Антимонопольним комітетом припиненні зловживання підприємств-монополістів Буковини

11 липня 2013 року в Чернівецькому обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України підведено підсумки діяльності щодо захисту економічної конкуренції на регіональних ринках в І півріччі 2013 року.

Протягом звітного періоду на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції Чернівецьким обласним територіальним відділенням перевірено 25 суб’єктів господарювання, органів державної влади і місцевого самоврядування, розглянуто більше 50 заяв, подань та інших звернень громадян, підприємців і правоохоронних органів.

За їх результатами припинено 244 порушення Законів України «Про захист економічної конкуренції» та «Про захист від недобросовісної конкуренції», що на 16 % більше аналогічного періоду минулого року. Зокрема, внаслідок проведених досліджень та розслідувань, розглянуто 67 справ якими припинено 112 порушень конкуренційного законодавства, крім цього за результатами виконання рекомендацій припинено – 132 порушення.
Загальна сума штрафних санкцій, застосованих до порушників конкуренційного законодавства протягом звітного періоду 2013 року, склала – 416,738 тис.грн., із них вже сплачено до державного бюджету – 239,460 тис.грн.

Економічний ефект від припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції для юридичних та фізичних осіб, в тому числі населення області, склав більше 32 млн.грн., що майже у 2,5 рази перевищує показник аналогічного періоду 2012 року.
Одним із пріоритетних напрямків роботи територіального відділення у І півріччі 2013 року було виявлення та запобігання порушенням з боку монополістів, які діють на соціально значимих регіональних ринках. Зокрема, на ринку ритуальних послуг – припинено порушення та оштрафовано два комунальних підприємства та ряд міських/селищних виробничих управлінь житлово-комунального господарства; на ринку надання платних медичних послуг до відповідальності притягнуто Заставнівську районну та Новодністровську міську центральні лікарні; на ринку постачання електричної енергії за регульованим тарифом оштрафовано ПАТ «Чернівціобленерго».

Внаслідок надання обов’язкових для виконання рекомендацій адміністративної колегії основним монополістам, діяльність яких торкається інтересів широких верств населення, в І півріччі поточного року припинені зловживання монопольним становищем з боку ПАТ «Чернівцігаз» – необґрунтоване нарахування боргу споживачам, ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» – безпідставне припинення електрозабезпечення торговельних приміщень, КП «Чернівціводоканал», ДКП «Управління «Тепловодоканал», КП «Новодністровська міська тепломережа» – нездійснення перерахунків за надані не в повному обсязі послуги, ПАТ «ПриватБанк» – необґрунтоване стягнення коштів, як послуги банку, при оплаті населенням комунальних платежів та деякі інші.

До основних напрямків роботи Чернівецького обласного територіального відділення протягом І півріччя 2013 року також слід віднести здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції при здійсненні державних закупівель.

Всього у цій сфері було розглянуто 10 справ, внаслідок чого припинено 15 антиконкурентних змов, що призвели до спотворення результатів торгів (тендерів) із закупівлі «Продуктів харчової промисловості», «Продуктів нафтопереробних газоподібних», «Послуг лісового господарства», «Хімічних солей». За результатами розгляду цих справ оштрафовано суб’єктів господарювання Тернопільської, Дніпропетровської, а також Чернівецької областей. Загальна сума накладених штрафів за порушення в цій сфері склала більше 125 тисяч гривень.

Також, протягом І півріччя 2013 року значна увага приділялась попередженню та припиненню антиконкурентних дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Всього у звітному періоді адміністративною колегією припинено 34 таких порушення.
Виявлені порушення стосувалися дій (бездіяльності) органів місцевого самоврядування в частині неналежної реалізації владних повноважень щодо надання в оренду приміщень комунальної власності, ритуальних послуг, будівництва та інших.

В полі зору відділення у звітному періоді перебувало здійснення заходів щодо запобігання та припинення порушень у вигляді недобросовісної конкуренції. Зокрема, за результатами розслідування територіальним відділенням розглянуто 7 справ та припинено 8 таких порушень, допущенних: ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» (Житомирська обл.), ПАТ «Могилів-Подільський консервний завод» (Вінницька обл.) та іншими суб’єктами господарювання, у тому числі підприємцями нашої області. До вищезазначених порушників конкуренційного законодавства застосовано штрафні санкції загалом на суму близько 100 тис.грн.

На виконання Указу Президента України від 12.03.2013 року №128/2013 «Про національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки», доручення Антимонопольного комітету України від 19.03.2013 року №142-29/07-2813 щодо забезпечення системного дослідження пріоритетних ринків, Чернівецьким обласним територіальним відділенням проводяться дослідження регіональних ринків, зокрема, ритуальних послуг, підключення об’єктів житлового будівництва до інженерних мереж електро-, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення; житлово-комунальних послуг; сфери державних закупівель, медичних послуг, а також адміністративних та супутніх до адміністративних послуг.
Антимонопольний комітет виступає за рівні та вільні можливості конкурентної діяльності на регіональних ринках для всіх їх учасників, незалежно від форм власності та підпорядкування.

peredplata