МИХАЙЛО ПАПІЄВ: \”ЯКОСЬ В ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗААРЕШТУВАЛИ ДВІ ФУРИ З ЦИГАРКАМИ І ГОРІЛКОЮ НА 6 МІЛЬЙОНІВ.\”

МИХАЙЛО ПАПІЄВ: "ЯКОСЬ В ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗААРЕШТУВАЛИ ДВІ ФУРИ З ЦИГАРКАМИ І ГОРІЛКОЮ НА 6 МІЛЬЙОНІВ."Розмова про контрабанду з нардепом \”Опозиційного блоку\” Михайлом Папієвим \”Цензор.НЕТ\” завів не даремно. По-перше, все 4 роки правління Януковича Михайло Миколайович пропрацював головою Чернівецької обласної державної адміністрації; отже, з контрабандою стикався не з чуток, все ж через кордон – Румунія і Молдова. Гаряче місце.

А по-друге, пан Папієв в коментарі для нашого видання бурхливо обурювався показушною реакцією Києва на контрабандно-вогнепальний конфлікт у Мукачеві. А також тим, що винними хочуть зробити кількох народних депутатів. У той час, як головні нитки ведуть наверх, до столиці України.

Слухаючи Папієва, захотілося поцікавитися, як йому жилося губернатором в прикордонно-контрабандної області у часи фінансово-промислового рекету І, забігаючи наперед, відзначимо, що Михайло Миколайович виправдав покладені на нього сподівання. Але спершу дісталося чинної влади.

– Сьогодні на митницях корумповані 4 відомства! – Пояснював Папієв. – Перше – митниця. Друге – прикордонники. Третє – СБУ і четверте – УМВС. Неможливо сьогодні провезти якусь контрабанду, якщо немає узгодження всіх цих чотирьох структур! І коли Кабінет Міністрів України приймає рішення про відсторонення окремо взятій митниці від якихось обов\”язків, я можу вам сказати, що перші, з ким перетинається перевізник контрафактної продукції, – це прикордонники.

І ще. Ви дізнайтеся у митників, чи розбиті по митницях групи товарів. Ось, уявіть собі, що ви – законослухняна людина, займаєтеся бізнесом. І хочете якусь групу товарів – наприклад, банани – завезти через Закарпатську митницю. Як ви думаєте, вам їх запустять? Ні, вас направлять до Одеси.
А скажіть будь ласка, ми ще рік тому говорили, що на Одеській митниці відбувається контрабанда нафтопродуктів. Влада, вона що, цього не чує? Але ж ми пам\”ятаємо sms -переписку одного з народних депутатів України, в якій конкретно йшлося про контрабанду горіхів.

Де відповідь влади?

Чому ми зараз сприймаємо Мукачево як щось виняткове?

Це все продовження існуючої системи. А система така, що всі контрабандні схеми, які працювали при попередній владі, залишилися при нинішній. Хіба що \”смотрящі\” змінилися.

– Ви як діючий член опозиції все це досить яскраво описали. І про смотрящих добре сказали. Але самі ж визнаєте, що все це – продовження схем попередньої влади. Скажіть, а в дні правління Януковича, будучи головою Чернівецької обладміністрації, ви зверталися наверх з якими-небудь пропозиціями про подолання корупції?

– Не тільки звертався, а у нас було затримано дві партії контрафактних сигарет і алкогольної продукції. Які, до речі, після цього зникли в невідомому напрямку.

Більше того, я був ініціатором 406 Указу Президента України. І коли зараз голови обласних організацій розповідають, що вони на щось впливають, я скажу так: по закону голові обласної адміністрації не підпорядковується ні митниця, ні МВС, ні прокуратура, ні СБУ. Так, голова обласної адміністрації може діяти як Саакашвілі, якому Президент в Одеській області дав якісь виняткові повноваження. Але знову-таки, він таки не документом делегував ці повноваження! Це понятійні речі, в правовій державі не може бути так, що Президент комусь їх делегує, а комусь – ні. Прийміть указ …

Повернімося до указу Президента …

-Це було в період, коли я був головою ОДА, а Президентом був Янукович. І я ініціював цей указ з тим, щоб призначення і звільнення керівників силових структур узгоджувалося з обласною адміністрацією. Але після цього до Президента України пішов міністр МВС Захарченко – і із цього Указу вилучили керівника міліції. Потім пішов шеф Міністерства доходів і зборів – і домігся вилучення по своїй лінії. І після цього, навіть маючи 406-й Указ, голова обласної адміністрації не міг впливати на цю ситуацію і якось перекривати ці потоки. Тому що важелів не було.

