Закордонний паспорт у Чернівцях: статки тих, хто за ним стоїть

Про те, як я робила закордонний паспорт, про живу мертву чергу в райвідділі міграційної служби в Чернівцях, автівки і будинки паспортних босів та дивні прохання щодо цієї публікації.

Після розслідування “Ні корупції” влітку 2014 року ситуації з піврічними чергами на отримання закордонного паспорту в Чернівцях стались певні зміни.

Зокрема, в Шевченківському райвідділі управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області відмовились від практики попереднього запису (а записуватись треба було мінімум за три місяці до подачі документів).

Відтепер черга жива. Жива, але … мертва. Тому що, аби зайняти чергу доводиться приходити о 4-5 годині ранку – щоб вже точно втрапити на подачу документів. Перший, хто прийшов, формує список. І якщо ви прийшли о 8 ранку, то вірогідність цього дня подати документи досить низька, адже ви будете десь у другому десятку. Якщо ж не втрапили сьогодні, то завтра потрібно повторити процедуру з ранішнім ставанням в чергу.

Все це з власного досвіду і спостереження. Адже під дверима і в приміщенні райвідділу довелось провести не один день.

Корупційна маніпуляція завдяки розташуванню

Це про держпідприємство “Документ”, працівниця котрого в Шевченківському райвідділу УДМС в Чернівецькій області сидить прямо в холі райвідділу.

Як все відбувається. Людина заходить в приміщення міграційної служби, аби чимось поцікавитись, оформити документи. І що вона бачить? (див. Схему)

Закордонний паспорт у Чернівцях: статки тих, хто за ним стоїть

Стіл, за яким сидить працівниця. Позаду неї банер ДП “Документ”. Вона на запитання відвідувачів як оформити паспорт і скільки це коштуватиме, дає відповідь і рахунки на оплату послуг. Люди, свято переконані, що то вони спілкуються з працівницею міграційної служби, біжать до каси банку (о диво, вона розташована в тому ж приміщенні через двері) і не дивляться, що в тих рахунках є один за сплату послуг ДП “Документ”.

Тим часом працівниця безпристрасно та холоднокровно роздає рахунки, підсовує відвідувачам договір про надання послуг (написаний дрібним шрифтом, хто ж буде те все вичитувати, коли черга гуде, коли купа недоволених, коли всі трусяться, аби не пропустити свою чергу?).

І такий конвеєр триває щоробочого дня.

Як видно зі схеми приміщення, людина, втрапляє одразу “в руки ДП “Документ”. І їй при вході навіть не видно, де кабінет власне самої міграційної служби. Все сплановано так, аби люди йшли, “велись” і віддавали гроші незрозуміло за що незрозуміло якій фірмі, в той самий час сплачуючи міграційній службі за послугу “виготовлення закордонного паспорту”. А хіба не міграційна служба повинна забезпечити всі можливості для клієнтів, аби вони в комфортних умовах подавали документи, мали розуміння, які документи потрібні, отримати бланк заяви, зразок заповненої заяви, могли зробити відповідні копії, підготуватись. Тепер це все можливо виключно через ДП “Документ” або після вичитування нормативних документів і напористості.

Коли я прийшла подавати документи, звичайно, я не платила гроші сумнівній фірмі, а одразу зайшла в кабінет. Там з подивом на мене подивився Олександр Чепіль, головний спеціаліст Шевченківського райвідділу. Він запитав, чого я без заяви, копій документів. На моє зауваження, що я от якраз прийшла, щоб це отримати, він сказав, що потрібні копії документів, заява і відправив мене назад. Нічого не пояснюючи, не сказавши, яку саме заяву треба писати.

Звичайно, я знайшла заяву і зробила всі копії, документи подала. Але, поставивши себе на місце людей, які кілька днів, а то й тижнів, висиджують під дверима цього “царського” кабінету, зрозуміла, що мало хто буде так бігати. Легше заплатити тих 60 грн. за послуги, які мали б надаватись сервісною службою, яка утримується з наших податків та платежів.

Але, як я писала в 2014, так і в 2015 (коли я подавала документи), ставлення, толерація такої ситуації з боку громадян не змінилась. Вони, якщо і обурюються, то переважно тихенько, якщо гніваються, то на людей, які намагаються пройти без черги, а не на тих, хто ці черги почасти штучно створює.

