Священик з Буковини тримав чоловіка в рабстві і незаконно заволодів його квартирою

Священик з Буковини тримав чоловіка в рабстві і незаконно заволодів його квартироюЖитлом в Київській області, яке киянка отримала у спадок, заволодів священик-старовір з Чернівецької області. Жінка з родиною залишилася без даху над головою, повідомляє чернівецький портал Vsemisto.info.

Людмила Чеглакова не сумнівалася, що однокімнатна квартира в Калинівці під Києвом належить їй. Ще в 2003 році батько заповідав їй це житло.
– Я зберігала заповіт і була спокійна, – каже Людмила. – Тато купив цю квартиру для мене. На старості років батько захопився релігією, звернувшись у старообрядчу християнську віру. Я знала, що тато подружився з одним священиком, який іноді приходив до нас у гості. Ми раділи, що батько знайшов гарного друга. Хіба могла тоді подумати, що ця людина залишить мене без даху над головою?

«Про те, як тато жив насправді, я дізналася, тільки коли його не стало»
З отцем Олександром киянин Павло Чеглаков познайомився більше десяти років тому. Про те, що почав ходити в старообрядчу церкву, Павло Михайлович навіть рідним розповів не відразу.

– Пам\’ятаю, одного разу тато прийшов додому і заявив: давайте, мовляв, ходити до церкви разом, – згадує Людмила Чеглакова. – Але ми майже нічого не знали про старообрядництво і ідею не підтримали. Тато, навпаки, серйозно цим захопився. Незабаром про отця Олександра в нашому будинку тільки було і розмов. Батько не втомлювався повторювати, яка це добра і жаліслива людина, багато пожертвував на церкву. Потім почав запрошувати його в гості. Отець Олександр приходив з дружиною. Ми з мамою не могли сказати про нього нічого поганого – привітний, ерудований, за словом у кишеню не лізе.
Так тривало кілька років. Але потім в церкві, де служив отець Олександр, стався скандал. Подейкували, нібито він збирав з парафіян великі побори і витрачав їх на власні потреби. Вже не знаю, як була справа, але отця Олександра, за словами тата, покарали і відправили в одне з сіл Чернівецької області, де теж є старообрядницька церква. Тато дуже засмутився: «Не знаю , що тепер робити. Олександр точно ні в чому не винен. Буду до нього їздити». І через кілька місяців відправився на Буковину.

За словами Людмили, незабаром Павло Михайлович став затримуватися в Чернівецькій області не на пару днів, а на кілька місяців. Навіть купив там будинок.

– Тато раніше працював зварювальником, але роботу кинув , – продовжує Людмила. – Майже всю пенсію віддавав отцю Олександру в якості пожертвувань, собі залишав мінімум. Розповідав, що мало не задарма купив будиночок і тепер йому до церкви рукою подати. «Так зручно, – захоплено розповідав тато. – Я тепер можу в усьому йому допомагати».

А незабаром у мами стався інсульт, і за нею потрібен був цілодобовий догляд. Але тато все одно поїхав на Буковину. «Я б хотів залишитися вдома, але не можу, – заявив він. – Отцю Олександру потрібна моя допомога. У нього ще стільки городу не оброблено… » Наступні кілька місяців тато провів у Чернівецькій області. Повернувшись, заявив: «Продаємо квартиру».

– Від такої заяви ми всі остовпіли, – говорить Леонід , чоловік Людмили. – Як продаємо? Куди подітися нам з Людою, Людиній мамі? Ми на той момент жили в гарній квартирі в Бортничах. Але тестеві терміново потрібні були гроші для отця Олександра. В результаті житло він продав. Нам з Людою купив невелику квартирку в Калинівці Київської області, а собі – маленький будиночок в Глевасі. Інші гроші відвіз на Буковину.

– Оскільки квартири належали татові, ми були раді тому, що є, – пояснює Людмила. – Купив нам квартиру – і на тому спасибі. Оформивши угоду купівлі-продажу, тато тут же написав заповіт на моє ім\’я. Ось воно (Людмила показує документ, датований ще 2003 роком). З тих пір тато в Київській області не з\’являвся. Весь час жив у отця Олександра. Я кілька разів хотіла приїхати, але тато відмовляв: «Навіщо тобі це потрібно? У мене все добре». Про те, як він насправді жив, я дізналася тільки після його смерті.
«У нас є заповіт , і ми виграємо будь-який суд»
Павло Михайлович помер у 2011 році. Про смерть рідної людини Людмилі повідомили його сусіди з Чернівецької області. Приїхати на похорон жінка не встигла.