Точно так само і по лісі. Я написав на Кабінет Міністрів офіційний лист, де запитав: що це за консалтингова фірма при Держкомітеті лісового господарства (тоді його очолював Сівець), яка дає дозвіл на вивезення лісу і фактично все тут збирає всередині?

І як ви думаєте, на цей лист відреагували?

– Судячи з вашої реакції – ні.

– Абсолютно ні! Розумієте, для того, щоб керівництво місцевих адміністрацій могло впливати на ситуацію, вони повинні самі приймати рішення щодо призначення або звільнення людей. Або, принаймні, ці рішення з ними повинні узгоджувати.

Ось, мені в Чернівецьку область СБУ прислали з Донецька, УМВС – з Донецька, податкову – з Донецька. Без узгодження зі мною!

Ви кажете, що та влада була поганою, і я це сприймаю. Були й негативні, і позитивні речі. Але зараз ситуація не змінилася! Голова обласної організації не може впливати на ці структури. Ні в частині призначення, ні в частині звільнення. І це широке витаращіваня очей – просто спроба відвернути увагу людей від реально існуючих проблем.

Я ось днями їхав на Чернівці – і бачу: переді мною їдуть дві фури, швидкість – кілометрів за 60. А за ними їде міліцейська машина. Я відразу зрозумів, що до чого.

У нас в Чернівцях навіть кажуть: якщо дві фури супроводжуються міліцією, це везуть контрафактні горілку та цигарки.

На митниці вам ніколи не пропустять цигарки, якщо ви проста людина. У нас ще в наявності і дуалізм законів. Український закон дозволяє громадянам України та інших країн провозити через нашу митницю 2 блоки сигарет. А на вході в Європейський союз – на митницях Угорщини, Чехії, Польщі та Румунії – лише 2 пачки. Тому в цих справах ще і не може бути одноосібного участі української сторони. Брати участь повинна і та сторона. Більше того, ви не зможете пронести контробандні сигарети, які ви не купили, через \”смотрящего\” від МВС.

– Кажете, перед вами їхала фура з контрафактним вантажем. І що, ви просто в черговий раз відклали у себе в голові цей сумний факт – чи все-таки спробували якось вплинути на ситуацію?

– Послухайте, як я можу вплинути на ситуацію? Для мене це просто була ознака того, що нічого не змінилося! Адже чому міліція супроводжує цю фуру? Щоб хто-небудь на посту здуру їх не зупинив і не запитав: \”Що ви везете?\”
Для мене це абсолютно очевидно. Як і те, що за цим стоїть влада. Все як і раніше, змінилися тільки СМОТРЯЩІ.

А потоки як йшли до Будинку уряду, так і йдуть.

– Скажіть, а чи були на вашій пам\”яті хоча б поодинокі приклади успішної боротьби з контрабандою на місцях?

– Я вам навів приклад з Чернівецькою областю. Якби ви знали, наскільки це було складно. Такий скандал здійнявся!

Це був 2013 рік, і в Чернівецькій області було затримано дві фури з сигаретами і горілкою на 6 мільйонів гривень. Які, до речі, супроводжувала міліція. А брало ці фури Міністерство доходів і зборів (зараз – Державна податкова служба). Я тоді був головою обласної держадміністрації, і коли це питання виникло, передзвонив до Києва.

– Кому конкретно подзвонили?

– Ну … особливої різниці немає …

– Ну, позначте, принаймні, рівень контакту.

– Я передзвонив до Адміністрації Президента, повідомив їх про цей випадок (у тому числі і в письмовому вигляді). І попросив взяти це питання на контроль.

Чому я це робив? Бо одразу побачив (ну, і мені про це сказали), що приїхали вояжери з Києва. І з\”ясувалося, що через незнання, здуру, зупинили ці фури. Тому що вони були під кришуванням тодішнього міністра внутрішніх справ. І там або пішла боротьба між відомствами Клименко і Захарченко; або просто трапилася накладка

Але для мене було принциповим, щоб це питання не було зам\”ято.

І зараз, до речі, можна перевірити, чим ця справа закінчилася. Тому що ті фури спочатку заарештували; потім прийшли революційні події, і стало не до цього; а коли я вже став народним депутатом, то поцікавився їхньою долею.

