В Україні можуть подорожчати японські та європейські іномарки

В Україні можуть подорожчати японські та європейські іномаркиМінекології готує зміни до постанови уряду, де пропонує поширити утилізаційний збір не тільки на російських, але й інших імпортерів.

Кабінет міністрів доручив Міністерству екології та природних ресурсів розробити зміни до постанови, якою було введено утилізаційний збір на автомобілі, розповів начальник відділу екологічної безпеки міністерства Олександр Посмітний. За його словами, в документ будуть внесені норми, які поширюють дію збору на всіх імпортерів автомобілів, а також звільняють від нього вітчизняних виробників. Відповідні поправки будуть надані Кабінету міністрів наступного тижня. Про це повідомляє \”Коммерсант-Україна\”.

Втім, таке рішення уряду загрожує Україні претензіями з боку країн СОТ, вважає партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський. \”Всі учасники торгівлі повинні бути в однакових умовах, а Україна своїм рішенням фактично дискримінує імпортерів, тоді як місцеві отримують преференції. Країни-імпортери будуть вимагати анулювати це або ввести аналогічні обмеження по інших товарних групах\”, – говорить юрист. Втім, за його словами, подібні звернення розглядаються СОТ 1,5-2 роки.

Утилізаційний збір для імпортерів вплине тільки на подорожчання автомобілів для споживачів, а якихось перерозподілів на ринку не відбудеться, вважає гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко. Він додає, що \”такі зміни примирять Україну з РФ, проте оголосять війну всьому світу\”.

Як повідомляв УНІАН, Україна ввела утилізаційний збір 12 вересня. Зараз він стосується виключно російської автопродукції і був запроваджений у відповідь на аналогічні дії РФ. З тих пір Київ неодноразово пропонував Росії піти на взаємні поступки щодо продукції двох країн. Але до цих пір з Росією домовитися не вдавалося. Втім, вже в п\’ятницю на засіданні глав урядів країн СНД, яке відбудеться в Ялті, Україна і РФ можуть підписати міжурядову угоду про запровадження національного режиму між країнами, повідомив учора урядовий уповноважений зі співпраці з СНД Валерій Мунтіян. Ця угода передбачає, що українські імпортери автомобілів матимуть такі ж умови, як російські виробники.

peredplata