– Мені сказали про це занадто пізно, – каже Людмила. – Це сталося в січні. Через снігові замети дістатися на Буковину вдалося тільки через тиждень. Те, що я там побачила, повалило мене в шок. Виявилося, тато жив у старому бараку. Вікна були вибиті і обтягнуті клейонкою. І як він тільки провів там зиму? Двір недобудований, хвіртка не закривається… «Так, Павло Михайлович і жив , – важко зітхнула сусідка. – Але це його влаштовувало. Удома він тільки ночував. А вдень працював на отця Олександра». « Працював? – Здивувалася я. – У дев\’яносто років?». «Цілими днями був у нього на городах, – підтвердила сусідка. – Ми спочатку думали, що отець Олександр щось за це платить. Але виявилося, навпаки – це ваш тато віддавав йому пенсію. Як рабство якесь, чесне слово». «А років вісім тому у Павла Михайловича з\’явилися гроші» , – додав ще один сусід. Я відразу зрозуміла, про що він – у цей період тато якраз продав квартиру. – «На ці гроші ваш тато купив батькові Олександру машину. І не яку-небудь, а новенький джип».

Я вирішила відвідати самого отця Олександра. Якщо вони з татом були такими хорошими друзями, чому священик не повідомив мені про татову смерть? Отець Олександр жив у добротному будинку. Але найбільше мене вразило те, що я побачила всередині. Там були справжні хороми! На кухні метушилися дві жінки. Виявилося, це служниці. Я запитала їх, де Олександр, як раптом до кімнати зайшла дружина священика. « Люда! – Побачивши мене, закричала вона. Вигляд у неї був якийсь наляканий. – Що ти тут робиш?» Востаннє ми з нею бачилися в далекому 2000 році, коли вони з Олександром приходили до нас у гості. Я пояснила, що приїхала з\’ясувати, як помер мій батько. «Я нічого не знаю, – перебивши мене, коротко відповіла жінка. – Але ми його вже поховали. Навіщо тобі це? Краще їдь додому». Я звернула увагу на її тремтячі руки. «Ні , – сказала я. – Все-таки хотіла б поговорити з вашим чоловіком». «Його немає, – жінка відкрила переді мною вхідні двері. – Якщо хочеш, чекай на вулиці» . Мороз і заметіль її абсолютно не збентежили.

Не знаючи, куди подітися, я зайшла в невеликий сарай прямо поруч з будинком отця Олександра. Там виявила двох виснажених хлопчаків на вигляд років двадцяти. Виявилося, вони приїхали на прохання отця Олександра з сусіднього села. «Він дав нам дах над головою, – сказали. – За це ми йому дуже вдячні і тепер на нього працюємо. Обробляємо городи, прибираємо, будуємо… ». «Він платить вам?» – Уточнила я. «Ні , але це не важливо, – зам\’ялися хлопці. – Він нам дає їжу. Іноді…». Тут до будинку отця Олександра під\’їхав джип.

Я підійшла до священика, коли він виходив з машини. «Отець Олександр!» – Покликала його. Священик злякано на мене подивився і випалив: «Пішла геть». Я подумала, що недочула. «Ти що, не чуєш? – Повторив він. – Іди звідси геть». Від його повного ненависті погляду у мене по шкірі побігли мурашки. «Почекайте! – Закричала я. – Як помер мій батько? Що відбувається? » Не обертаючись, він зайшов у будинок і зачинив двері.

