У Чернівцях прогресує грип. Як уберегтися від застуди

Чернівецьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області надає інформацію для населення
«Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ»

У Чернівцях прогресує грип. Як уберегтися від застуди

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації з захворюваності на грип та ГРВІ Чернівецьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань.

За період з 29.09.2017 по 15.02.2018 року, з приводу гострих респіраторних інфекцій за медичною допомогою звернулось 71442 осіб або 7,8% мешканців Чернівецької області, з них 51664 дитини (72,3%). Госпіталізовано 2101 хворих, з них 11652 – дітей до 18 років.
Зареєстровано 2 випадки грипу типу В.

В м. Чернівцях за 07 тиждень 2018 року зареєстровано 2946 випадків гострих респіраторних інфекцій, з яких 2165 дітей. Госпіталізовано 65 мешканців м.Чернівці, в тому числі 49 дітей. В порівнянні з попереднім 06 тижнем 2018 року захворюваність ГРІ в м.Чернівцях знизилась на 3,7 %. Рівень захворюваності гострими респіраторними інфекціями нижче епідемічного порогу на 6, 9%.

Грип – це високо контагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Чим менше людей, тим менше шансів захворіти
Тому обмеження відвідувань натовпів, у тому числі і відвідування дитячих колективів іноді виправданий захід. Рішення про тимчасові карантинні заходи дозволяють розвести дитячі колективи і уповільнити поширення інфекцій. Щоб не контактувати із хворими у транспорті – не лінуйся пройти зупинку пішки по свіжому повітрі. Так само не варто зайвий раз навідуватися до супермаркетів та торгівельних центрів.

Маски
Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом. Використовувати маски на вулиці – взагалі немає сенсу. Віруси не виживають у прохолодному, вологому повітрі назовні, проте гарно себе почувають у теплих сухих приміщеннях – тому не забувайте їх провітрювати.

Правила гігієни
Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких Ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками Ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому, не торкайтеся без потреби свого обличчя. Часто мийте руки, у період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом, обробляйте їх дезінфікуючим розчином із вмістом спирту (дезінфікуючі спреї, гелі та гігієнічні серветки).

Пам’ятайте ці прості правила самі та дітей навчайте!
Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж декількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.
Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон.
У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів.
Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

peredplata