Коли дихати в тій маленькій кімнатці перед “царським”кабінетом стало неможливо, вийшла надвір. А там на тротуар, прямо до приміщення під’їхала крута автівка Хонда CRV (нова машина коштує більше 30 тисяч доларів). За кермом — начальник Шевченківського райвідділу Петро Ткачук.

Закордонний паспорт у Чернівцях: статки тих, хто за ним стоїть

Він свого часу спростовував свою причетність до діяльності ДП “Документ” в райвідділі і не бачив ніяких проблем в тому, що його працівниця сидить прямо перед кабінетом його працівників, що створює маніпулятивну ситуацію для відвідувачів. Ба, навіть тоді працівниця сказала, що вона є працівницею міграційної служби.

Статки начальників

І як тут не поцікавитись статками пана начальника та його вищого обласного керівництва. Адже вони якось дуже не помічають ані черг, ані того, які “золоті” умови створені для ДП “Документ” в райвідділі.

На папері – ВАЗ, а на ділі – Хонда

Почнемо з начальника Шевченківського РВ облуправління Петра Ткачука, який паркується на тротуарі і водить автівку вартістю однокімнатної квартири. Вирішила питати декларацію за два роки (2013 та 2014). Отож, за 2013 рік начальник мав сукупного доходу 13 861,65 грн. — все заробітна плата. Члени сім’ї (вказана мати та неповнолітній син) — 11 899 грн. інших доходів.

У начальника на правах власності чи іншої форми користування є будинок у селі Черепківці Глибоцького району на 96 кв.м., у матері – земельна ділянка там же площею 4884 кв.м. та (скоріш за все, той же) житловий будинок на 96 кв.м., гараж там же 28 кв.м. і інше нерухоме майно на 92 кв.м. Із транспортних засобів задекларовано ВАЗ 2121 1993 року випуску. А на утримання майна декларант у 2013 році витратив 4 500 грн.

Відповідно до декларації за 2014 рік, склад сім’ї Петра Ткачука змінився. Тепер вказана тільки дружина О.Є. Ткачук. У начальника з доходів записано 30 686,81 грн. зарплатні. У дружини доходи відсутні. У Петра Ткачука в 2014 році вже задекларовано будинок по провулку Курильському в Чернівцях площею 272 ,5 кв.м., і в дружини — земельна ділянка на 0,0462 га там же і так само 272,5 кв.м. вказаного будинку.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у Петра Ткачука також вказана спільна часткова власність на земельну ділянку площею 0,0448 га по тому ж провулку Курильському. І землю, і будинок, родина отримала в 2014 році на основі договору дарування.

З автівок в 2014 році у Петра Ткачука вказаний ВАЗ 1993 року, а в дружини — Лексус Ерікс 2008 року випуску. На утримання 14 500 грн.

Як бачимо, джипа Хонди в декларації не вказано.

Хата на маму

Що стосується керівника обласного управління Державної міграційної служби Віталія Вербицького, то перше, що впало в очі, це те, що пан Віталій живе в досить гарному будинку площею загальною 298, 60 (житлова — 126,9) кв.м. (на фото)

Закордонний паспорт у Чернівцях: статки тих, хто за ним стоїть

Коли почала шукати, кому ж належить будинок, виявилось, що він записаний на маму — Василину Вербицьку.

В цілому начальник обласного управління задекларував у 2013 році 93 848 грн. загального сукупного доходу, з яких 50 681 грн. склала зарплата, 3 853 грн. – матеріальна допомога та 39 314 грн. пенсія.

Дружина і двоє синів отримали 593 грн. загального сукупного доходу у вигляді дивідендів, процентів.

З майна у Віталія Вербицького задекларовано на іншому праві користування земельна ділянка 0,087 га землі та житловий будинок площею 290 кв.м., а також садово-дачний будинок в с.Мигове на 86 кв.м. та земельна ділянка там же (0,006 га).

Майна у членів сім’ї не задекларовано. З автівок у декларанта — УАЗ 3151 1989 р.в. У членів сім’ї – 16 тис доларів на рахунках у банках чи інших фінустановах. На утримання вказаного майна було витрачено в 2013 році — 6 400 грн.

У 2014 році майно таке саме, окрім як вказано, що є квартира (одна друга) площею 33,7 кв.м. З доходів у Віталія Вербицького 110 952 грн. — 67 747 грн. зарплати, 5 679 грн.— матеріальної допомоги та 37 526 грн. пенсії. У членів сім’ї – 2126 грн, 2162 дол (дивіденди, проценти). І у родини на рахунках 40 000 грн. та 22 000 дол. На утримання майна було витрачено 7 200 грн.

