Кому в Чернівцях роздають землю і квартири

Кому в Чернівцях роздають землю і квартириНерухоме майно – це багатство кожної громади. Адже від оренди, продажу повниться місцева казна. Зароблені кошти можуть йти на соціально-економічний розвиток села, міста, області. Можуть йти. Та не завжди йдуть. Бо майно отримують «свої» люди та ще й безкоштовно.

Окрім того є й такі громадяни, які роками чекають передбаченого законодавством житла, землі. Їх називають черговиками. Але з таким статусом вони тиснуться в гуртожитках, маневрових фондах, стають безпритульними. І з таким статусом почасти й помирають, так і не дочекавшись належного…

Кожне місто по-своєму господарює. Якщо ж проаналізувати роботу міської влади в Чернівцях щодо розпорядження нерухомим майном за останні два роки, то виникає багато запитань. Зокрема, тут дивним чином та за дивними принципами роздають житло, нежитлові приміщення, земельні ділянки. Причому безкоштовно. І чи варто казати, що отримують то все не пересічні, як їх прийнято називати, чернівчани…

В Чернівецькій міській раді землі роздають на сесіях депутати, а квартири та нежитлові приміщення для відновлення під житло – члени виконавчого комітету на своїх засіданнях.

Колишній член виконавчого комітету Чернівецької міської ради нам розповів, що квартирний відділ департаменту житлово-комунального господарства міської ради готує документи і роздає напередодні засідання членам виконкому. Він переконує, що особливих заперечень чи дискусій стосовно того, кому видавати ордер в виконкому практично ніколи не виникало. Все вже заздалегідь домовлено. Також він запевнює, що достеменно знати, хто стоїть за прізвищами кандидатів, складно. Адже посадовці можуть оформляти квартири на своїх родичів – бабусь, тіток, сусідів тощо.
Інформація з ускладненим доступом

Ми звернулись до Чернівецької міської ради з запитом, аби та надала інформацію про те, хто і на яких підставах в 2011, 2012 роках отримав ордери на квартири. Начальник відділу обліку, розподілу та приватизації житла департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Василь Гураль відмовив у наданні такої інформації, мотивуючи це тим, що ці дані захищені Законом України «Про захист персональних даних». Тоді за допомогою медіа-юриста Олександра Бурмагіна ця відмова була оскаржена у в.о. голови Чернівецької міської ради. Там начальника відділу зобов’язали надати запитувану інформацію.

Отож, за 2011-2012 роки в Чернівцях безкоштовні квартири та нежитлові приміщення для відновлення під житлові отримала 91 особа.
Прокурорські метри

Серед тих, кому протягом цих двох років пощастило отримати безкоштовно житло від міської ради, є досить цікаві персонажі. Зокрема, рішенням виконкому від 19 січня 2011 року квартиру отримав прокурор Чернівецької області Петро Коваль (в списку позачерговиків № 340 від 22 грудня 2010 року, в контрольному списку за місцем роботи № 13). В підставах, за якими йому було видано ордер, йдеться, що черговик за № 4 від цієї квартири відмовився, а решта – за складом сім’ї на неї не претендують (?!). Однак, якщо ознайомитись з декларацією прокурора Коваля за 2011 та 2012 роки, то він задекларував квартиру в Чернівцях в 112 кв. м. як службове житло. Хоча у відповіді на запит, який нам Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради чітко розділено, де людина отримала як службове житло, а де квартиру отримує як черговик.

Ми звернулись до прес-служби прокуратури Чернівецької області, аби дізнатись в якому ж статусі наразі ця квартира, чи вона не приватизована. Нам пообіцяли відповісти, але до сьогодні відповіді ми так і не отримали.

