Блеф по-чернівецьки

Блеф по-чернівецькиЗакінчуються Різдвяні свята, закінчуються припаси і кутя, починаються будні. Якими вони будуть? Що нас чекає? Поки святкували, про це не думали й не гадали.

А тим часом долар уже подолав позначку 27 гривень. І не зупиняється. Війна на Донбасі не закінчилася. Перемоги нема. Мінські домовленості – це фіговий листок української влади, а не вихід держави з глухого кута. Щодня відкриваються приховані факти співпраці з російською ФСБ і запроданства наших чиновників, генералів, владних та бізнесових пройдисвітів. І тільки самовідданий героїзм українських воїнів, жертовність нації та волонтерів не дозволили Росії втілити жодного з трьох сценаріїв захоплення України.

Коли на Сході українці рятують нашу землю, націю і державу, у Чернівцях ділять владу. Не можуть її поділити. Вже давляться нею, а їм мало й мало.
Уже байдуже людям, хто з якого боку ділить владу. Чернівчани вважають, що всі вони однакові. Незалежно від партій, кольорів, прапорів та слів, якими «годують» виборців. У Чернівецькій міській раді в останні дні ВО «Свобода» підтримує «Рідне місто» без докору сумління. Ніби з однієї ідейної годівнички годуються депутати цих різних фракцій. А далі – ще більше: партійці БПП «Солідарність», активісти від «Народного Фронту» висувають на керівні посади особу, яка вважає Порошенка злочинцем і про це привселюдно заявляє.

Все змішалося у нашому місті: люди, ідеї, прапори, гідники й негідники, друзі й вороги.
Коли вже зривало кришку від кипіння, сам мер Каспрук ледь не перейшов межу, почавши заговорюватися про те, що Київ Чернівцям не указ і слухатися вказівок зі столиці на Буковині не будуть.

Секретаря не обрали. Але нашуміли так, що про це тільки й говоримо. А на вулиці Каспрука у найбільші морози прорвало водопровід. Пам’ятаєте, роками асфальтували, переасфальтовували цю вулицю. І ніц то не дало. Рве водопровід, і край.
Казав ще мудрий Соломон, який жив за Австрії біля найкращого чернівецького борделю. Там тоді сталася подібна ситуація, як у Чернівецькій міській раді тепер. Аби навести лад у борделі, почали міняти ліжка, шпалери, паркет… Ніц не помагало. Закликали Соломона, аби порадив. Подивився на це все старий мудрий єврей і прорік: «Тут не ліжка міняти треба, тут курвів треба замінити».

Не знаю, чи дослухалися до поради Соломона у чернівецькому борделі. А у Чернівецькій міській раді таки треба міняти все і всіх. Бо біда нам буде.
Сьогодні всі зачепилися за секретаря. Ніби без нього світ завалиться і Федорук мандат втратить. Ні. Без секретаря можна жити. Але посада, яка раніше мала функції організаційні, представницькі, нині набула великої політичної ваги. І, швидше за все, через те, що кабінет секретаря розташований навпроти кабінету голови. Вони мають одну й ту ж секретарку і одну й ту ж приймальню. Тільки радниця у них не спільна. Тому секретар має можливості бачити, знати і аналізувати хто, коли і для чого до мера ходить і які питання з ним вирішує. Якщо це буде секретар від опозиції, то опозиція буде поінформована. А хто інформований, той озброєний. Самому Каспруку треба, аби секретар не бачив, не знав і не аналізував того, що хоче опозиція. Тому йому потрібний свій секретар. «Рідному місту» – свій. І кожна сторона на своєму буде стояти до тих пір, поки хтось когось не переможе.

Зараз шукають тих, кого вже висувала БПП «Солідарність». Зокрема, Василя Максимюка. Його кандидатуру ледь не озвучив сам Каспрук, коли після провального голосування за Сєхова сказав, що наступним буде кандидат, який пройшов АТО. Василь Максимюк – один із небагатьох, хто був на війні. І під час обстрілу позицій його підрозділу біля Кримського одержав травму ноги.

Ця кандидатура цілком влаштувала б Каспрука. Адже він з фракції, близької до партії НФ, пройшов АТО, відзначається скромністю та професіоналізмом. На цьому можна б було закінчити великий кіпіш і нікого більше не міняти. Якби…

Якби над Каспруком не повисала постать «Командора». На жаль, вона не батьківська, а реальна, теперішня – федоруківська.

Микола Федорук не простив Василеві Максимюку голосування за свою відставку 30 березня 2011 року. Тому він не дозволить Каспруку обрати Василя секретарем. І все почнеться заново: більшість висуне свою кандидатуру, Каспрук буде проти. Більшість захоче своїх заступників і членів виконкому, Каспрук з меншістю знову буде проти. Тоді більшість проголосує за своїх кандидатів, а мер накладе в-ето. Як це уже зробив, коли депутати визначили, що у міськвиконкомі буде 18 членів, а не 13, як хотів Фе… Каспрук. Згодом на кожне рішення, прийняте більшістю депутатів, міський голова буде класти в-ето. Така ситуація триватиме до 30 березня 2016 року. І на 5-ту річницю зняття Федорука-1 станеться Федорук-2. Бо мусить статися.
Петро Кобевко

peredplata