Москаль: “За кожен короб цигарок контрабандист платить прикордонникам і митникам 300 доларів”

Москаль: “За кожен короб цигарок контрабандист платить прикордонникам і митникам 300 доларів”Чому молдовські контрабандисти переправляють величезні партії цигарок у Румунію не безпосередньо через молдовсько-румунський кордон (що, здавалося б, набагато простіше), а завозять спочатку в Україну, а вже від нас — у Румунію?

— Відповідь дуже проста, — заявляє нардеп Геннадій Москаль. — Бо на молдовсько-румунському кордоні немає корупції. Зате на українському кордоні вона цвіте буйним цвітом. І цим користуються, як молдовани, так і наші доморощені контрбандисти.
До мене, як до народного депутата, звернулися мешканці Чернівецької області з інформацією про налагоджену схему контрабанди цигарок у пункті пропуску Порубне. Надаю цю схему без правок:
«Для отримання дозволу займатись перевезенням цигарок до Румунії потенційний перевізник має:
1.Звернутись за «дозволом» на таку діяльність до заступника начальника служби боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Чернівецької митниці Міндоходів Уретія С.В. та начальника оперативного відділу Чернівецького прикордонного загону Тупальського М.М., сплативши при цьому вступний внесок у розмірі 300 доларів США за кожний короб цигарок із запланованої для перевезення кількості. Наприклад: перевізник планує перевозити по 10 коробів цигарок за одну ходку, таким чином вступний внесок його буде складати 3000 доларів США.
2. Цигарки перевізники зобов’язані купувати в мешканця с.Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області на ім’я Аркадій, який є власником одного з паркінгів для вантажних автомашин, розташованого неподалік магазину «Роксолана» на виїзді з м.Чернівці у бік с.Бояни. Після купівлі цигарок Аркадій по телефону доповідає Уретію С.В., яку кількість цигарок закупив та приховав кожний конкретний перевізник з метою контролю митницею кількості цигарок, що вивозиться. За інформацією з різних джерел, Аркадій є нещодавно призначеним «смотрящім» по Чернівецькій області.
3. Мікроавтобуси перевізників мають бути обладнані спеціальними сховищами (подвійними стінками, подвійним днищем, куди приховуються цигарки).
4. При перетині кордону за кожний блок цигарок перевізнику необхідно сплатити ще по 30 гривень. Гроші, як правило, отримує прикордонник, який працює на огляді транспортних засобів на виїзді з України, а далі розподіляються між співробітником Служби боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями, прикордонником та працівником відділу митного оформлення митниці. (Приклад: 10 коробів * 50 блоків * 30 гривень = 15 000 грн.)
5. Контроль за безперешкодним вивезенням цигарок в пункті пропуску Порубне здійснюють Уретій С.В. та начальник митного Вадул-Сірет Андрійчук В.М.
6. Вся схема розроблена при безпосередній участі начальника Служби боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Чернівецької митниці Міндоходів Демчука Д. з відома начальника Чернівецької митниці Міндоходів Черниша Ю.П.
7. З боку правоохоронних структур контроль за функціонуванням схеми здійснюється заступником начальника УБОЗ УМВС у Чернівецькій області Кушніром В., який знаходиться в тісних приятельських стосунках із Демчуком Д.
8. На сьогоднішній день працює близько двадцяти перевізників, які мають «дозвіл» на перевезення цигарок до Румунії.
Я вже неодноразово вказував на кричущі факти контрабанди на Чернівецькій митниці й звертався з цього приводу в правоохоронні органи. Оскільки в попередні рази надходили відписки, звернувся тепер до Генпрокурора, міністра внутрішніх справ, голови СБУ, міністра Міністерства доходів і зборів та голови Державної прикордонної служби з проханням створити спеціальну слідчу комісію й покласти нарешті край контрабанді, яка може процвітати лише з благословіння прикордонного начальства. Жодним чином не повірю, що викладена в зверненні інформація не має під собою підстав.

З повагою,

народний депутат Верховної Ради України
VIІ скликання,
перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Г.Г. Москаль

peredplata