Діалог з бізнесом – запорука конструктивних рішень

Нещодавно відбулось чергове засідання «круглого столу» чернівецьких податківців, представників бізнесу та органів місцевого самоврядування.
Темою засідання стало обговорення пріоритетних напрямків роботи органів доходів і зборів у 2014 році, а також новації Міндоходів України щодо полегшення умов ведення бізнесу. Про це повідомляє інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях.

Відкриваючи засідання, начальник ДПІ у м. Чернівцях Ярослав Городенський зауважив на необхідності здійснення постійного діалогу між контролюючими органами та бізнесом, що дає змогу не тільки вирішити проблемні питання, а й бути поінформованими в усіх новаціях податкового та митного законодавства.
„Відповідно до Стратегічного плану розвитку Міністерства доходів і зборів, у найближчі п’ять років робота Міндоходів буде спрямована на вдосконалення податкових і митних сервісів, розвиток партнерських стосунків з громадянами та бізнесом, активізацію міжнародної торгівлі за рахунок оптимізації митного регулювання, боротьбу з корупцією та «тіньовим» сектором економіки, запровадження сучасної IT-функції у роботу органів доходів і зборів”, – зазначив Ярослав Доринович.

Керівник ДП \”Чернівецький експертно – технічний центр Держгірпромнагляду України\” й депутат Чернівецької міської ради Микола Воронка звернув увагу, що одним із найважливіших на сьогодні питань для місцевого бюджету залишається питання легальних трудових правовідносин між роботодавцями та найманими працівниками. Використання праці найманих робітників без укладання трудової угоди і тіньова заробітна плата (так звана \”зарплата в конвертах\”) набули значних масштабів, тому одним із головних завдань чернівецьких податківців повинен залишатись контроль за дотриманням підприємствами вимог чинного законодавства при виплаті заробітної плати з обов’язковою сплатою податку на доходи фізичних осіб і відрахувань єдиного соціального внеску.

Очільник чернівецьких податківців поінформував присутніх, що робота у цьому напрямку не припиняється. Так, впродовж минулого року працівниками ДПІ у м. Чернівцях було проведено 70 документальних перевірок з питань правильності утримання, повноти і своєчасності перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати робітників, в результаті яких до бюджету донараховано 2,7 млн. грн.

За «круглим столом» мова йшла і про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, який з 1 січня 2014 року запрацював і для фізичних осіб, і про електронні сервіси Міндоходів України, а також увагу присутніх було зорієнтовано на необхідності постійного підвищення рівня податкової культури та обізнаності в законодавчому просторі за допомогою сторінок єдиного офіційного видання Міндоходів України – журналу «Вісник Міністерства доходів і зборів України», який повинен стати для кожного суб’єкта господарювання підручником для уникнення небажаних ризиків оподаткування.

peredplata