Вибори в ОТГ. Хто переміг у Заставні та Герца

Вибори в ОТГ. Хто переміг у Заставні та Герца

Минулої неділі у двох ОТГ Чернівецької області проходили вибори депутатів та голів. Це – у Заставнівській та Герцаївській. Об’єднані територіальні громади міські, тому тут вибори відбувалися за партійними списками.

Заставна
Вибори у Заставнівську ОТГ з перших днів відрізнялися від інших. Вони розпочалися з судів. Судили всіх і всі. Також не давали працювати міській виборчій комісії. Було змінено трьох голів. До останніх днів була небезпека зриву виборів. Кажуть, що у Заставні випробували якісь нові-старі технології. Там було все – від залякувань до підкупу. Також проявлено безпринципність чи непрофесіоналізм правоохоронців. Їх часто використовували у виборчому процесі. Одного разу поліцію викликали для того, аби вона освідчила голову виборчої комісії на алкогольне сп’яніння. Правоохоронці швидко приїхали і виконали свою справу. Результат був не такий, на який сподівалися. Але через день уже голова комісії скаржилася поліції на те, що її опоненти поміняли замки у кабінеті, де працювала. не допустили її до робочого місця. Поліція на це відреагувала якось кволо.

Також не проявляли правоохоронці й принциповості, коли їх викликали освідчити на алкоголь одного із кандидатів у міські голови. Він сидів у суді напідпитку. Коли викликали поліцію, то вона замість Чернівців виїхала до… Заставни.

Далі під час виборів відбулися десятки судових засідань у Чернівцях та Вінниці. Активним позивачем були кандидати на голову Радиш та осередок партії «Самопоміч», який представляв колишній нібито юрист Іван Бурдейний.

Судовий метод боротьби з опонентами дав результат. По-перше, лоскотали нерви всім.
По-друге, відволікали кандидатів від ведення агітаційної кампанії.
По-третє, судова тяганина вимагала витрат коштів, нервів і часу.

Але це того було варте. Бо завдяки судам з реєстрації знято всіх кандидатів від партії «Справедливість» Валентина Наливайченка, активістів і керівників осередку ВО «Батьківщина» родини Джус чоловіка і його дружину та голову осередку РПУ Олега Ляшка Леоніда Гольцова.

У місті говорять про підкуп виборців. Але жодного факту не зафіксовано. Ціна голосу коливалася від 300 до 600 гривень.

На жаль, у ВРУ ще досі не прийняли новий закон про кримінальну відповідальність за купівлю-продаж голосів на виборах. Згідно з ним сидіти у тюрмі за це будуть ті, хто купує голоси – не менше 6 років і ті, хто продає, – до 2-х років за ґратами.

У Заставні головою обрали діючого мера Василя Радиша. За нього проголосували 86 відсотків виборців.
За опонента першого заступника голови РДА Василя Молдована віддали голоси менше 8 відсотків тих, хто прийшов на вибори.
Сталася сенсаційна новина. Вибори виграла партія «Народний рух України». Міцний фундамент НРУ був закладений колись Василем Пендюком. Потім партія переживала період занепаду і стагнації. Зараз люди здивовані, яким чином за лічені дні підприємцю Пацарнюку вдалося не тільки відродити Рух, а й виграти вибори.
Отож 1 місце – НРУ набрав 23,24 відсотка голосів і матиме 7 депутатів.
2 місце – ВО «Батьківщина» – 14,19 % та – 5 депутатів.
З місце – РПУ Олега Ляшка – 12,4 % – 4 депутати.
4 місце – «Народний Фронт» – 11,6% – 4 депутати.
5 місце – БПП «Солідарність» – 9,2% – 3 депутати.
6 місце – ВО «Самопоміч» – 7,5% – 3 депутати.

Неприємно здивувала «Свобода». Раніше у Заставнівському районі люди активно голосували за цю політичну силу. Від неї уже впродовж кількох скликань є депутати в обласній раді. Це було тоді, коли партію представляв відомий лікар Спіжавка. Згодом ВО «Свобода» асоціювалася з Апостолюком, людиною, яка не мала авторитету серед земляків, не мала відповідної освіти. І під час виборів до Юрківецької ОТГ він спочатку висувався кандидатом на голову. А згодом знімав свою кандидатуру. Кажуть, що на користь кандидатів від ВО «Батьківщина». Люди йому цього не простили.

