Громада і мажоритарники Чернівецької області: пошук взаємодії через призму округу

Народні депутати-мажоритарники з Чернівецької області з початку роботи Верховної Ради восьмого скликання отримали 621 звернень громадян. Парламентарі від чернівецьких округів написали 513 депутатських звернень, скарг, клопотань, листів, 57 депутатських запитів, 44 законопроекти. Такі дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА, які були презентовані сьогодні, 8 червня, в Чернівцях.

ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, здійснює пілотний проект у 36 виборчих округах 12 областей України, який передбачає аналіз діяльності народних депутатів, обраних за мажоритарною складовою, у їхніх округах.

У рамках проекту сформовано мережу громадських консультантів у 12 областях (36 округах), які мають на меті зібрати відповідну інформацію та проінформувати громадян про результати роботи народного депутата у їхньому окрузі. Окрім того, їхнім завданням є організація просвітницьких зустрічей з громадами, активізація громадян та парламентарів до двостороннього діалогу.

В Чернівецькій області для моніторингу було обрано три округи – 202 (народний депутат Іван Рибак), 203 (народний депутат Григорій Тіміш) та 204 (народний депутат Максим Бурбак). Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА також проводить моніторинг роботи народного депутата Миколи Федорука, а також щомісяця інформує громадськість про роботу усіх народних депутатів, які пов’язані з Чернівецькою областю на сайті http://oporacv.org/

МИКОЛА ФЕДОРУК, 201 ОКРУГ
Народний депутат від міста Чернівці (без частини Садгори) Микола Федорук є головою підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. З початку роботи парламенту нового скликання Микола Федорук зареєстрував 16 законопроектів (3 авторських) та 2 депутатські запити. 11 законодавчих ініціатив вже підписані Президентом (усі стосуються перейменування, зміни меж та категорій населених пунктів), а на усі запити отримані відповіді. З початку роботи Верховної Ради VIII скликання народний депутат 17 разів виступав на сесіях, пропустив шість пленарних засідань та одне засідання комітету.

На особистий прийом до народного депутата чи його помічників за час нової каденції прийшло 121 громадянин, отримано 50 колективних та індивідуальних звернень. Миколою Федоруком написано 48 депутатських звернень. У народного депутата діє одна приймальня в Чернівцях (вул. Щербанюка, 43, приміщення 14 ЖРЕПу).

ІВАН РИБАК, 202 ОКРУГ
Обранець в 202 виборчому окрузі народний депутат Іван Рибак є головою підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. З початку каденції народним депутатом Іваном Рибаком зареєстровано 14 законопроектів (три авторських), жоден з яких поки не став чинним актом. Також парламентар зареєстрував 17 депутатських запитів, вісім з яких вже розглянуті. Також народний депутат 28 разів брав слово на сесіях. Іван Рибак не пропустив жодного засідання комітету, але був відсутнім на двох пленарних засіданнях та ще на двох не здійснював електронної реєстрації.

На особисті прийоми до народного депутата, його помічників з початку каденції прийшло 207 громадян, отримано 104 письмових звернень, скарг, клопотань. Іваном Рибаком підготовлено 91 депутатське звернення.

У народного депутата діють чотири офіційні приймальні в районних центрах округу – Вижниці (вул. Українська, 88а, каб.№19, Вижницька районна рада), Кіцмані (вул. Незалежності,83, каб.№33, Кіцманська районна рада), Сторожинці (вул. Чернівецька, 6а, каб.№7, Сторожинецька районна рада), Путилі (вул. Українська,180, методичний кабінет відділу освіти, молоді і спорту, Путильська районна рада).

ГРИГОРІЙ ТІМІШ, 203 ОКРУГ
Народний депутат, який переміг в 203 виборчому окрузі Григорій Тіміш є членом Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. З початку роботи народним депутатом зареєстровано шість законопроектів у співавторстві, 26 індивідуальних та 2 колективних депутатських запитів. Чотири законодавчих ініціатив вже підтримані парламентом та Президентом. Більшість депутатських запитів (16 з 28) вже розглянуті, інші 12 – у стадії розгляду. З моменту отримання депутатських повноважень народний депутат був відсутній на трьох засіданнях Комітету з питань європейської інтеграції, п’яти пленарних засіданнях та ще по три раз не здійснював на них письмової й електронної реєстрації.
З початку роботи від громадян надійшло 120 звернень. В свою чергу, Григорій Тіміш надіслав до організацій, установ та підприємств 72 депутатських звернень.

У народного депутата відкрито три приймальні: в Чернівцях (вул. Заньковецької, 5), в Новоселиці (вул. Чапаєва, 15) та в Глибоці (вул. Першотравнева, 7 третій поверх).

МАКСИМ БУРБАК, 204 ОКРУГ
Народний депутат від 204-ого виборчого округу Максим Бурбак є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Ним подано вісім законодавчих ініціатив (три авторських), більшість з них стосуються роботи в профільному комітеті ВРУ у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, одна з яких стала чинним актом. Максим Бурбак 9 разів виступав з місця та 1 раз з трибуни ВР. Народний депутат підготував протягом своєї роботи в парламенті десять депутатських запитів, на сім з яких вже отримав відповідь, вісім разів виступав під час пленарних засіданнях сесій , був відсутній на чотирьох пленарних засіданнях та одному засіданні комітету.

На момент здійснення моніторинг, повноцінно здійснювала роботу з прийому громадян одна громадська приймальня народного депутата в м. Чернівці (вул. Заньковецької, 4), проте найближчим часом обіцяють відкрити ще 11 приймалень, як в межах 204-ого виборчого округу, так і в інших районах Чернівецької області.

З початку роботи Верховної Ради восьмого скликання нардепом отримано близько 347 звернень від громадян з різних районів Чернівецької області, в тому числі з інших округів. На підставі звернень виборців було підготовлено 302 депутатські звернення.

peredplata