Енергетична змова: яка вартість Чернівецького обленерго для Росії?

Війна війною, а обід за розкладом. Є таке прислів’я. В нинішній українській ситуації його можна перефразувати – АТО АТОю, а обленерго продаємо за копійки. Та ще й компанії, яка пов’язана з тими, хто голосує за приєднання українського Криму до Російської Федерації.

Так сталось, що влада за часів Януковича поповнювала бюджетні запаси усіма можливими і неможливими способами. Звичайно ж, не в шкоду своїм, а народним інтересам. Окрім того, що взяла в Росії кредитів на 3 мільярди доларів минулої зими, так ще й вирішила продати блокуючі пакети акцій на стратегічних об’єктах країни – обленерго, ТЕЦ та інше.

Ще в 2013 році задумав тодішній прем’єр-міністр Микола Азаров продати з молотка рештки акцій обленерго. Нинішній прем’єр Арсеній Яценюк його справу завершив. І продав не комусь там, а, в тому числі, росіянам. Тому й маємо, що ПАТ «Чернівціобленерго» вже на 70% належить офшорній кампанії з глибокими російськими коріннями.

НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ БУДЬ-ЯКОЮ ЦІНОЮ

Після приходу до влади, команда Януковича в 2012 році зробила перший великий «розпродаж» державних активів серед олігархів. 7 лютого 2012 року 45% акцій «Чернівціобленерго» було продано компанії «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» за 70 мільйонів гривень. Конкурс відбувся швидко і «полюбовно» – 45% відсотків акцій продали лишень на 5 мільйонів дорожче від початкової вартості. Конкурентом у «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» була ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», що пов’язують із Костянтином Григоришиним. Менше пощастило іншим обленерго. Торги постійно відміняли. Тоді експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін зазначив, що конкурси не відбуваються саме через конкуренцію і відсутність заздалегідь визначеного переможця.

Але потім таки продали акції енергетичних компаній, розділивши ринок між олігархами.

Енергетична змова: яка вартість Чернівецького обленерго для Росії?

Як випливає з відповіді на інформаційний запит до Фонду держмайна України, через рік після першого «розпродажу», 18 лютого 2013 року Кабмін приймає Розпорядження «Про приватизацію об’єктів паливно-енергетичного комплексу», яким затверджено перелік об’єктів ПЕК, що підлягають приватизації, до якого було включено й ПАТ «Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» з пакетом акцій 25% плюс одна акція статутного капіталу. В квітні 2013 року Кабмін своїм розпорядженням виставляє акції на продаж на фондовій біржі. В 2014 році відбувається внесення змін і доповнень до цих документів. А 17 липня 2014 року вже новий Кабмін своїм розпорядженням (не згадуючи про всі документи, що перелічено вище) затверджує перелік об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2014 році, де включені вище зазначені об’єкти. Загалом Кабмін планує продати об’єктів на 15 мільярдів гривень.

28 листопада 2014 року відбувається аукціон щодо продажу 25% та однієї акції «Чернівціобленерго» на Фондовій біржі, де переможцем стає маловідоме ТОВ «ФК-Зберігач». Конкурентом на торгах виступало більш відоме ТОВ «Капітал-Стандарт». Акції продали всього за 36,4 мільйони гривень. Отож, в 2012 році продають 45% акцій за 70 мільйонів гривень, а наприкінці 2014 року 25 % акцій плюс одну – за 36,4 мільйони. Практично за однакову суму, що й два роки тому. При тому, що «Чернівціобленерго» у 2013 році збільшили чистий прибуток порівняно із 2012 роком на 48% – до 18,596 млн. грн. з 12,53 млн. грн.

«УСПІШНИЙ» ПРОДАЖ ПО-КАБМІНІВСЬКИ

Після продажу блокуючого пакету акцій «Чернівціобленерго» на сайті Кабміну було опубліковано новину про «успішність» і про те, що ціна продажу однієї акції ПАТ ««Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» склала 2,567 грн., що вдесятеро більше за номінал 0,25 грн. Але ж зверніть увагу, під час торгів 28 листопада 2014 року номінальна вартість акції всіх підприємств, що були представлені тоді, складала 0,25 грн. Однак важливо знати і враховувати не номінальну, а початкову ціну. А вона складала якраз от тих 2,567 грн., що і стало остаточною ціною. Тобто, якщо казати правду, за якою ціною акції виставили на торги, за такою і продали.

Довідка

Номінальна або вільна вартість акції чи грошового знаку, яка встановлюється на момент первинного випуску (розміщення) акцій , обчислюється як результат ділення загальної грошової вартості частини статутного капіталу, що розміщується на кількість акцій при розміщенні. Коли ж акції опиняються у вільному обігу, номінал акцій втрачає свою функцію як міра вартості акції. Натомість використовується ринкова вартість

.

ТОРГИ БЕЗ ТОРГІВ

Але суть навіть не в цій маніпуляції від Кабміну і у перетворенні програшу в успіх. Суть в тому, що, по суті, торгів і не було. В продажі «Чернівціобленерго» прослідковується змова між депозитарними установами, які представляють інтереси компаній, пов’язаних з російськими олігархами, і групи «Приват».