З блискавичною швидкістю отримав квартиру і тодішній перший заступник прокурора Чернівецької області Геннадій Мовчан. В області він був менше року з грудня 2011 по жовтень 2012 року, коли його призначили прокурором Тернопільщини. Уродженець Черкащини (як і нинішній прокурор Чернівецької області Петро Коваль), він за цей короткий період встиг стати черговиком виконкому Шевченківської районної у місті ради з 23 травня 2012 року і був в списку поза черговиків за № 454, в контрольному списку за місцем роботи за № 14. Однак у зв’язку з тим, що черговики за № 1-13 за складом сім’ї на цю квартиру не претендували, йому, за рішенням виконкому від 26 червня 2012 року, видають ордер на квартиру. Аналізуючи декларацію про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру за 2012 рік Геннадія Мовчана, ми не можемо точно сказати, якої саме площі квартиру отримав прокурор, бо інформація, де саме розташована квартира, затушована, але площею вона не більше 65,5 кв. м. Наголошуємо тільки на тому, що Мовчан пропрацював в прокуратурі Чернівецькій області менше року, черговиком в Чернівцях був трохи більше місяця.

27 листопада 2012 року квартиру отримав і начальник відділу прокуратури Чернівецької області Ігор Марковський (черговик з 2004 року в списку позачерговиків під номером 204).

Дивним видається той факт, що аж 11 черговиків перед прокурором області Петром Ковалем та 13 черговиків перед тодішнім його першим заступником «за складом сім’ї на квартири не претендували», як йдеться в поясненнях. Як пояснив нам екс-член виконкому Чернівецької міської ради, така можливість існує: надається квартира, яка апріорі по площі не підходить тим, хто стоїть в черзі на перших місцях. До прикладу, на квартирній черзі молоді спеціалісти, у котрих ще немає сім’ї, пропонують чотирикімнатну квартиру тощо. Тобто, автоматично черга переходить до людини, якій ця квартира «підходить».

По всій Україні діє схема, за якою посадовців на короткий термін призначають в ту чи іншу область, вони там отримують квартири і потім їдуть в інший регіон. Квартира може бути приватизована, переписана на родичів або продана.
По кілька квартир на одного

Також викликає подив, що квартиру 27 грудня 2011 року отримав лідер Чернівецької обласної спілки ветеранів Афганістану Станіслав Козак. Адже у відповіді на звернення до прокуратури міста Чернівці афганця Г. Спіжавки йдеться, що то не перша квартира, отримана Станіславом Козаком. Зокрема, в Хотині в 1990 році йому було виділено 4-кімнатну квартиру по вулиці Чапаєва, 8. Він є наразі власником зазначеної вже приватизованої квартири. Але з листопада 2006 року Станіслав Козак зареєстрував своє місце проживання в Чернівцях, де його було взято на квартирний облік. І в грудні 2011 року Козаку рішенням виконкому Чернівецької міської ради, як інваліду першої групи, учаснику бойових дій в Афганістані, видано ордер на квартиру в центрі міста по вулиці Шептицького, 8. В ході перевірки прокуратурою міста Чернівці також встановлено, що Станіслав Козак отримав житло у м. Хотин по вулиці Івана Франка, 9 (на світлині – відповідь прокурора міста Чернівці В. Блауша). Окрім того, у зв’язку з такими подіями, серед місцевих афганців назрів вже бунт. Вони вважають, що в листопаді минулого року керівником обласної спілки ветеранів Афганістану було незаконно переобрано Станіслава Козака і що він незаконно отримав аж три квартири.
Голові і раднику – по майну

Поміж службового житла, яке отримали прикордонники, військові, працівники розвідки, служби безпеки, серед «обраних» є і зовсім не випадкові в міській вертикалі влади люди. Зокрема, чого тільки вартий радник голови Чернівецької міської ради Роман Довгалюк, який рішенням виконкому від 25 вересня 2012 року одарений нежитловим приміщенням на 64,70 кв. м. в центрі міста по вулиці Червоноармійській для відновлення під житло. Байдуже, що радник в чергу став тільки 24 березня 2010 року піж таким неблизьким номером 2165.

Також нежитлове приміщення в центрі міста по вулиці Руській, 57 загальною площею 120,10 кв. м. отримав черговик від 22 липня 2009 року під номером 1227, заступник директора департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Василь Манчуленко.

Квартиру отримав й екс-начальник відділу Чернівецької міської державної санітарно-епідеміологічної станції Сергій Торський. На квартину чергу чоловік став 21 квітня 2010 року, був під номером 332 в списку позачерговиків та за №1 в контрольному списку за місцем роботи. І не пройшло й року, як йому 9 березня 2011 року рішенням виконкому Чернівецької міської ради видано ордер на квартиру.

