\”Ми живемо в інтернаті. Нам потрібно створити повноцінну сім\’ю\”

"Ми живемо в інтернаті. Нам потрібно створити повноцінну сім'ю"В ЧНУ було проведено відкриту лекцію на тему \”Відверто про децентралізацію: 5 міфів реформи\”.

Лекція відбулася в рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії з просування реформи децентралізації \”Пости Реформ\”. Отакими \”послами реформ\” в Чернівцях виступили заступник голови бюджетного комітету Верховної ради України Віктор Кривенко, народний депутат Павло Кишкар та директор Регіонального офісу реформ в Чернівецькій області Ігор Бабюк.

Як розповів Віктор Кривенко, основна мета реформи децентралізації полягає в тому, щоб люди відчули свою відповідальність за якість власного життя. Таким чином вони не звинувачуватимуть в своїх злиднях та нещастях якогось \”чужого дядю\” чи державу, як це частенько буває, а почнуть розуміти, що саме вони і ніхто інший здатні здійснити необхідні покращення. Також згідно цієї реформи зросте і явка на виборах – оскільки громада розумітиме важливість голосу і дійсно бачитиме, як змінюється залежно від їхнього вибору, якість їхнього життя.

– Показником ефективності роботи громади буде поліпшення реалізації послуг. За цією реформою держава залишає за собою дві функції: бузпека і міжнародні зносини. Все решта буде керуватись громадою на місцях, – додає Павло Кишлар.

Фактично, децентралізація – це спосіб зламати адміністративну вертикаль, яка є пережитком радянськіх часів. Відбудеться перенесення влади з якоїсь абстрактної верхівки на пости на місцях. Відповідно, повноваження органів місцевого самоврядування розширяться, але й збільшиться і відповідальність перед місцевим населенням. Для зменшення ризиків зловживання широкими повноваженнями місцевих очільників автори реформи хочуть досягти максимальної прозорості бюджеів, а також запровадження прозорого голосування місцевих депутатів з його обов\’язковою фіксацією. Окрім того, будуть створені відповідні контролюючі органи. Проте основний контроль буде залишатися за громадою -у вигляді громадських слухань, референдумів, зборів та діяльності різноманітних громадських об\’єднань.

– Ми зараз живемо в інтернаті. Для того, щоб створити повноцінну сім\’ю, потрібно змінити правила гри, – коментує важливість даної реформи директор Регіонального офісу реформ Ігор Бабюк.

На відкритій лекції були присутні студенти, громадські активісти, представники різних громадських організацій та політичних сил. Всі вони ставляться до процесу децентралізації схвально, проте не без певної частки скепсису.

– Це дійсно шанс почати якісь зміни. Але якщо все відбуватиметься за совковою інерцією, то нічого не зміниться, – говорить студент 5 курсу факультету політології Володимир Попадюк.

Присутня на лекції депутат обласної ради Ольга Кобевко теж оцінює дану реформу позитивно:
– Це дуже хороший європейський досвід, який працює у багатьох європейських країнах. Проте наразі ця реформа знаходиться лише на початках, тому поживемо – побачимо, як вона на ділі працюватиме.

Наразі в Чернівецькій області створено 10 об\’єднаних громад. За словами Ігора Бабюка, повноцінними з них є лише дві. Проте така ситуація є цілком нормальною, оскільки об\’єднання відбувається за принципом добровільності. Об\’єднані громади отримуватимуть у своє розпорядження 10% від прибутків приватних підприємств на місцях, прибутки комунальних підприємств та ще певний відсоток інших податкових платежів. Таким чином в них є реальний шанс розвиватися і – більше того – бути зацікавленими в своєму розвитку, коментують фахівці.

Надія Руснак

peredplata