Загони НКВС, маскуючись під вояків УПА, вдиралися в села на Західній Україні та ґвалтували жінок — автор підручників з історії України

Автор підручників з історії України, експерт Інституту історії Національної академії наук України Станіслав Кульчицький розповів, які факти про Другу світову тривалий час приховувалися

Ведучі

Вікторія Єрмолаєва

— Які є факти та дані, що приховувалися від людей?

— Застосовувалася тактика випаленої землі. Коли Радянська армія змушена була відступати, а це такий факт, який не можна заперечувати, знищувалося все, щоб не дісталося ворогу, наприклад знищувалися посіви, забуваючи про те, що люди залишалися.

Фактично ніхто не знав, що радянські диверсанти підірвали Хрещатик. Це сталося у вересні 1941 року за допомогою радіокерованих мін. Звичайно, загинуло багато німців, які вже облаштовувалися в офісах і кабінетах на Хрещатику, але значно більше загинуло мирних громадян, киян.

Радянські підривники підірвали греблю ДніпроГЕС. Ця лавина води висотою 9 метрів пішла по Дніпру, загинули десятки тисяч людей. Трошки, мабуть, і німців загинуло, але вони ще не встигли підійти на цей простір. Загинули люди наші.

— Слухачка питає про репресивну машину, яка повернулася у 1944 році на Західну Україну, як розправлялися з кадрами, які приїздили зі сходу, маскуючись під загони УПА.

— Це те, що відбувалося на Західній Україні, коли там діяла Українська повстанська армія. Були спеціальні загони НКВС, які займалися провокаціями. Таких загонів було кілька сотень. Ці люди, маскуючись під вояків УПА, вдиралися в села, підпалювали, ґвалтували жінок. Це тривало кілька місяців, поки самі НКВДисти не пересвідчилися, що це не діє, що місцеве населення чудово розрізняє своїх і чужих.

На Заході тепер дуже багато вийшло праць, які показують окупаційну політику кремлівської верхівки, коли Радянська армія вступила на територію Німеччини. Є такий маршал Черняховський, його зараз звинувачують в усіх тих звірствах, які творила Радянська армія на території Німеччини, там були зґвалтовані сотні тисяч жінок, десятки тисяч людей були розстріляні. Все це робилося для того, щоб вигнати з території Східної Пруссії всіх німців, все німецьке населення, тому що Східна Пруссія була розділена. Сталіну просто треба було знищити місцеве населення, вигнати його.

Всю розмову слухайте у доданому звуковому файлі.

peredplata