Не стороннім в цьому списку щасливчиків є й голова Першотравневої районної в місті Чернівці ради Віктор Мельничук. Він був черговиком з 2003 року за № 3763 та в пільговій черзі з 2007 року за № 1198. В контрольному списку за місцем роботи за № 1. І от, 26 квітня 2011 року йому видали довгоочікуваний ордер.

Без квартири не лишився і працівник управління Нацбанку України в області Кабаль. Він на квартирному обліку за місцем роботи з 2006 року і в травні 2012 року отримав житло. Інформації про чергу в районній раді, чи є ця людина поза черговиком тощо немає.

Реактивно швидко отримав квартиру працівник ДП «Чернівецький лісгосп» М. Базарський. Людина була на черзі у виконкомі Шевченківської районної ради за № 6092 з 22 серпня 2012 року. І вже 9 жовтня 2012 року отримує ордер на квартиру.

Якщо аналізувати список громадян, щодо яких виконавчий комітет Чернівецької міської ради видав ордери за період з 2011 по 2012 роки, квартири (службові) здебільшого отримували прикордонники, військовики, служба безпеки. Є одиниці й таких чернівчан, які стояли в черзі з 70-80-х років.

Окрім того, якось дивно під парламентські вибори 2012 року, на яких по 201-ому округу балотувався в.о. голови Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин, 11 квартир того таки 2012 року отримали чернівецькі педагоги. Рішення виконкому по ним були прийняті в серпні, а переважна більшість 9 жовтня 2012 року. І це при тому, що в 2011 році вчителі квартири не отримали. Два ордери були вручені 29 серпня 2012 року на урочистостях, присвячених Дню вчителя, де спостерігачами від ГО «ОПОРА» було зафіксовано факт незаконної агітації за Віталія Михайлішина.

Та ніби й правильно, що вчителі отримали квартири. Та 8 з них на квартирну чергу стали тільки в вересні 2012 року і були 1000-6000-ними в списку.

Не всім вчителям так повезло. Так, в лютому 2012 року у родини чернівецької вчительки Довганюк вщент згоріла квартира.

Та їй ніхто навіть і не думав давати квартиру. Зараз вони з чоловіком і двома дітьми живуть в квартирі маневрового фонду. Тільки навесні 2013 року їм нарадили стати на квартирну чергу та просити профком школи зробити її першої в списку черговиків за місцем роботи.

Не обділили увагою й місцевих ДАІшників. Так, того таки 2012 року в один день (13 листопада) 10 квартир отримали керівники та працівники УДАІ УМВС в Чернівецькій області.
Землю – земельникам!

Окрім квартир Чернівці мають ще землю. За розробку земельних питань на розгляд сесії Чернівецької міської ради відповідає департамент містобудування та земельних відносин Чернівецької міської ради. Так от, за дуже короткий проміжок часу працівники та родичі керівників департаменту отримали земельні ділянки. В той час, як більше 600 червнівчан було виключено з черговиків на індивідуальну забудову.

З відповіді на інформаційний запит (додається), який ми надіслали в Чернівецьку міську раду, можна зробити висновок, що тільки за один день – 29 листопада 2012 року — п’ятеро осіб, пов’язаних з департаментом містобудування та земельних ресурсів, отримали земельні ділянки для будівництва (загалом було роздано 50 соток!). Окрім того, всі ці особи перебували на обліку індивідуальних забудовників (правда, кажуть, що ця черга не така жорстка, як квартирна, та все ж) упродовж доволі нетривалого терміну (дехто навіть менше року). Загалом, є інформація про 11-ох працівників департаменту та їх родичів (перевірити правдивість зв’язків можна за цим посиланням http://city.cv.ua/portal/1079-2), які протягом останніх двох років отримали земельні ділянки площею від 0,05 до 0,1 га.
А судді хто?

