Сторожинець просить допомоги ЦВК через труднощі із визначенням депутатів

Сторожинець просить допомоги ЦВК через труднощі із визначенням депутатівУ неділю, 18 грудня, на Буковині пройшли перші вибори депутатів ради та голови новоствореної Сторожинецької об’єднаної територіальної громади. За підсумками голосування, посаду голови громади здобув Микола Карлійчук, отримавши 51,3% голосів виборців. А ось список депутатів в раду ще не сформований через колізію в Законі. Про це повідомляє ГМ Опора.

Відповідно до чинного Закону “Про місцеві вибори”, депутатські мандати в раді політичні партії отримують в залежності від кількості голосів, які набрала конкретна політична сила на всіх округах. Проте порядковість проходження депутатів в раду визначається за відсотком виборців, які проголосували за депутата в окремому окрузі. Відтак кандидати, які набрали найбільші відсотки, стають депутатами.

Та під час підрахунку голосів Сторожинецька територіальна виборча комісія виявила, що від однієї політичної сили, яка отримала 4 мандати, два кандидати набрали однакову кількість відсотків та однакову кількість голосів.

Закон «Про місцеві вибори» передбачає ситуацію, коли кандидати отримують однакову кількість відсотків – тоді мандат отримує той, хто набрав більшу кількість голосів. Але, як виявилося, Закон не передбачає, що кандидати також можуть набрати повністю однакову кількість голосів.

Задля вирішення цієї проблеми, Сторожинецька виборча комісія звернулася до ЦВК, щоб там дали роз’яснення, як поступити в даній ситуації.

peredplata