Заступники-пенсіонери

Перший заступник начальника управління Віктор Пислар у 2013 році задекларував 212 062 грн. загального сукупного доходу (158 384 грн. зарплатні, та 53 678 грн. пенсії), а також на правах власності чи іншому праві користування земельну ділянку в с. Ржавинці Заставнівського району (0,23 га) та будинок там же на 80 кв.м. Чоловік не вказав членів сім’ї. З автівок записано Тойота прадо 2006 року та Ауді-100 1990 року. На утримання майна було витрачено 18 000 грн., на аліменти — 2700 грн.

У 2014 році статки склали 116 777 грн., з яких зарплатня 60 529 грн, 56 248 грн.— пенсія). Таке саме рухоме та нерухоме майно. Витрати на утримання майна склали вже 42 тисячі грн та на інші витрати (скоріш за все аліменти) — 2 700 грн.

Цікаво, що колишня дружина пана Віктора, Ніна, працює в тому ж таки Шевченківському райвідділі управління ДМС в Чернівецькій області головним спеціалістом. У пані Ніни, відповідно до даних Єдиного реєстру нерухомого майна, будинок по вулиці Довбуша загальною площею 265,8 кв.м. (житлова — 100,9 кв.м.) та земельна ділянка площею 0,0218 га за тією ж адресою. Земельну ділянку було придбано в 2011 році. Того ж року було придбано незавершене будівництво за тією ж адресою за 702 536 грн.

Інший заступник — колишній міліціонер Валерій Попов в 2013 році задекларував 138 694 грн. доходу (зарплатні 64 159 грн., матеріальної допомоги в розмірі 4 603 грн. та пенсії в розмірі 69 932 грн).

Відповідно до даних декларації, його сім’я, яка складається з дружини та сина, заробили 73 027 грн. в 2013 році (69 405 грн. зарплати та 3 622 грн. матеріальної допомоги). У заступника на правах власності чи іншого користування є двокімнатна квартира в Чернівцях 54,2, у членів сім’ї — земельна ділянка в садовому товаристві “Флора” в Чернівцях площею 594 кв.м. У заступника є автівка Хундай Акцент 2011 року випуску. А на утримання майна декларант в 2013 році витратив 95 500 грн., а родина – 120 грн.

В 2014 році майно родини не змінилось. Загальна сума сукупного доходу у Валерія Попова склала 139 354 грн. (60 631 грн. – зарплатня, 4 791 грн. – матеріальна допомога та 69 932 грн. пенсія). У членів сім’ї дохід у 2014 році склала зарплатня розміром 111 523 грн. На утримання майна заступник начальника витратив 86 600 грн., а дружина — 1 800 грн.

Наразі така інформація про статки керівництва чернівецького управління міграційної служби. Кілька місяців збирала і перевіряла інформацію. Адже багато інсайду надходило з самої міграційної служби від працівників. Було багато гіпотез, які не вдалось довести, але ще в розробці. Думала, що от-от вдасться вхопитись за якусь ниточку і розкрутити ці клубочки. Але не вдавалось. Тому написання тексту відкладала. Аж от, мої знайомі з різних сфер почали дзвонити, розпитувати, мовляв, чи я вже написала чи ще готую матеріал про керівництво УДМС в Чернівецькій області А що саме пишу? А навіщо? Ця ситуація викликала обурення і нерозуміння таких рухів. Тому вирішила публікувати хоча б те, що вдалось знайти.

Нагадалось, що після моїх минулих публікацій обласне управління ДМС поширило незрозуміле звернення до представників ЗМІ “не розповсюджувати неперевірену інформацію”. Думаю, цього разу також буде подібне повідомлення.

Але хочу зауважити, що за кожним словом — відео, фото, документ. Ну а щодо діяльності ДП “Документ”, то дуже хочеться вірити, що врешті-решт їй дадуть оцінку правоохоронні органи.

Надія Вірна,
“Ні корупції!”

Післямова. У статті описана ситуація, яка тривала до кінця 2015 року.
Як відомо, Державна міграційна служба оголосила про те, що з 21 січня цього року розпочато процес виведення працівників ДП «Документ» з підрозділів міграційної служби.
Так, прийшовши в Шевченківський райвідділ УДМС в Чернівецькій області, працівника і стенду ДП “Документ” вже не застанеш. Що може свідчити про якісь зрушення в цій сфері.

peredplata