І з\”ясувалося, що ці фури безслідно зникли …

– Зараз київська влада обіцяє масову ротацію кадрів у Закарпатській області. Ви вважаєте, що, скільки б нових призначень не сталося, контрабандні схеми залишаться колишніми?

– Зараз шукають стрілочників, цапів відбувайлів і відволікають увагу. Ось, кажуть ніби народні депутати. Але у народного депутата немає впливу на виконавчу гілку влади. Він може увійти в схему тільки в корупційному плані.

Але ви повинні зрозуміти: виконавча влада на місцях працює по вертикалі. І, наприклад, головний митник Закарпатської області не може прийняти рішення без погодження з головою Державної митної служби. А той не може прийняти такого рішення, не погоджуючи його з СБУ, УМВС та прикордонниками і не розподіляючи прибуток від такої діяльності.

– Чому?

– Тому що ця продукція повинна дійти до кордону України. А УМВС, УБОЗ або всі ці УДСБЕЗ можуть зупинити вантаж і поламати всю схему. Тому потрібно це питання владнати з міліціонерами. І міліція не може бути не в курсі справ.

Потім цю фуру першими зустрічають прикордонники. І для того, щоб не було несподіванок, треба що зробити? Правильно, узгодити з прикордонниками!

А весь цей процес контролює Служба безпеки України. Тому не можна всім цим займатися, не погодивши з СБУ. Тому що в якийсь момент ситуація може вийти з-під контролю. Ну, і далі кінцеву блямбочку ставить митник.

Але і це ще не все: ця фура, адже вона повинна з\”явитися під якимось кодом товарів в київській звітності. Тому має бути погодження і тут. І якщо вже аналізувати стан справ, то й по Львівській митниці, і по Чернівецькій, і по Одеській.

Давайте візьмемо всі групи товарів. І чому ми наполягаємо на створенні тимчасової слідчої комісії? Не робочої групи, яка не має жодних повноважень, а саме тимчасової слідчої комісії …

– … Але ви ж добре знаєте, що ще жодна тимчасова слідча комісія не домоглася значних результатів! Це вірний спосіб поховати надію на успіх слідства!

– А я вам поясню, чому ТСК. Тому що ми наполягаємо на тому, щоб створення цієї тимчасової слідчої комісії відбулося одночасно з голосуванням Закону України (до речі, поданого від депутатів коаліції) про тимчасові слідчі комісії. Щоб ми наповнили ТСК реальними повноваженнями. Як в Америці. Ви можете собі уявити, щоб в Америці якийсь чиновник відмовився б прийти на комісію Конгресу?

Читач, ознайомившись з нашою розмовою, скаже: \”Папієву легко говорити, він – нардеп від опозиції, яка на прийняття рішень не впливає. А ось чому при Януковичі він не подав у відставку з поста голови Чернівецької ОДА? На знак протесту проти покривання корупції в усіх правоохоронних органах на київському рівні? \”

– Ну, яка тут може бути відповідь. Я ж не можу сказати, що я – якийсь винятковий. Я з такими ж недоліками; може, немав сили волі, може, чогось іншого … Ви ж бачите, сьогодні жоден голова обласної держадміністрації, знаючи про те, що такі ж корупційні дії відбуваються і у нього, – податкові ями, фіктивні фірми, контрабанда і ін. – не подає у відставку, правда? При цьому ви не можете виставити по відношенню до мене якусь моральну претензію.

– Чому?

– Тому що навіть якщо згадати ту владу, Янукович же нікуди не виходив і не розповідав, який він чесний …

– А як же це вічне вихваляння команди професіоналів-державників?

– Ні, стривайте. Покажіть хоча б один випадок, щоб він говорив про те, що у нього чисті руки? Він м\”яко обходив ці теми. Особливо з 2012, коли на ці теми зайшла молода команда – те, що зараз називають Сім\”єю.

Він не розповідав, що він самий чесний, самий проєвропейський і демократичний.

А сьогоднішня влада розповідає, що вона найчесніша, що вони єврооптимісти. Але відбуваються ті ж самі справи, що й тоді. Тільки з одним великим розходженням. При Януковичі не було війни. І те, що красти при ньому, називається \”розкраданням\”. А те, що крадеться зараз, називається \”мародерством\”. І це абсолютно інша стаття. І міра відповідальності повинна бути зовсім інша. Тому що коли країна воює і гинуть люди … в такий час з красивим обличчям займатися мародерством і розповідати про європейські цінності можуть тільки люди, які абсолютно втратили совість.