Зрозумівши, що чекати його марно, Людмила поїхала додому.
– Я не могла зрозуміти, чому отець Олександр так відреагував, – хитає головою Людмила. – Що я йому зробила? Чоловік порадив забути цю неприємну історію. Але через кілька місяців мені подзвонив незнайомий чоловік, який представився юристом: «Людмила? Отець Олександр хоче з вами зустрітися. Це терміново. Він чекає вас на залізничному вокзалі в Києві». Я намагалася з\’ясувати, що вони від мене хочуть, але юрист наполягав на зустрічі.
На вокзалі мене дійсно чекав отець Олександр. Навіть не привітавшись, він з ходу повідомив: «Павло Михайлович заповідав мені квартиру в Калинівці. Так що твоя квартира тепер… моя. Якщо хочеш її повернути, можемо домовитися. Але це буде коштувати грошей». «Що за дурні жарти? – Розлютилася я. – Ви покликали мене на зустріч, щоб повідомити цю маячню?». «Думайте, що хочете, – додав юрист. – Але у нас є заповіт, і ми виграємо будь-який суд». «Покажіть заповіт» , – не здавалася я. «Ми тобі все сказали» , – відрізав отець Олександр. На цьому розмова була закінчена.
«Покійний все віддавав церкві. Гроші витрачав на добрі справи»

– Не знаючи, що й думати, я повернулася додому і перевірила – заповіт, який написав на мене батько, було на місці, – продовжує Людмила. – Весь наступний місяць священик не давав про себе знати. Ми з чоловіком вже вирішили, що він блефував і просто хотів виманити у мене гроші. Якраз підійшов термін надбання права на спадщину. Я написала заяву, але дізналася, що… є інший заповіт, який тато нібито дав отцю Олександру. Цей заповіт значився в реєстрі.
Людмила звернулася за допомогою до адвокатів. Незабаром з\’ясувалося, що у отця Олександра дійсно є заповіт. Правда, не оригінал, а тільки копія.
– Побачивши це, ми не сумнівалися, що в суді виграємо справу, – розповідає столичний адвокат Іван Боднарук. – Адже підпис на копії заповіту зовсім не була схожа на підпис покійного Павла Михайловича. На копії заповіту від руки було написано прізвище «Чеглаков». Але почерком, який не має нічого спільного з почерком Павла Михайловича! Це видно неозброєним оком: інший нахил літер, інша буква «Ч» … Оригінал заповіту батько Олександр так і не надав. Ми заявили клопотання про проведення почеркознавчої експертизи, в якому вказали, щоб у нотаріуса витребували оригінал нотаріальної справи. Суд клопотання задовольнив, однак на експертизу чомусь відправив копії. І через півроку експерт виніс цілком очікувану відповідь – написав, що не може досліджувати копії. Мовляв, йому потрібні оригінали. Суд виніс рішення на користь отця Олександра. Хоча ми не впевнені, що оригінал цього заповіту взагалі існує. Ми подали апеляцію.

– Досі не можу в це повірити, – журиться Людмила. – У мене на руках оригінал заповіту, а свідки, у тому числі і нотаріус, готові підтвердити, що тато, будучи в здоровому розумі, заповідав мені квартиру. У священика ж немає жодного доказу, але він виграє суд. Виходить, можна просто намалювати документ, невміло підробити підпис і заволодіти чужою квартирою? Не потрібно навіть продумувати якісь шахрайські схеми – все гранично просто. Тато, сам того не усвідомлюючи, виявився фактично в рабстві у священика. Очевидно, він розраховував умовити тата написати заповіт на його користь, а коли не вийшло, вирішив заволодіти житлом за підробленими документами.

Сам священик винуватим себе не вважає. Додзвонитися до нього виявилося неможливо – у отця Олександра немає ні мобільного, ні домашнього телефону. Поговорити з ним вдалося журналістам.
– Покійний Павло Михайлович все віддавав церкві, – розповів отець Олександр. – Продав квартиру, а гроші витратив на добрі справи. Тільки на наш собор дав вісім тисяч євро. А коли в черговий раз повернувся з Києва, зробив ось такий щедрий жест з квартирою у Калинівці … З дочкою він посварився і написав заповіт на мою користь. Це дійсно було, заповіт справжній. І мені ця квартира необхідна. На моїй опіці дружина і семеро дітей. Як ви думаєте, великі доходи у священика в селі, де живе від сили сто чоловік? Тому економічно ми з донькою Павла Михайловича не рівні. І перш ніж в чомусь мене звинувачувати, спочатку доведіть мою провину.
Відсутність оригіналу заповіту священик коментувати не став. Людмила Чеглакова написала заяву в Генеральну прокуратуру…
За матеріалами: www.vsemisto.info

peredplata