З іншого боку, партія втрачає авторитет через угодовство її лідера Віталія Мельничука, який прислужує Іванові Мунтяну в обласній раді. Також виборці не простили свободівцям Чернівецької міської ради, котрі помічені у різних договірних ситуаціях з колишніми регіоналами.

Люди дивуються тому, яким чином голова фракції Андрій Іжак за рік отримав два дуже коштовних подарунки. Один вартує 581 000 гривень, інший – 745 000 гривень. Хто і за що дарував молодому свободівцю цінні речі?!

А ще заставнівські виборці не простили лідерам ВО «Свобода» того, що ті кілька років тому підтримували полковника КГБ Прядка у боротьбі з ЧНУ.
Шкода, що недолуге керівництво обласною «Свободою» шкодить українській ідеї та особисто її лідеру Олегу Тягнибоку. Вони нашкодили вже так, що навіть приїзд Олега Ярославича до Заставни, агітація його не принесли бажаного результату.

Розчарування зазнала й Аграрна партія України. Через невмілу організацію виборів, низький авторитет голови обкому АПУ Василя Козака та непрофесіоналізм партійних функціонерів, аграрії програють вибори.

Великі кошти, які вони вкладають у виборчий процес, не приносять бажаного результату.
Ще одне розчарування – це партія «Громадська позиція» Анатолія Гриценка. Вчетверте партія програє вибори на Буковині. Керівництво не вчиться на помилках і таким чином повторює їх у містах і селах нашої області.

І, наостанок, вибори у заставні виграв Максим Бурбак. Йому приписують перемоги як голови громади, так і партії, які матимуть більшість у Заставнівській ОТГ.
У меншості там залишаться ВО «Батьківщина» та РПУ Олега Ляшка з вічним партійним пристосуванцем та пройдисвітом Леонідом Гольцовим.

Герца
Особливість виборів до Герцаївської ОТГ була в тому, що там проживає більшість румуномовних громадян України. Раніше вони віддавали свої голоси за проросійські політичні сили. Тут часто вигравали регіонали, а згодом опоблоківці. Нарешті картина змінилася докорінно. У Герці виграла проукраїнська пропрезидентська партія БПП «Солідарність». За неї тут проголосували 27% виборців. Тільки на 2 місці опинився «Опозиційний блок» з 17 відсотками голосів.
Третіми з 14 відсотками стали висуванці від ВО «Батьківщина».

Всього 8 партій подолали 5-відсотковий бар’єр. Окрім названих лідерів, своїх депутатів матимуть РПУ Олега Ляшка, «Народний Фронт», «Самопоміч», Рух Валентина Наливайченка, «Справедливість» та «Наш край».

А Герцаївським міським головою став висуванець БПП «Солідарність» чинний мер Герци Василь Скрипкару. Він набрав 46% голосів тих, хто прийшов на вибори. Його найближчий опонент, позапартійний самовисуванець Віктор Чукля набрав всього 10 відсотків голосів.

Коментуючи результати виборів у Герцаївську ОТГ, народний депутат України Іван Рибак відзначив, що політична партія «Опозиційний блок» стала банкротом у районі, де раніше мала прихильників.

– Донедавна Герцаївський район вважався вотчиною Опоблоку, – заявив Іван Рибак. – Він спекулював на національних настроях, але нині громадяни довели, що і тут ця проросійська опозиційна сила банкрутує на очах. Як і ті партії, котрі через підкуп виборців намагалися спотворити реальний розклад сил.
Також народний депутат відзначив, що висока підтримка партії БПП «Солідарність» – це підтримка і схвалення курсу президента України Петра Порошенка на євроінтеграцію, на відсіч агресії на Донбасі, на деокупацію українських земель, на зростання, навіть в умовах війни, економіки держави.
Народний депутат України Григорій Тіміш також відзначив свою участь у перемозі партії президента.

Напевне, зараз ці нардепи побіжать навипередки звітувати перед Петром Порошенком про власні досягнення.
Петро Кобевко

peredplata