– Говорячи про корупцію, ви весь час говорите про владу. Але сказавши А, давайте скажемо і Б. У тому ж Закарпатті в контрабандні схеми залучені і живуть з них багато простих людей та їх сім\”ї. А якщо додати і цю мафіозну кругову поруку, цю традицію підпорядкування місцевим мафіозним князькам …

– Я вам концептуально поясню, що сталося. Ось чому трапився Майдан, і люди вийшли проти попередньої влади?

А я б розбив цей період на два відрізки: до 2012 року і після. Якщо згадати часи до, то середній і малий бізнес, підприємці – вони, як ви правильно говорите, були задіяні в цій загальнодержавній корупційно-офшорних-податкової схемою.

Але в 2012 році відбулася централізація всіх потоків. І на кожен з потоків зайшли члени Сім\”ї Президента. І вони централізували все настільки жорстко … Адже той же контрабандний потік, що заходить в Україну, повинен зайти до підприємця; той після цього повинен передати його на ринок …

– Саме це я і мав на увазі. Ланцюжок охоплює велику кількість людей.

– … Але коли відбулася централізація цих потоків, то десятки, сотні тисяч людей стали від усього відокремлені. І це не могло не обурити людей. Адже і доступ до держзакупівель звузився – пам\”ятаєте закон про те, що закупівлі не можуть відбуватися через підприємця? Були поставлені фіктивні фірми, податкові майданчика. До речі, ті ж самі податкові майданчики працюють і сьогодні …

По-вашому, через це і стався Майдан?

– Не тільки через це. Тоді ж змінилася і загальна атмосфера. Було видно, що все йде за механізмом наповнення винятковими повноваженнями силових структур. Те ж саме Міністерство внутрішніх справ стало гребти все під себе, відійшло від погоджень. Вони сіли на свої схеми: наркотики, горілка, цигарки. Це абсолютно та схема, на якій було, є і – не дай Бог! – Буде Міністерство внутрішніх справ.

-Коли ви були головою ОДА, знали про це?

– З того, про що мені розповідали люди, я цю ситуацію для себе бачив.
А те, що проходило по звітності правоохоронних органів … ви ж розумієте, що у них там була окрема кухня, яка теж була вертикально інтегрована. І коли я сьогодні чую про організацію якихось вертикально інтегрованих компаній – це ж в чистому вигляді корупція!

І зараз всі ці вертикально інтегровані компанії по лінії податкової служби, митниці, УМВС, СБУ, прокуратури та ін.
Вони ж залишилися! І \”централізація від Саш\” у найгіршому вигляді – вона ж не змінилася!

– Михайле, давайте конкретніше. Вам добре відома ситуація по Чернівецькій області. Хто зараз там кришує ці схеми?

– Ну, вгадайте. Народний депутат України від правлячої коаліції. Від Народного фронту. Самі здогадайтеся.

– Ну, натякніть, принаймні.

– Я – не голослівний якийсь балабол . Ви ж журналіст – і можете абсолютно спокійно, в рамках журналістського розслідування, поїхати до Чернівців і не з моїх слів з\”ясувати ситуацію. Побудьте один день на кордоні – і ви обов\”язково побачите фури, які перетинають кордон Чернівецькій області у супроводі міліції. Найкраще бути в Новодністровську на в\”їзді: там вони через греблю заїжджають.
Можете приїхати в Кельменецький, Сокирянський та Хотинський райони; як тільки там з\”являється київська Кобра, ви будете бачити, як вони супроводжують спирт з молдовського боку.
А в Чернівцях зайдіть на базар до людей. Підіть – і запитайте, що і звідки вони отримують. І запитайте, хто зараз СМОТРЯЩИЙ на митниці. І не треба йти в правоохоронні органи! У Чернівецькій області – як і у Львівській, Закарпатській, Одеській – люди знають більше, ніж те, що вам говорить влада, народні депутати та ЗМІ. Там вам все скажуть в обличчя: прізвище депутата, хто від нього смотрящий, і через який банк, через яку податкову яму вони відмивають гроші.

Євген Кузьменко, ЦЕНЗОР.НЕТ

Переклад з російської газети ЧАС

peredplata