Громада Буковини просить Патріарха Варфоломія надати Україні Томос про автокефалію патріаршої Української Православної Церкви

Звернення до Його Всесвятості Патріарха Варфоломія

Громадськість Чернівців і Чернівецької області просить Вашу Всесвятість надати Україні Томос про автокефалію патріаршої Української Православної Церкви.

Офіційне визнання Вашою Всесвятістю Української Православної Церкви створить умови для об’єднання православних вірян України в єдину помісну Українську Православну Церкву, щоб усі молились і славили Бога єдиними устами і єдиним серцем.

Томос зупинить обман і наклепи з боку Російської Церкви-мачухи, котра вже призвела до нинішньої кровопролитної війни Росії проти України. Він підсилить і зміцнить незалежність Української Держави, чого не хоче Росія, її державне керівництво на чолі з президентом Путіним, які зробили Церкву інструментом агресивної політики. Проти автокефалії Української Православної Церкви ведеться шалена боротьба російськими спецслужбами, російським духовенством, дипломатами, засобами масової інформації. Не дрімає і п’ята колона в Україні. І знову, як завжди, запущений обман, підкуп, спекулюючи на демократії нашого суспільства.

Наші представники спостерігали за збором підписів проти автокефалії УПЦ у Свято-Духівському соборі міста Чернівці, який належить до Московського Патріархату. Збирачі підписів наполегливо закликали: «Рятуйте православ’я, підписуйтесь!». Але на їх заклик майже ніхто не реагував. Люди байдуже проходили повз московських агітаторів, а на питання, від кого рятувати православ’я, була відповідь: «Від диявола».

Така ситуація свідчить про те, що їхні підписи до Вашої Всесвятості в більшості сфальсифіковані на догоду Москві.

Заклики Москви виступати проти втручання української влади в церковні справи безпідставні і лицемірні. Ми зверталися до Вашої Всесвятості ще при президентові Ющенку, який, як і президент Порошенко, розумів і підтримував справедливе прагнення українського народу. Але такого втручання в церковні справи, як чинить російський президент, в Україні не було і нема.

З вдячністю Церкві-Матері за щире піклування про мир і злагоду в Україні й Українській Православній Церкві та просимо Господа, щоб відвернув злочинну руку агресора від України і допоміг Вашій Всесвятості надати згаданий Томос до 1030-річчя Хрещення Руси-України. Молимось і просимо Бога, щоб дарував Вашій Всесвятості многії і благії літа.

За Чернівецький відділ Союз українок

голова Лариса Бережан

За Чернівецьку обласну організацію Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

голова Остап Савчук

За Буковинське крайове братство святого Апостола Андрія Первозванного

голова Василь Козьмик

11 червня 2018 р.

 

peredplata