Головний рабин України закликає покарати Польщу

Головний рабин України закликає покарати ПольщуНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Головний рабин України закликав уряд Ізраїлю призупинити візити ізраїльської молоді до Польщі через ухвалення польським Сенатом змін до закону про Інститут національної пам’яті, які регламентують тему Голокосту та інших злочинів нацистської епохи.

Про це йдеться у відкритому листі рабина Моше Асмана до Міністра освіти Ізраїлю Нафталі Беннет, – повідомляє видання \”Єрусалим Пост\”.

Головний рабин України закликає покарати Польщу

У відповідь на закон, який \”забороняє говорити правду про те, що трапилось під час Голокосту у Польщі, я закликаю вас скасувати \”Марш живих\” для ізраїльських школярів у Польщі\”, – йдеться у зверненні Моше Асмана.

Як \”головний рабин України я пропоную провести цього року \”Марш живих\” в Україні\”, – заявив він, додавши, що такий крок посилив би \”покарання Польщі\”, адже ізраїльська молодь щороку витрачає десятки мільйонів доларів під час цих заходів у польських містах.

Рабин пропонує включити у програму “українського маршу живих\” такі історичні місця як Бабин Яр у Києві, Дробицький Яр у Харкові, Янівський концентраційний табір у Львові та десятки інших місць, де євреї страждали та загинули\”.

Така кара, на думку рабина, є відповідною, тому що \”існує серйозна стурбованість через антисемітизм проти єврейських громад та інституцій у Польщі\”, – йдеться у листі.

Крім того, Моше Асман назвав закон, який забороняє фразу \”польські табори смерті\”, \”антисемітським законом, спрямованим на те, щоб змусити мовчати історію та очевидців Голокосту\”.

Тепер аналізуємо! Ми можемо опинитися між молотом і наковалнею. Ізраїль, США, Канада вже засудили законопроект польського Сейму. Якщо Україна погодиться приймати ізраїльських школярів в Україні на заклик Ізраїлю -ризикуємо зіпсувати відносини з Польщею. Якщо офіцйний Київ відмовиться від пропозицій Ізраїля – виникне загроза погіршення відносин з Ізраєлем і США. Цікава ситуація, одначе

peredplata