти 19%.

 

Пара Порошенко і Тимошенко

Проте Зеленський здобуває першість як у парі з Порошенком з результатом 39% проти 18%, так і з Тимошенко – 34% проти 21%.

 

ПАРА ПОРОШЕНКО ЗЕЛЕНСЬКИЙ
 

У другому турі Тимошенко і Зеленський

Перетоки голосів

Для заміру перетікання голосів соціологи КМІС попросили виборців “проголосувати” одразу за двох кандидатів.

В результаті вийшло, що найбільше голосів Зеленського може перейти до Юлії Тимошенко, Ігоря Смешка та Олександра Вілкула.

 

Голоси Зеленського можуть перейти до Тимошенко, Смешка та Вілкула

 

Виборці Тимошенко “другим вибором” називають Олега Ляшка
 

Електорат Порошенка найбільше перетікає до Анатолія Гриценка, у той же час виборці Гриценка своїм “другим вибором” вказують Тимошенко
 

 

Очікувано найбільші перетоки симпатиків вийшли у Юрія Бойка та Олександра Вілкула

Улюбленці в регіонах

Найбільше прихильників Зеленського проживають на півдні та у центрі держави; Порошенка й Тимошенко – на західній Україні й у центрі; Гриценка – на заході; Бойка – на сході.

 

Клікніть на зображення, щоб відкрити у великому форматі
ІЛЮСТРАЦІЯ: СЕРГІЙ КОРНІЄНКО, УП

Що це означає

Сьогодні соцдослідження показують поступове і стрімке зростання підтримки Зеленського, якого молодь сприймає як альтернативу системним політикам. Однак немає впевненості, чи несистемна молодь прийде на реальну, а не інстаграмну дільницю.

Так само важко передбачити, чи вистачить Тимошенко її перевірених часом вірних прихильників для виходу у другий тур.

І зовсім незрозуміло, чи зможуть агітатори Порошенка привести голосувати необхідну йому кількість виборців для подальшої боротьби.

Роман Кравець

peredplata