Звичайно, всі рішення, що приймаються в Чернівецькій міській раді, контролюються відповідними структурами. Так, в прокуратурі міста Чернівці є навіть уповноважений за наглядом прийнятих міською радою рішень. І от, навколо цієї фігури, а саме Віктором Лопачуком, вже кілька місяців не вщухає скандал. Так, народний депутат України Роман Ванзуряк заявив, що «рішенням виконкому від 21 травня 2013 року уповноваженому прокуратурою міста за наглядом прийнятих міською радою рішень Віктору Лопачуку, який у списку позачерговиків був 197-м, надано нежитлове приміщення для відновлення під житло загальною площею 99 м. кв. по вул. Гоголя, 4. Ба більше. Згідно з рішенням 18 сесії міської ради VI скликання від 29 грудня 2011 року Віктору Лопачуку було виділено земельну ділянку площею 0,1000 га по вул. Авіаційній, 2-Г для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд».

Коли журналісти підняли це питання на прес-конференції прокурора Чернівецької області Петра Коваля, той заявив, наступне:

– Стосовно виділення працівнику прокуратури приміщення і, якщо не помиляюся, у 2011 році земельна ділянка 10 соток, і буквально у квітні-травні було виділено приміщення. Буде розглядатися це питання на виконавчому комітеті Чернівецької міської ради, де воно буде скасоване. Це я вам обіцяю! – сказав Петро Коваль.

11 червня мали б говорити про Лопачука, але засідання виконкому не відбулось, бо не було кворуму.

Слід зазначити, що інформація про працівника прокуратури міста, який отримав земельну ділянку і приміщення, набула широкого розголосу в Чернівцях. Під тиском громадськості, 25 червня 2013 року виконком Чернівецької міської ради прийняв рішення, згідно з яким пункт 5 рішення виконавчого комітету міськради від 21 травня 2013р. № 219/9 втратив свою чинність (саме той пункт, яким йому надавалось приміщення). Напередодні Віктор Лопачук написав заяву про відмову від цього приміщення площею 99 м.кв. по вул. Гоголя, 4.

На черговому пленарному засіданні сесії Чернівецької міської ради, що відбулось 27 червня, Віктор Лопачук присутнім не був (на відміну від попередніх засідань). Від прокуратури міста був присутній новопризначений прокурор Чернівців Павло Ванзуряк. Як повідомили нам в прокуратурі міста, Віктор Лопачук не відсторонений і надалі працює.
Засекречена і інформація, і документ

Всю ці інформацію довелось збирати близько трьох місяців. І це при тому, що вона мала б бути в відкритому доступі для всіх чернівчан, адже справа стосується розпорядження бюджетними коштами та майном.

До речі, згідно з рішенням сесії Чернівецької міської ради від 29 квітня та 6 травня 2010 року було прийнято Порядок інформування громадськості про діяльність Чернівецької міської ради, її виконавчих органів та їх посадових осіб ЗМІ за допомогою мережі Інтернет та Перелік інформації, що підлягає обов’язковому розміщенню на офіційному сайті Чернівецької міської ради.

Коли ми звернулись із запитом, чому рішення виконується частково, адже інформації про те, хто на черзі отримання земельних ділянок, квартир, хто вже те все добро отримав – немає.

В Чернівецькій міській раді нам відповіли, що рішення про надання громадянам в оренду або власність земельних ділянок, ордерів на житлову площу «постійно публікується» у відповідному розділі. Але якщо по кожній квартирі шукати на сайті у відповідному розділі відповідне рішення виконкому Чернівецької міської ради, ЖОДНОГО знайти не вдалось.

А щодо того, що згідно з п.12 Порядку мали б публікуватися і прізвища людей, які є на черзі і отримують квартири, але в Чернівецькій міській раді повідомили, що «інша запитувана інформація відповідно до ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», є інформацією з обмеженим доступом».

Тому не варто дивуватись, коли в один момент виявиться, що всі землі запасу міста, квартири, давно роздані і навіки приватизовані.

Тим часом, як повідомили нам в Департаменті житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради, всього в місті на квартирній черзі стоїть 8896 чернівчан. З них 663 позачерговики, в першій черзі – 2299, в загальній – 5934.

Кому в Чернівцях роздають землю і квартири

Кому в Чернівцях роздають землю і квартири

Надія Вірна
«CorruptUA»
Джерело

peredplata