Політичне сміття на сільській околиці та у головах депутатів

Політичне сміття на сільській околиці та у головах депутатів

А все почалося з того, що мер Львова Андрій Садовий відмовився від посади прем’єра України за президентства Петра Порошенка. Тоді очолювана ним «Самопоміч» ледь уже не стала лідером електоральних запитів. Тож посада президента могла бути «у кишені» мера зі Львова.

І тут запалало сміття. Було кілька жертв. Загинуло троє рятувальників, тіло одного екологи досі не можуть знайти. Грибовицьке сміттєзвалище, куди вивозили сміття зі Львова, закрили.
Львів потонув у смітті. Люди почали шукати винних. І, як завжди, винною могла бути влада та, зокрема, мер міста Андрій Садовий. Але львів`яни виявилися мудрішими за тих, кого така ситуація підігрівала на політичному ярмарку владних посад. Разом з мером почали шукати вихід із ситуації. І знайшли.

На допомогу Львову прийшла вся Україна. Мер Києва дозволив приймати сміття на столичних звалищах. Окремі обласні центри, де були такі можливості, також уклали угоди зі львівськими комунальниками про прийом твердих побутових відходів. Це було по-українськи. Коли сусід сусідові допомагає у біді.

Тож мер Чернівців Олексій Каспрук також вчинив по-людськи, по-українськи, по-сусідськи. На чернівецький полігон було дозволено завезти 5 тисяч кубометрів львівського сміття. Ця кількість не шкодила ні Чернівцям, ні чернівчанам, а для Львова це була суттєва допомога.

– Що має робити справжній українець, коли у сусіда трапляється біда? – запитав Каспрук. – Звичайно, ж, допомагати. Ми – єдина Україна. Тож горе і радість у нас єдині. Пам`ятаю, як в Алчевську сталася біда у 30-градусний мороз. Уся теплопостачальна система вийшла з ладу. Люди мерзли. Тоді з усієї України їхали туди на допомогу. А зливи і повені 2008 року на Буковині, коли допомагали і львівські, і донецькі, і вінницькі, й івано-франківські рятувальники та будівельники…

Ніби й усе правильно каже мер і робить правильно. Але депутати міської ради у цьому бачать велику політику. Мовляв, Каспрук допомагає Садовому та його «Самопомочі». І на сесії проголосували, аби сміття з інших областей на наш полігон не возили. Якось воно трохи нефайно пахне від цього голосування. Тому навіть і коментувати його не варто.

Бо саме синхронно з рішенням міської ради хтось привіз чотири фури сміття у село Іванківці Кіцманського району. Вони 4 години стояли біля магазину в центрі села. А потім ще біля хлібного току. Хтось з кимсь радився, вирішував. А тим часом смерділо на всі Іванківці. І хтось таки щось вирішив.

Сто тонн побутових смердючих відходів було висипано у яругу на околиці села. Кажуть, що за кількасот метрів від родинного обійстя депутата Чернівецької міської ради Валерія Чинуша. Зараз це сміття смердить на два села. Валерій Миколайович розповідає, що він не може дихати на повні груди у батьківській хаті в рідному селі.

Зібралися люди. Викликали депутатів народних з групи «Буковина». А приїхав до них тільки Максим Бурбак з «Народного Фронту». Іванківчани обурювалися. Навіть порушили питання про зняття з посади сільського голови. Але за це не проголосували. Хотіли дізнатися, хто привіз сміття у Іванківці і звідки. Хто дав дозвіл на це? І за що? Досі не дізналися. Кажуть, поліція рознюхує справу. Але за запахом сміття не знаходить ні винних, ні тих, хто його віз звідкілясь.

Нардеп Максим Бурбак сподівається тільки на журналістське розслідування. На поліцію і прокуратуру уже нема надії.

Останніми днями з Іванківців не виїжджає й народний депутат від фракції БПП «Солідарність» Іван Рибак.
– Я вже двічі їздив до села, – розповідає народний обранець. – На власні очі бачив ту проблему, яку створили нечесні люди. Її негайно треба вирішувати. Бо то буде екологічна катастрофа. Сморід на всю округу. Я звернувся до поліції із запитанням, чи дасть вона дозвіл його вивезти звідти. Бо воно перетворилося не тільки у політичну субстанцію, а й у кримінальну. Це – речовий доказ по кримінальній справі. Далі за кошти свого депутатського фонду вивезу сміття або до київського заводу «Енергія», де його спалять, або на полігон у столицю. А може, й у Чернівці. Але депутати заборонили з інших областей завозити сміття до столиці Буковини. Хоча зараз воно уже не з іншої області. Бо лежить на території Чернівецької.
Говорив з мером Львова Андрієм Садовим. Він запевнив мене, що це сміття вивезено не комунальними службами його міста. Це не є так зване муніципальне сміття. Його привезли, швидше за все, якісь приватні підприємства Львова, котрі займаються утилізацією відходів. Тому сам Садовий також зацікавлений у найшвидшому розслідуванні цієї справи. Дуже шкодує львівський голова, що мер Каспрук хотів допомогти, а депутати не дозволили.

Зараз на смітті у Львові, Чернівцях та Іванківцях піаряться всі, хто може і як може. Але від цього нема добра нікому. Львів потопає у смітті, у Іванківцях смердить сміття, у Чернівцях сміття при владі…

І нема на це ради.

Петро КОБЕВКО

peredplata