Вірний син України Василь Шендеровський

Вірний син України Василь ШендеровськийУ Святому письмі читаємо: «Господь напише в переписі народів: «Той народився там» (Пс. 86). Виходить, що народження кожної людини записане не тільки на Землі, а й на небесах. Серед усіх народжених людей є відомі, маловідомі або зовсім невідомі на землі, та Небо про всіх нас знає.
Про мальовниче містечко Заставна Іван Франко писав: «Славна Заставна». До видатних людей, які своїм народженням прославляють Заставну, належить Василь Шендеровський.
У серпні 1942 року в селянській родині поважного заставнівського ґазди Андрея Шендеровського народився син Василько. У ті часи на Буковині батьки не могли сподіватися, що їхня дитина у майбутньому досягне вершин науки, стане відомою не тільки в Україні, якої, по суті, тоді й не було, а й за її межами. Головне батьківське піклування у родині зводилося до трудового і духовного виховання. Змалечку дітей привчали до роботи. Діти разом з батьками працювали вдома, доглядали домашніх тварин, а також на полі. По неділях та в свята батьки разом з дітьми ходили до церкви.
І мені запам’яталися два маленькі хлопчики в коротких штанцях, котрих батьки приводили до церкви у Заставні. Люди говорили, що це Шендеровські.
Спливли десятки років, і от я зустрічаю професора, доктора фізико-математичних наук, відомого публіциста, прогресивного громадського-патріотичного діяча Василя Шендеровського. Він є автором більше 40 наукових і публіцистичних праць.
Ми, Чернівецький відділ Союзу українок, запрошували його на свято української мови, яке проходило у Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської. Пан професор розповів про свою працю над українським словником наукових термінів, що дуже доречно, бо наші українські науковці вкрай потребують таких словників. Вдруге ми запросили професора Шендеровського на презентацію його книжки «Іван Пулюй – Пантелеймон Куліш. Подвижники нації». Хочеться додати, що професор Шендеровський сам є подвижником української нації. При всій зайнятості наукою доктор фізико-математичних наук завжди знаходив час і радо брав участь у різноманітних громадсько-просвітницьких заходах. Це людина надзвичайної працьовитості, працелюбності, всебічних здібностей. Роль його трудового і релігійного виховання в батьківській родині очевидна.
З його ініціативи вперше в Україні перевидано Біблію в перекладі П. Куліша, І. Пулюя та І. Нечуя-Левицького. Він запропонував проект «Енциклопедії фізики» в 5 томах. Цей проект знайшов підтримку як в Україні, так і за кордоном. Неможливо переоцінити авторську програму Василя Шендеровського на українському радіо «Нехай не гасне світ науки». Він дбає про авторитет, імідж України у світі, відроджує, повертає, відкриває українцям і світові імена українських вчених.
Мешканці Заставни шанують і люблять свого земляка. 22 листопада 2012 року Заставна відзначила 70-річний ювілей Василя Шендеровського. У Будинку культури яблуку ніде було впасти. Місць не було не тільки сидячих, а й стояти не було де. Організувала захід районна бібліотека (директор Леся Стасюк) за підтримки керівництва місцевої влади (Василь Копчу, Марина Леваніна, Василь Барабащук). Ювіляра вітали вчені-фізики ЧНУ ім. Ю. Федьковича, давні шкільні товариші, вчителі, учні, молоді заставнівські співаки, музиканти. Було продемонстровано документальний фільм про життя ювіляра, який і сам є автором сценаріїв відеофільмів «Іван Пулюй. Повернення» і «120 років Чернівецькому університету».
Та вершиною ювілейного свята був виступ самого винуватця урочистостей перед своїми краянами. Він звернувся до дітей, молоді, розповів про себе, свій життєвий шлях в науку від батьківського порогу до вершин людського буття, про любов і повагу до батьків, до старенької матері (їй 90 років), до родини, друзів, до старших, до праці. Це був урок чесного, правдивого життя з покладанням на самого себе, бо чекати якихось потурань, сприянь не було від кого, крім моральної підтримки рідних і близьких. Правда, брат Орест Шендеровський пообіцяв бути меценатом видання нової книжки ювіляра.
Хай щастить, хай Господь допомагає і оберігає цих добрих, чесних, розумних працелюбних людей. Попри все, Василь Шендеровський – людина непересічна. Він не тільки видатний вчений, він – великий патріот України, вірний син українського народу. А у нас, на жаль, вчених багато, а патріотів серед них мало.
Радує і те, що з ласки і волі Божої сталося так, що Заставна святкувала ювілей свого достойного сина в День Свободи – 8-ї річниці Помаранчевої революції. Цей день навіки увійшов в історію України. Такий Божий промисел. Україна і Бог незламні, вічні!

Почесна голова Чернівецького відділу Союзу українок
Олександра Попелюк

peredplata