“Гурби-Антонівці”: знати про УПА більше

Щовесни на межі Тернопільської і Рівненської областей збираються молоді націоналісти, аби протягом 60 годин позмагатися за перемогу у найбільшій в Україні тереновій грі “Гурби-Антонівці”. Та це не “змагання заради змагання” – уже 14 років організатор гри, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, вкладає у чотириденний захід більш глибокий сенс.

Адже саме на місці сучасної теренової гри у квітні 1944 року відбувся найбільший бій УПА проти НКВС. Закінчився тактичною поразкою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після бою переможці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли.

“Гурби-Антонівці”: знати про УПА більше

“Популяризація бою та вшанування українських героїв – це і є основна мета проведення теренової гри. Кожен учасник усвідомлює, що приїхав у ліс не для того, щоб драйвово провести час. Він прагне загартувати себе, певною мірою спробувати пожити у ролі повстанця, захопитися ідеями націоналізму. Тут гартуються справжні патріоти, які потім приносять користь для України – чи то йдуть на фронт, чи втілюють реформи”, – говорить Іван Кізюк, координатор проекту “Гурби-Антонівці”.

Щороку захід розпочинається з урочистого відкриття, на якому учасники шикуються, співають Гімн України та гімн ОУН, розгортають державний та червоно-чорний прапори. Далі – слухають лекцію-історичну довідку про бій 1944 року, спілкуються з ветеранами УПА та українськими військовослужбовцями.

“Гурби-Антонівці”: знати про УПА більше

Цього року силами волонтерів буде частково відреставровано музей штабу “Волинь-Південь”, що знаходиться неподалік терену “Гурб-Антонівців”.

Крім того, організатори перевидадуть книгу “Квітень 1944-го” історика Олега Тищенка; встановлять меморіальні таблички воїнам-борцям за волю українського народу: у Кременці – Василю Куку, головнокомандувачу УПА, у Шумську – Мартину Головатюку, бійцю УПА, у Тернополі – Володимиру Гарматію, лейтенанту 51-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

Також у Шумську, Кременці та Білокриниці буде розміщено стенди з інформацією про музей штабу “Волинь-Південь”.

“На стендахх розмістимо карту доїзду до музею, коротку інформацію про бій 1944 року. Будь-хто зможе відвідати історичне місце бою 1944 року і ознайомитися з інформаційними матеріалами вже в музеї”, – пояснює Іван Кізюк.

Організатори переконані, що сьогодні як ніколи важливо популяризувати героїчний чин бійців за волю України.

Цьогорічна гра присвячена пам’яті Романа Атаманюка, багаторічного учасника “Гурб-Антонівців”, котрий воював у складі 93-ї ОМБ і загинув у травні 2015 року під Донецьким аеропортом унаслідок мінометного обстрілу.

Реєстрація на сайті гри: gurby.org.ua

peredplata