“Патріотизму не навчить жодна бесіда, простими розмовами його не виховаєш”

На базі МПДЮ (колишній “будинок піонерів”) запрацював кінозал “Патріот”.

“Патріотизму не навчить жодна бесіда, простими розмовами його не виховаєш”

Ініціатором створення патріотичного кінотеатру є директор позашкільного закладу, Алла Василівна Клименко. Як вона сама розповідає, ця ідея спала їй на думку раптово:

– Ми отримали “Концепцію національно-патріотичного виховання”, я скликала методистів і несподівано для себе вирішила створити кінотеатр. Адже правильні, національно-налаштовані фільми не замінить ніяка виховна бесіда. Фільми дуже сильно впливають на нашу свідомість, і відіграють вирішальну роль в розвитку дитини.

Кінозал транслює різноманітні фільми, як ігрові, так і документальні, але їх обєднує одне: вони мають бути українськими, пропагувати любов до рідної землі, виховувати шанобливе ставлення до української культури та звичаїв. Усі фільми підбирає директор кінотеатру — психолог Уляна Мельничук. Фільми підбираються з урахуванням специфіки дитячого світосприйняття, а також відповідно до вікової категорії.

– У нас займаються різні за віком діти — і звісно ж, всі вони розуміють побачене по-різному. Навіть один й той самий фільм вони не сприйматимуть однаково. Саме для цього після перегляду фільму у нас відбувається спільне обговорення, діти розповідають про побачене та свої висновки, а я як психолог акцентую їхню увагу на важливих виховних епізодах, – розповідає вона.

За час існування кінотеатру (неповних два місяці) вихованці МПДЮ вже встигли переглянути кілька сучасних українських фільмів, серед яких – “Іван Сила”. Цей фільм був особливо цікавим для них, адже його знімали в стінах рідного дошкільного закладу. Діти — всі, без винятку — в захваті від переглянутого, хоча спочатку багато хто із них поставився до ідеї без ентузіазму — мовляв, українське кіно, що тут може бути цікавого. Проте під час перегляду в них прокидається інтерес, вони бурхливо реагують та коментують те, що відбувається на екрані. Деякі навіть пробують себе в написанні рецензій.

“Живучи сьогодні, ми мріємо побачити Ейфелеву вежу, але не помічаємо, якою багатою та вартою уваги є наша Україна. Реальні герої є нашими історичними предками, з яких варто брати приклад” – із рецензії Галини Волощук, слухачки школи журналістики “Юнпрес”.

Загалом, за неповні два місяці свого існування кінозал перетворився з ідеї на серйозну установу, обріс своїми шанувальниками та постійними відвідувачами. Єдине, чого не вистачає “Патріоту” до звання “повноцінного” кіноклубу — це відповідного технічного обладнання.

– Оскільки наш кінотеатр ще дуже молодий, то і техніка в нас поки що недосконала, і здебільшого “позичена” в інших гуртках. Колонка лише одна, фільми ми транслюємо просто на стіну, а через нагрів лампи у проекторі не можемо собі дозволити проводити сеанси частіше, – говорить директор “Патріоту” пані Уляна. Алла Василівна, директор МПДЮ, теж занепокоєна цією проблемою. Говорить, що вже внесла купівлю нового проектора в проект по придбанню, і тепер сподівається на сприяння з боку вищих інстанцій.

– Кінотеатр повинен і буде розвиватися, – говорить вона, – адже в дітях потрібно виховувати любов як до рідної держави, так і до хорошого кіно.

Надія Руснак

peredplata