25 мільйонів гривень Чернівецького університету у збанкрутілих банках

25 мільйонів гривень Чернівецького університету у збанкрутілих банкахБільше мільйона доларів, які отримав Чернівецький національний університет (ЧНУ) наприкінці 2013 – початку 2014 років, намертво залягли на рахунках збанкрутілих банків “Форум” та “Укрінбанк”. Гроші передбачались на реалізацію міжнародного проекту і на реставрацію даху Резиденції (центрального корпусу, який входить до спадку ЮНЕСКО). У зв’язку з прийняттям рішення про ліквідацію цих банків, наразі ЧНУ знаходиться в реєстрі кредиторів у Фонді гарантування вкладів.

Історія з фінансами Чернівецького національного університету, про яку вже писав CorruptUA.org, набуває нового розвитку. Після того, як тільки рішенням суду вдалось дізнатись дані про зарплатні адміністрації вузу, а також через десятки запитів витягнути в публічну площину факти непрозорих закупівель товарів у родичів та знайомих, маємо нову проблему – недосяжні, але такі потрібні навчальному закладу гроші.

У відповіді на інформаційний запит до Чернівецького національного університету, вдалося отримати інформацію про два валютних рахунки, які завмерли на рахунках у двох різних банках.

Перший – це банк “Форум”, який належав олігарху Вадиму Новинському (наразі нардеп від “Опозиційного блоку”, росіянин, який став українцем завдяки Віктору Януковичу в 2012 році – авт.). Університет відкрив рахунок в банку “Форум” 16 жовтня 2012 року. Залишок коштів на цьому рахунку – 565 466 євро, що становить більше 16 мільйонів гривень. Це кошти міжнародного грантового проекту “Історична та етнографічна спадщина – частина сталого розвитку туризму на Буковині” у рамках спільної операційної програми Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013. Кошти знаходяться на рахунку у банку з 20 січня 2014 року.

Варто зауважити, що ще у вересні 2013 року в “Економічній правді” була опублікована стаття про те, що банк на межі дефолту, що він потонув у боргах і є ненадійним. В стадії ліквідації банк перебуває з 23 червня 2014 року. Однак університетські сотні тисяч євро лишались в банку.

Другий – це банк “ПАТ «Укрінбанк»”, який належав банкіру Володимиру Клименко, президенту Української зернової асоціації. Рахунок у банку було відкрито 19 грудня 2013 року. Залишок коштів – 506 000 доларів (більше 12 мільйонів грн.). Це кошти від благодійної допомоги на ремонтно-реставраційні роботи дахів всіх корпусів Резиденції Митрополичого корпусу. Кошти знаходяться на рахунку з 19 грудня 2013 року.

Варто зауважити, що вказаний банк був в центрі скандалу в 2010 році, коли колишній голова правління банку Сергій Мещеряк був звинувачений і оголошений у розшук прокуратурою за привласнення 5,6 млн. грн. Його наступника луганчанина Володимира Клименка пов’язують з регіоналом Олександром Єфремовим, а також іншими регіоналами, олігархами, які тримали гроші в банку.

В стадії введення тимчасової адміністрації, а тепер і ліквідації, “Укрінбанк” перебуває з грудня 2015 року.

Щодо походження самих коштів – це гроші від олігарха Дмитра Фірташа. Нагадаємо, що в одному з інтерв’ю ректор Чернівецького національного університету Степан Мельничук розповів, що пішов свого часу у довірені особи до регіонала, кандидата в народні депутати Віталія Михайлішина, задля того, щоб Фірташ дав гроші на реставрацію даху резиденції.

Якщо читати Звіт про фінансово-господарську діяльність на вчену раду за 2015 рік, то там про ситуацію навколо цих коштів – ні слова.

Але про ці мільйони пам’ятає Вчена рада юридичного факультету Чернівецького університету. Там переконані, що така ситуація спричинена незаконними діями керівництва вузу. Але у відповіді на наш запит Чернівецький національний університет переконує, що вони діяли відповідно до закону “Про вищу освіту” та Постанови Нацбанку.

Як ситуація розгортатиметься надалі (звернення до прокуратури чи поліції, ініціювання внутрішніх процедур щодо звітності та контролю тощо) юрфак нам не відповів. Тому варто очікувати розвитку подій.

P.S. Поки я писала повідомлення про борги, на сайті ЧНУ знайшла приємність. У розділі “Звітність” оприлюднена декларація ректора Степана Мельничука за 2015 рік. Навіть без мотивуючих запитів. За власним бажанням.

25 мільйонів гривень Чернівецького університету у збанкрутілих банках

декларація є! за неї варто боротись!
ви не повірите, але дещо таки в цьому світі змінюється. пам\’ятаєте мою судову тяганину за декларації керівництва Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
так от, оце на їхньому сайті у розділі \”Звітність\” бачу таку красу за 2015 рік! http://www.chnu.edu.ua/index.p

peredplata