Мама прем’єра (чи виїхали з Буковини батьки Яценюка)

З розмови двох жіночок у чернівецькому тролейбусі:
– Ви чули, Арсеній Яценюк скоро втече з України.
– Та що ви говорите?..
– Бігме, вам кажу. Вже батьків відправив в Америку, зараз жінку і дітей туди вивіз. А за ними й сам поїде.
– Не брешіть, – втрутився у розмову інтелігентного виду панок.
– А ми не брешемо. Вчора вся «Калинка» гула про це. Вони обікрали Україну і втікають в Америку.
– Якщо не знаєте правди, то не розпускайте плітки, – не здавався інтелігент. – Не в Америку він батьків відправив. А в Канаду…
Враз загомонів весь чернівецький тролейбус. Жінки, чоловіки і діти, перебиваючи один одного, розповідали про втечу сім’ї прем’єра з України.
А на задньому сидінні сиділо подружжя інтелігентів. Вони не втручалися у суперечку. Від почутого вони на якийсь час втратили мову. Це були Петро Іванович і Марія Григорівна Яценюки, батьки Арсенія Петровича.

Мама прем’єра (чи виїхали з Буковини батьки Яценюка)

Жити у Чернівцях – це велике мистецтво. Навіть більше, ніж жити в Одесі.
Живуть у нашому середмісті батьки прем’єра України Арсенія Яценюка. Живуть вони скромно, як і всі. Звичайні українські інтелігенти: викладачі університету. Батько Петро Іванович Яценюк – історик, мама Марія Григорівна – викладач французької мови. Вони не користуються ніякими благами, пільгами чи привілеями. Їздять у тролейбусах, ходять на прем’єри до театру, працюють незважаючи свій на вік та посаду сина Арсенія.

Недавно подружжя, яке скоро відзначатиме своє золоте весілля, змінило квартиру у середмісті Чернівців. Переїзд Яценюків з вулиці Сіді Таль став топ-новиною в інтернет-мережах. А навколо неї почали поширюватися різні чутки, плітки і політичні качки. Хтось, напевне, побачив як виносили речі з квартири Яценюків, вантажили їх в автівки. І швиденько комусь про це сказав. А той ще комусь… і понеслося, як брехня по селу. Навіть наша вигадана історія про розмову у чернівецькому тролейбусі не є зовсім вигаданою. Бо такі розмови ведуться останнім часом, вони навіть підігріваються окремими людьми, котрі мають з цього якийсь зиск. А перед виборами ці розмови набудуть великого політичного змісту та фарбування.

Мама прем’єра (чи виїхали з Буковини батьки Яценюка)

Марія Григорівна Яценюк минулої суботи разом з чоловіком Петром Івановичем прийшли до театру. Саме виступав знаменитий на весь світ Угорський державний народний ансамбль. Перед виставою я мав змогу поговорити з батьками прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Вони були у гарному настрої, здоров’ї. Прекрасно виглядали. Петро Іванович у доброму гуморі попросив, аби критикували владу за недоліки, а не як попало. Бо владі нині нелегко.

А Марія Григорівна розповіла історію, яка днями сталася з нею на чернівецькій вулиці. Хоч про це у ФБ уже писала Наталія Фещук, але вона вартує того, аби наші читачі про неї прочитали.

– Стою я на тролейбусній зупинці. Чекаю тролейбуса, – говорить мама прем’єра. – Чую, дві жіночки між собою так жваво щось обговорюють. Почула своє прізвище. Мимоволі прислухалася до розмови.

Що тільки тоді про себе і свою сім’ю не почула Марія Григорівна!.. Але найбільше вразило те, як одна жінка іншій сказала:

– Вони (влада, Порошенко і Яценюк – П.К.) можуть собі дозволити все! Вони багаті! Яценюк навіть свою маму відправив жити в Англію.
Тут уже Марія Григорівна не витерпіла, втрутилася у розмову і попросила, аби не говорили неправду про Арсена.
– А ви чого його захищаєте? – запитала жінка.
– Бо я його мама. І стою ось перед вами, а не в Англії.
– Йой, людоньки, послухайте, що каже ця жінка, – залементувала одна із тих, хто проти влади. – Яка ви його мама? Ми добре знаємо його маму. Вона стара…

Отакої!.. Марія Григорівна з подиву аж розгубилася. А жіночки вже на неї не звертали увагу і продовжили пліткувати про владу, сім’ю Яценюків.
Розгублена мама прем’єра, не дочекавшись тролейбуса, пішки направилася по своїх справах.

Петро Іванович тільки посміявся з цієї ситуації. Він миттєво охарактеризував її і зробив єдиний правильний висновок.
– То навмисно розпускають подібні чутки, аби дискредитувати владу та Арсенія, – так сказав тато прем’єра-міністра України Арсенія Яценюка.

…Переповнена зала глядачів у Чернівецькому театрі дивилася прекрасну виставу угорських майстрів. І разом з ними батько й мати прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Нікому й на думку не спало засумніватися у тому, що батьки прем’єра живуть у Чернівцях. І не від’їжджають до Америки чи Європи. Бо вони у себе на Батьківщині і їм тут комфортно. Може, не так добре, як десь там, далеко, але свою землю, свою Батьківщину, своє місто вони не покидають. Разом з усім українським народом живуть таким життям, яке дане нам Богом та часом.

А з усієї цієї історії для мами прем’єра є одна добра і приємна мить: пліткарки на чернівецьких вулицях зробили їй комплімент, що вона ще молодо виглядає. І на тому спасибі.
Петро Кобевко
Світлини Степана Карачка та Миколи Гавки.

peredplata