Як в Чернівцях роблять махінації зі спадщиною

Як в Чернівцях роблять махінації зі спадщиноюНе думала – не гадала чернівчанка Світлана Дробот, що, передчасно втративши батька, вона, як і її бабуся – мати померлого, втратить ще й законне право на спадщину, котра залишилася по його смерті. Бо це право, за словами молодої жінки, забрала людина, котра називає себе цивільною дружиною Світланиного батька Вячеслава Васильовича. Ціна питання – немало-небагато – квартира у старому фонді Чернівців, автомобіль-позашляховик, бізнес на десятки тисяч доларів США.

За словами пані Світлани, лихоманка стосовно статків її батька у співмешканки покійного та оточення почалася одразу ж після його смерті. До речі, чоловік помер від інфаркту, та родина переконана, що цього не могло статися просто так, бо ж він ніколи не скаржився на здоров’я та зазвичай добре почувався. Тож насамперед «вдова» поселилася у придбану покійним бізнесменом квартиру, у якій він навіть не проживав, бо там впродовж тривалого часу робили ремонт. Далі звідкілясь узялося доручення на право розпорядження його транспортним засобом, буцімто видане батьком Світлани ще за життя. Завдяки цьому дорученню та прокрученій афері автівку зняли з реєстраційного обліку і того ж дня вона опинилася у власності співмешканки. Та ж, в свою чергу, одразу поставила машину на облік в ДАІ.

Незрозуміло, чому тамтешні співробітники не перевірили як слід документ. Доручення на позашляховик виявилося підробленим, а печатка на ньому, швидше за все, є сканованою копією, що навіть не відповідає встановленим розмірам печатки приватного нотаріуса. Про це офіційно заявляє й депутат Чернівецької міської ради, приватний нотаріус Наталія Володимирівна Козлова. Саме її документ виявився підробкою. Тому вона звернулася до УМВС України в Чернівецькій області з вимогою розібратися у достовірності фактів, викладених у скарзі на її ім’я чернівчанкою Світланою Дробот та долучила скаргу до власного звернення.

Зважаючи на всі обставини, Світлана переконана, що колишня співмешканка її батька вчинила кримінальний злочин, подавши підроблені документи та заяву про прийняття спадщини приватному нотаріусу Чернівців. А той в її інтересах вніс фіктивні відомості до спадкової справи, що підтверджується документом про реєстрацію в спадковому реєстрі.

Світлана зверталася зі скаргою на протиправні дії вказаної нею групи осіб до начальника міліції та прокурора. Вона запевняє, що ці люди завдяки статкам її батька незаконно збагатилися щонайменше на 100 тисяч доларів США. Очікувала одразу законно розставити всі крапки над «і». Та… не вийшло. Її звернення опинилося у слідчому відділі Шевченківського РВ УМВС, який розпочав досудові розслідування за двома кримінальними провадженнями — за фактом шахрайства та підроблення документів. Зажевріла було надія на справедливість, однак невдовзі кримінальне провадження за фактом підроблення документів закрили, прокуратура постанову скасувала, а матеріали були об’єднані у єдине провадження, котре одразу, знову ж таки, закрили. Прикметно, що ні про винесення постанов про закриття провадження, ані про об’єднання провадження в одне заявницю не було поінформовано.

А коли згодом вона ознайомилася з цими документами, то виявила, що слідчий взяв до уваги свідчення експерта, до котрого буцімто з питань купівлі-продажу автомобіля звертався (через три дні після своєї смерті!) її батько та навіть розписувався у договорі, акті технічного стану автомобіля тощо… Тобто чоловік помер, його поховали, тіло закопали в землю, а він доручив авто цивільній дружині.

Слідчий, за словами Світлани, незважаючи на покази приватного нотаріуса Козлової, приховав факт підроблення доручення на право розпорядження автомобілем, а постанову про закриття кримінального провадження виніс незаконно та передчасно.

Саме тому вона, як спадкоємиця першої черги, за захистом своїх прав звернулася до прокурора області. Жінка вимагає, аби всі порушники закону, дії яких не дають їй можливості прийняти спадщину батька, були притягнені до кримінальної відповідальності. Та подала до суду скаргу щодо постанови слідчого райвідділу внутрішніх справ про закриття кримінального провадження.

Отож чим закінчаться ходіння по муках молодої жінки, котра втратила батька та власне законне право на залишене ним майно, дізнаємося згодом.
(Далі буде)

Наталія БРЯНСЬКА

Від редакції. Ми звертаємося до прокурора області Павла Павлюка з проханням звернути увагу на цю кримінальну справу з огляду на те, що нотаріус Козлова засвідчила підробку довіреності. Тим паче, що ця «довіреність» була «видана» після смерті батька Світлани Дробот.

peredplata