Скільки коштує кривосуддя в Україні

Скільки коштує кривосуддя в УкраїніСуддів стали масово ловити на хабарництві. Середня ціна справи – $ 2 тис. , які передають перевірені люди по безналу, пишуть «Вісті».

Так, на Київщині \”горять\” судді-хабарники. На хабарі у розмірі $ 7 тис. попалися два судді Солом\’янського району Києва. А в Київській області погоріли суддя і помічник адвоката, яким $ 50 тис. намагалися передати за вирішення земельного питання. Шість років в\’язниці з конфіскацією всього майна отримав суддя Оболонського райсуду за $ 3 тис. «Він прийняв майже сотню неіснуючих рішень, що заподіяло збитків майже на 4 млн грн » , – пояснювали в Генпрокуратурі. Три роки умовно з відстрочкою вироку на два роки дали помічникові судді Оболонського райсуду. Він вимагав $ 7 тис. за те, що прискорить розгляд справи, а рішення буде прийнято на користь однієї зі сторін.

СЕРЕДНЯ ЦІНА СПРАВИ

Адвокати кажуть, що зловити суддю на хабарі не так-то й просто. «Якщо суддя ні з ким не свариться у себе в суді, не має конфліктів з вищестоящими судами, то він спокійно ділиться здобиччю і творить, що хоче. А якщо суддів публічно ловлять на хабарі – це не що інше, як внутрішні розборки», – вважає адвокат Тетяна Монтян.

На думку правозахисника Едуарда Багірова, половина рішень у наших судах виноситься за винагороду. «Не всі судді хабарники. Але в кожному суді є 2-5 суддів, які виносять будь-які рішення. Вони і визначають цінову політику на цьому ринку», – говорить Багіров. За словами Монтян, середня ціна справ, якими зараз завалені суди – $ 2 тис. Суми залежать і від добробуту «клієнта».

«Судді можуть пробити по різних базах, що є у нього і найближчих родичів, наприклад, чи можуть вони продати квартиру. Захмарних сум не призначають – краще хоч щось взяти, ніж нічого. Але якщо справою цікавиться ЗМІ, то суми виростають в рази. А також якщо рішення явно незаконне. За звичайну справу в районному суді доведеться віддати $ 1,5-2 тис., в апеляційних – $ 3-5 тис. кожному судді. Ну а у Вищому на дрібниці не розмінюються і беруть по-крупному. Це може доходити і до мільйонів», – говорить Монтян. За словами Багірова, від ДТП можна відкупитися за $ 5-20 тис., від великого шахрайства, наприклад, з будівельною аферою – від $ 100 тис. «Мені один чоловік розповідав, що витратив на суди $ 1,5 млн. Частину адвокатам і на судові витрати. А більша частина – винагороди», – каже Багіров.

ПО БЕЗНАЛУ

Передавати винагороди можуть тільки надійні люди. «Це перевірені адвокати, родичі, хороші друзі. До речі, замість грошей можуть просто передавати цінні папери або права на землю або в бізнесі», – каже Багіров. «Також є люди, які працюють по конкретних судам, заносять туди гроші. Їх не бояться і довіряють. А самі гроші в конвертах в наш час тільки розумово відсталі передають, зараз це роблять за допомогою електронних платежів, через картки» , – додає Монтян.

«ЧАСТО НАС ПРОСТО ПІДСТАВЛЯЮТЬ»

Судді не згодні з тим, що вони масово беруть хабарі. «Багато суддів чесно ставляться до своєї професії. А попадаються на гарячому правоохоронцям ті, хто купив свою посаду і змушений відпрацьовувати, щоб повернути витрачені кошти. Але бувають випадки, коли незручного суддю, який відмовляється виконувати неправомірні вимоги голови суду по якійсь справі, просто підставляють. Або суддя законним рішенням перейшов дорогу високому чиновнику. Тоді в його кабінеті теж можуть знайти конверт з винагородою. Крім того, часом бажання отримати винагороду – не від хорошого життя, а від того, що людина намагається вирватися з убогості. У нас суддя соціально не захищений», – вважає виконавчий директор Асоціації суддів України, голова Комітету захисту суддів Руслан Роженко.

Судді на правах анонімності скаржаться, що брати гроші їх змушують «злидні» – зарплати у них «всього лише» рази в 3 вище, ніж середні в країні. «Ми на скріпки, папір, ксерокс, конверти, ручки та інше скидаємося з власної кишені. Іноді за свій рахунок доводиться і кабінет ремонтувати, щоб люди не лякалися. Зараз зарплата у нас 10-12 тис. грн. Але для родини це не так багато» , – скаржиться суддя одного з райсудів.

Марина Петик , Богдана Євсеєва

ВЕСТИ

peredplata