Всі – на вибори

Всі – на вибориРяд медичних закладів Буковини вже за місяць змінюватиме своїх керівників.

29 квітня закінчуються контракти з головними лікарями низки медичних установ області. Питання щодо продовження чи не продовження із ними співпраці піднімається вже не вперше, сьогодні його розглядали на засіданні майнової комісії Чернівецької обласної ради.
Більшість із них – почесні лікарі поважного пенсійного віку. Здавалося б, вони вже давно мали втомитися від марудної, щоденної і мегавідповідальної роботи. Але чомусь вони – мабуть, розуміючи власну відповідальність за долю закладів, які вони очолюють, – продовжують просити про продовження контрактів.
«Я не тримаюсь за крісло,» – стверджує головний лікар обласного центру переливання крові Василь Михайлович Мігачук. За його словами, в них в закладі навіть є людина, яка спроможна зайняти його місце. Тож він готовий піти в будь-який момент. Проте чомусь уже другий рік поспіль просить продовжити йому контракт ще на рік.

Просив про продовження контракту і Василь Ковалюк – головний лікар ОДПТС «Садгора». Щоправда, сам він в обласну раду на засідання не прийшов – бо знаходиться на лікарняному, який, волею обставин, взяв якраз десь після зборів колективу свого закладу, де шляхом таємного голосування більшість працівників висловило йому недовіру.

В обласній раді давно вже говорять про те, щоб дати досвідченим медикам-пенсіонерам право на заслужений спокій. Зробити їх почесними наставниками для нової когорти спеціалістів. А сьогодні на засіданні виявилося, що подібне наставництво вже давно працює. І що лікарство, а тим паче «головне лікарство», легко може стати сімейною справою. Йдеться про доньку головного лікаря Чернівецького обласного клінічного онкодиспансеру Гонци Анатолія Олександровича, Ірину Анатоліївну, яка продовжила справу батька і працює зараз в онкологічному диспансері завідувачем відділення хіміотерапії. «Мій батько – чудовий наставник, він змалечку навчив мене, а тепер навчає і мого сина Олександра, який закінчив медичний коледж, працює в установі (на півставки в УЗД) і готується стати лікарем.» – говорить вона. І вочевидь не є голослівною – не виключено, що саме завдяки батькові і тому, як він її \”наставив\’, вона змогла вже за два роки по закінченню інтернатури очолити відділення хіміотерапії. Хоча зазвичай для отримання такої посади потрібно не менше шести років. Однак, незважаючи на такий чудовий хист \”наставника\”, з посади головного лікаря її батько йти теж чомусь не хоче – і теж просить продовжити йому контракт.

Всім вищеперерахованим комісія контракт не продовжила. А це означає, що 29 квітня буде їх останній день на посаді головних лікарів. «А що далі?» – запитали присутні – і лікарі, і працівники мед.установ. А далі депутати порекомендували їм влаштувати збори колективів і провести на них вибори нових керівників. Вибрати їх чесно, відкрито і згідно досвіду та фаховості. А не зв\’язків – грошових чи то родинних. І подати ці кандидатури на розгляд сесії Чернівецької обласної ради. Адже хоч головних лікарів і назначають обласні депутати, проте вибиратись вони повинні всією громадою.

Надія РУСНАК

P.S. Голосування за продовження контракту із головним лікарем Чернівецького обласного онкологічного диспансеру Анатолієм Гонцою, де можна чітко простежити позицію всіх депутатів-членів майнової комісії:

peredplata