Ольга Кобевко: «Румунія мені відповіла, що у мене нема її паспорта. А Іванові Мунтяну?..\”

Ольга Кобевко: «Румунія мені відповіла, що у мене нема її паспорта. А Іванові Мунтяну?.."У Чернівецькій області не вщухають пристрасті, викликані надмірною кількістю виданих Румунією своїх паспортів громадянам України. Скільки таких подвійних патріотів проживає тепер на Північній Буковині, відомо тільки Міністерству юстиції Румунії.

Ще років 15 тому прозвучала інформація про те, що Румунією було видано не менше 50000 паспортів громадянам України. Тоді значно спростили умови набуття громадянства держави. Зокрема, жителю Північної Буковини достатньо було тільки підтвердити, що він або хтось із його родичів проживав на цій території до 1940 року. А хто з буковинців не проживав на Буковині?..

Як відомо, саме з 1918 по 1940 р. Північну Буковину загарбала королівська Румунія. Тому всі буковинці мають право і можливості одержати румунські паспорти. Це за законом Румунської держави.

Але закони України категорично заперечують подвійне громадянство. Багатьом людям таки вдається здобути паспорт Румунії. Вони його використовують тільки для економічного виживання: виїзду на заробітки за кордон, придбання авто і ввезення його в Україну без мита. У нинішніх умовах моральне виправдання цьому є. Але з іншого боку, одними з перших до посольств і консульств із заявами побігли державні (українські) службовці та депутати. Їм були добре відомі умови набуття другого громадянства й вони мали кращі для цього можливості. Але при цьому не помітили, як зіштовхнулися з проблемами, яких інші не мали. Це, зокрема, пов`язано зі складенням присяги на службу тій чи іншій крані.

Депутати і держслужбовці підписали клятви на вірність Україні. Водночас, отримуючи румунський паспорт, клялися на вірну службу Румунії. Тож кому служить тоді державний службовець чи депутат? Це питання залишається без відповіді. Як і те, що досі в Україні не визначено покарання за подвійний паспорт.
Недавно депутати Чернівецької обласної ради зробили спробу навести у цьому хоч якийсь порядок. На сесії попросили своїх колег, тих, хто набув, окрім українського, ще й румунське громадянство, відмовитися від нього. Із 64 депутатів жоден не зізнався і не заявив про наявність у себе румунського паспорта.
Звернення до СБУ не дало жодного результату. Служба безпеки України цією інформацією не володіє.

Подвійні громадяни вже подумки насолоджувалися своєю безкарністю. Але тут депутат Ольга Кобевко запропонувала всім своїм колегам наслідувати її приклад. А саме: вона особисто звернулася до Генерального Консульства Румунії, аби там відповіли їй, чи є у Міністерстві юстиції її заява щодо румунського громадянства.

Відповідь не забарилася:

Ольга Кобевко: «Румунія мені відповіла, що у мене нема її паспорта. А Іванові Мунтяну?.."

Тож крига скресла. Є можливість Україні перевірити своїх слуг (депутатів) та державних чиновників чи, бува, вони не «служать» ще іншій державі, окрім України.

Тим часом у соціальних мережах уже опубліковані відповіді на запити окремих громадян України.

Знову ж таки, депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко зазначила:

«Консульство Румунії дало мені відповідь, що я не маю їхнього громадянства. Передаю естафету далі: Іванові Мунтяну, Альоні Гливко, Михайлові Сеничаку.
Ті, хто присягнув на вірність українському народові, не може присягати іншій державі!»

Ольга Кобевко: «Румунія мені відповіла, що у мене нема її паспорта. А Іванові Мунтяну?.."

З тих, кого Ольга Кобевко попросила звернутися особисто до Консульства Румунії із запитанням, чи подавали вони заяви на одержання румунського паспорта, відповів тільки Михайло Сеничак, державний службовець, голова ДФС у Чернівецькій області:

«Прийняв естафету від Ольги Кобевко. Надіслав відповідний запит. Готовий надіслати такі ж запити з приводу отримання громадянства будь-якої іншої країни світу. Служу народу України!
Передаю естафету Фищуку О. Г., Каспруку О.П., Федоруку М. Т., Гришин-Грищук О. Б.»

Ольга Кобевко: «Румунія мені відповіла, що у мене нема її паспорта. А Іванові Мунтяну?.."

Все більше й більше людей приєднується до тієї справи, яку започаткувала депутат Ольга Кобевко.

Боєць-прикордонник Николайчук уже відіслав запит і одержав відповідь, що у нього громадянства Румунії нема.

Але чому агресивно і вперто мовчать депутати та керівництво Чернівецької обласної ради?.. Їхнє мовчання породжує недовіру в серцях буковинців.
Андрій Тонеску

peredplata