Так, згідно даних Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, одним із засновників ТОВ «ФК-Зберігач», яка за суттю є депозитарною установою, є та сама VS Енерджі Інтернешнл Україна, що входить до групи VS Energy (Євгеній Гінер, Михайло Воєводін і колишній віце-спікер Держдуми РФ Олександр Бабаков). До речі, 20 березня 2014 року Бабаков проголосував за ратифікацію договору про прийняття Криму і Севастополя до складу Російської Федерації. Керівником групи ВС Енерджі є Михайло Спектор, який в 2004 році був в орбіті тодішнього президента Віктора Ющенка (був його уповноваженим представником в Росії).

Ліричний відступ

Директоркою маловідомої фірми ТОВ «ФК-Зберігач» є Наталія Легенька. На сайті Асоціації «Українські фондові торгівці» вказано, що Наталія Легенька є заступником директора ТОВ «Титан-Зберігач». Згідно того ж таки Єдиного реєстру, директором ТОВ «Титан-Зберігач» є Вадим Каганов. В свою чергу, на сайті вказаної Асоціації йдеться, що він був представником ТОВ «ФК-Зберігач» у складі Ради Асоціації. Цікавим є факт, що Вадим Каганов є наближеним до Віктора Януковича. Так, в 2004 році він був офіційним спостерігачем в закордонному виборчому окрузі від кандидата в президенти України Віктора Януковича.

Конкурент на торгах за «Чернівціобленерго» було ТОВ «Капітал-Стандарт». Воно теж є депозитарною установою, і розпоряджається акціями офшорних компаній, які контролюють «Укрнафту» згідно з інформацією Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України.

Відомо, що ці компанії, а саме Littop Enterprises Limited, Вridgemont Ventures Limited і BordoManagement Limited, входять до групи «Приват».

В ЗМІ багато йдеться про те, що група «Приват» є партнером по бізнесу так званої групи «Лужники», до якої входить VS Energy. Цього не заперечує й керівник VS Energy Михайло Спектор. Вони разом з фірмами групи «Приват» успішно контролюють ПАТ «Дніпроспецсталь», знову ж таки через офшорні компанії.

В той же час, 25 % і одну акцію «Закарпаттяобленерго» продані за 255 млн. грн.. за стартової ціни в 62 млн. грн. Сталось це тому, що участь в торгах брали компанії, пов’язані з давніми бізнес-опонентами – Сергієм Льовочкіним та Ігорем Коломойським. Також 25% і одну акцію компанії «Вінницяобленерго», в якому взяли участь чотири претенденти, за стартової ціні пакета 81,75 млн.грн., продали за 112,73 млн. грн.

Як бачимо, у випадку цих торгів прослідковується конкуренція. У випадку ж продажу акцій «Чернівціобленерго» – штиль. І нібито «конкуренти» між собою пов’язані десятками кіпрських компаній.

Через такі схеми, депозитарні установи з українськими назвами, купують та продають державне майно, надра, підприємства. І все це відбувається за повного сприяння як Фонду держмайна, так і Кабінету міністрів України та парламенту. Через офшори олігархи скуповують контрольні пакети акцій стратегічних об’єктів країни. І впливають на її політику. Так, за інформацією «Дзеркало тижня» та інших ЗМІ група «Приват» через кіпрські офшори «шантажує» Україну на п’ять мільярдів доларів. А все тому, що їм не сподобався прийнятий парламентом законопроект №1310, згідно з яким вноситься зміна до закону Про акціонерні товариства, яка дозволяє провести збори акціонерів при кворумі 50% плюс одна акція.

Ми не будемо тут писати про те, що значить продати 70% акцій енергетичної компанії групі, яку пов’язують з противником української державності. Хоча ми просили Кабінет Міністрів України роз’яснити, чи КМУ слідкує за дотримання законності та забезпечення національних інтересів та безпеки (в тому числі енергетичної) у випадку продажу частки, а то й повністю енергетичних компаній. Але Кабмін переправив наше прохання до Мінекономіки. А звідти поки відповіді немає.

Тим часом Чернівецька обласна рада звернулася до Президента України та Прем’єр-міністра України з проханням «доручити відповідним структурам провести перевірку законності продажу 25% акцій ПАТ ЕК «Чернівціобленерго», які є блокуючим пакетом, за заниженою вартістю маловідомій фірмі».

Чекають свого продажу на торгах решта об’єктів. Цей Кабінет міністрів, як і попередній, хоче наповнювати казну, продаючи, почасти бездумно (або з тільки їм відомим задумом) стратегічні об’єкти. Чи ці об’єкти, які залишились, так само продадуть компаніям-депозитаріям, за якими ховаються олігархи, в тому числі українофоби? Побачимо. Але проблема залишається відкритою. Потрібно переглянути вимоги до учасників торгів на купівлю акцій стратегічних державних об’єктів України. Потрібно ретельно вивчати те, хто стоїть за ними, які компанії, які засновники. Як мінімум потрібно проводити торги відкрито і прозоро зі справжньою, а не спланованою конкуренцією.

Надія Вірна

peredplata