Міліцейський «беспрєдєл». Як на Сокирянщині зізнання вибивали…

Міліцейський «беспрєдєл».  Як на Сокирянщині зізнання вибивали…  19-літнього мешканця з бессарабського села Білоусівка катували міліціонери, аби той зізнався у крадіжці грошей у сусіда. Подібне до того, що трапилися у миколаївській Врадіївці, де стражі порядку мало не до смерті побили, зґвалтували та замучили молоду жінку Ірину Крашкову. Та від 20 червня про сокирянські події мовчали.

Мати потерпілого хлопця Надія Ткачук, працівниця районної лікарні, ті дні пригадує, як найстрашніші у своєму житті.
– 18 червня у нашого сусіда Миколи Злого пропало півтора тисячі гривень, і він написав заяву до міліції, – розповідає жінка.- Він не вказував, кого підозрює, просто писав, що це вчинила невідома особа, яка проникла до оселі. А вже наступного дня, коли я після курсів підвищення кваліфікації діставалася з Чернівців додому, мені зателефонував син та повідомив, що він з двоюрідним братом їде до райцентру, бо викликають до міліції, аби відібрати пояснення та взяти відбитки пальців.

Не дочекавшись сина вдома, стурбована мати поїхала до райвідділу та дізналася, що Івана примушують зізнатися у крадіжці. Але обидва хлопці сказали, що вони впродовж всього дня, коли це трапилося, займалися на мотоблоках польовими роботами, їх бачили односельці, тож які можуть бути претензії у правоохоронців? Найстрашніше ж трапилося 20 червня, коли Іван Ткачук та Іван Злий мали писати письмове пояснення. Мати, ніби відчуваючи щось недобре, поїхала з хлопцями і стала чекати на них в машині. Через 3 години вона отримала від сина СМС «Мамо, мене тут кончають». Залишила черговому паспорт та піднялася сходами райвідділу… Працівники ходили туди-сюди – Володимир Радевич, Іван Ісак, Юрій Ткач, Володимир Мартинюк, Дмитро Лісецький… Жінка не знала, що саме вони «вибивали» у хлопця зізнання. Коли Іван вийшов з кабінету, він вже не міг добре стояти на ногах. З’ясувалося, його били по грудині, животу, пляшкою з водою – по п’ятах, нирках. Склянкою також били по п’ятах, у хлопця терпли ноги, а його змушували брати в руки стілець та присідати… Вжахнувшись від побаченого, жінка вернулася до приміщення, аби взяти направлення на експертизу, але його не давали. Тоді вона написала заяву до прокуратури. Ваня заледве йшов босий, ноги набрякли і він не зміг взути кросівки…

Так Надія Василівна з направленням опинилася у Чернівцях. Сина одразу поклали до хірургічного відділення ЛШМД, згодом перевели до нефрології. Про всяк випадок про тортури мати повідомила знайомим, котрі посприяли, аби про побиття хлопця негайно довідалося керівництво УМВС у області. Представники управління одразу ж приїхали до матері, побували у лікарні в Івана та просили вибачення за негідний вчинок своїх підлеглих. При цьому одразу ж розпочали службове розслідування інциденту.

Коли про інцидент дізналися у селі, люди порадили Надії Василівні вимагати звільнення всіх п’ятьох причетних до цього працівників районної міліції. У іншому випадку пригрозили перекрити дорогу на Новодністровськ, яка проходить через Білоусівку.

9-го липня Івана Ткачука виписали з лікарні. Про побиття довідався й голова Сокирянської районної адміністрації. Він порадив пані Надії не звертатися до Генеральної прокуратури – мовляв, допоможе краще та зателефонував керівнику області. Михайло Папієв зустрівся з матір’ю Івана.

10 липня у Чернівцях відбувся брифінг для ЗМІ, під час якого начальник управління кадрового забезпечення УМВС України у області Володимир Мацьо повідомив про звернення матері щодо неправомірних, на її думку, дій працівників міліції та побиття її сина. Повідомлення зареєстроване у журналі єдиного обліку повідомлень про кримінальні правопорушення і скероване до прокуратури. Така ж заява надійшла до прокуратури і від самого побитого. Вона була внесена до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення – перевищення влади або службових повноважень (ч.2 ст. 365 КК України. Прокуратурою розпочато судове слідство. Службове розслідування УМВС України у області закінчене ще 3 липня 2013 року. Відповідно до його висновку, за дискредитацію звання рядового та начальницького складу ОВС та порушення окремих відомчих наказів, 5 працівників Сокирянського райвідділу 9 липня було звільнено з роботи. Покарано також керівників та ще кількох працівників районної міліції.

Тепер правову оцінку тому, що сталося у Сокирянах, дасть слідство і суд. Керівництво УМВС України в Чернівецькій області активно співпрацює з органами досудового слідства прокуратури стосовно встановлення істини. Та недопущення подібних випадків у майбутньому.

…Тим часом 19-літній мешканець Білоусівки знову потрапив до лікарні. У хлопця болять нирки, і батьки дуже піклуються про стан його здоров’я. А ще дивуються, як і всі буковинці, звідки у молодих ще міліціонерів (найстаршому з них – 32 роки) стільки ненависті та звірства.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata