РОЗЧАРУВАННЯ НЕМИНУЧЕ

Голосами майже 75% виборців президентом України обрано артиста-коміка Зеленського. Людину без політичного досвіду, без чіткої програми, без відомої суспільству команди. Чому? Насамперед тому, що виборці сприйняли його як “простого хлопця з Кривого Рогу, не пов’язаного з олігархами, який зламає систему корупції й несправедливості, вибудуваної в Україні за останні 27 років”. Кожен з виборців пов’язував з цим кандидатом надії на покращення власного життя, причому, покращення швидке і відчутне. А тут є дуже серйозні проблеми.

На що сподівалися рядові громадяни?

Головні сподівання можна згрупувати за такими ознаками: а) зниження цін; б) зниження комунальних тарифів; в) швидке припинення війни на Донбасі. На жаль, переважна більшість громадян України не знайома з повноваженнями президента, записаними в Конституції України. Інакше, вони би знали, що президент не може впливати на рівень цін, адже ціну формує ринок. Знизити комунальні тарифи він також не може: ці питання перебувають в компетенції Верховної Ради й сформованого нею уряду. Про неможливість зниження тарифів президентом вже заявили особи, наближені до Зеленського. Залишається тільки швидке припинення війни на Донбасі.Питання війни і миру, національної безпеки і міжнародних відносин справді належать до компетенції президента.

Проте чи може президент України швидко припинити війну, яку проти нашої держави розв’язав президент Росії Путін? Може, але лише в одному випадку – військової перемоги над противником. Сил для швидкої і  цілковитої перемоги Україна не має, її потенціал (військовий, фінансовий, людський) значно поступається російському. Збройні Сили України здатні успішно стримувати противника, але “марш на Москву” без могутніх союзників їм не під силу.

З оточення Зеленського вже пролунали слова про те, що “швидко завершити війну не вдасться”. А це означає, що жодне з головних сподівань виборців виконати неможливо, і розуміння цього невдовзі прийде до цих людей. Тоді неминучим стане розчарування з усіма його наслідками. Якщо нині для багатьох наївних Зеленський є “всесильним захисником їхніх інтересів”, то в реальності вони швидко побачать значну обмеженість сил і повноважень президента. Реакцію на крах ілюзій уявити собі неважко, причому, можна сподіватися  на неї у зовсім недалекому майбутньому.

“Борець з олігархією”?

Великим плюсом в очах більшості виборців було те, що Зеленського вони сприймали як людину, не пов’язану з олігархами та корумпованим чиновництвом, тому здатну завдати смертельного удару цій зогнилій й цілковито дискредитованій системі. Натомість смертельного удару завдав ідеалізованому образу “борця з олігархією” втікач-олігарх Коломойський. У своєму вкрай цинічному інтерв’ю він заявив, що Зеленського президентом зробив саме він разом з міністром внутрішніх справ Аваковим. Цим вони помстилися Порошенкові – Коломойський за націоналізацію “ПриватБанку”, Аваков же – за переслідування свого сина у “справі рюкзаків”.

Такі заявки “Бені” свідчать, що новий президент залежний і від олігарха, і від міністра внутрішніх справ. То про який “злам системи” можна вести мову у цьому випадку? Поступово розуміння гіркої правди приходитиме і до тих, хто ще нині живе солодкими ілюзіями про “одного з нас, простого хлопця, який здолає олігархів”. Дуже багато людей замість жорстокої істини тішать себе красивими фантазіями, але життя нещадно руйнує гарні мрії, і це неминуче.

З першого травня в Україні почав діяти новий закон, за яким при невчасній сплаті комунальних платежів нараховується пеня, яка може досягати 100 % заборгованості. Закон прийнятий в інтересах олігархів, які  контролюють обленерго, системи водопостачання, опалення тощо. Хтось надіявся, що Зеленський зменшить їм тарифи, натомість отримали протилежне. Вже після 20 травня їм почнуть нараховувати пеню, якщо до цієї дати не встигнуть оплатити рахунки. А якщо зарплату чи пенсію вони отримують після 20-го, і жодних накопичень не мають?

Сильний удар отримають і ті, хто надіявся на значне підвищення своїх зарплат чи пенсій. В Україні такі виплати – найнижчі в Європі, а щоб їх підвищити, необхідно забезпечити швидкий і динамічний ріст економіки. Натомість симптомів такого росту не спостерігається, навпаки, іноземні інвестори не спішать вкладати власні гроші в Україну, доки не розберуться, якою ж буде тут політика нової влади. А для цього потрібний час. Зеленський вже прагне розпустити Верховну Раду і призначити дострокові вибори, щоб провести у новий склад парламенту свою велику фракцію до того, як виборців охопить масове розчарування його діями.

Розчарування неминуче, але чим виборця зачарували?

Коломойський сказав важливу річ: Порошенко програв тому, що “не мав телеканалу 1+1”. Так, саме завдяки телебаченню і був із коміка Зеленського сформований образ майбутнього президента України. Весь час цей персонаж перебував у центрі уваги телевізійників, спеціально під майбутні вибори знято серіал про “простого хлопця Голобородька, який став справедливим президентом”. Мільйони телеглядачів були зачаровані цією казкою і сприйняли актора, що грав президента, як майбутнього президента.

Одночасно контрольовані олігархами цей та інші телеканали всіляко дискредитували Порошенка, щоб на цьому фоні Зеленський виглядав якомога привабливіше. Телегіпноз виявився дуже ефективним, і забезпечив необхідну кількість голосів. Проте кожен гіпноз має здатність проходити, пройде і цей. Можна зрозуміти, чому автори “проекту Зеленський” так спішать нині з інаугурацією свого висуванця: вони вже хочуть брати владу в свої руки, і ділити те, що давно хотіли проковтнути. Коломойський встиг добитися рішення суду, за яким витягне з наших кишень 7 мільярдів доларів “компенсації за націоналізований банк”. Платити доведеться всім, в тому числі й тим, хто обрав президентом цього висуванця жорстокого олігарха. Процес пішов, масове розчарування все ближче.

 

 

 

peredplata