Буковинські руки загребущі: долю владних хабарників вирішить Феміда

Буковинські руки загребущі: долю  владних хабарників вирішить ФемідаНа Буковині останнім часом звикли говорити, що при владі у нас хабарників більше, ніж людей. В межах же країни не перестають дивуватися, що у найменшій області беруть і дають… найбільші хабарі. Тож один за одним ласі до дармового збагачення владники опиняються на гачку у правоохоронців.

Серед таких – сільський голова приміської Кам’яної Василь Гідора. Цей посадовець у лютому нинішнього року вимагав та одержав від приватного підприємця 130 тисяч доларів США за надання в оренду на тривалий термін ставка (земельна ділянка водного фонду загальною площею майже 10 га) . 22 лютого Шевченківським районним судом Чернівців сільського очільника відсторонили від виконання посадових обов’язків, а 19 квітня цей термін було продовжено до 22 червня. Суд обрав посадовцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та визначив розмір застави – 114 700 гривень. Після внесення зазначеної суми Гідору з-під варти звільнили. 28 травня кримінальне провадження стосовно нього скерували до Кіцманського районного суду Чернівецької області й наразі воно слухається колегіально судом у складі трьох професійних суддів. Хід судового слідства у цьому провадженні взятий під особистий контроль прокурором Чернівецької області Павлом Павлюком. Позиція державного звинувачення – вимагати Василю Гідорі найсуворішого покарання.

У провадженні слідчих слідчого відділу прокуратури Чернівецької області перебуває кримінальне провадження стосовно заступника голови Першотравневої районної в м. Чернівцях ради Володимира Шабана. Повідомлення про затримання фотографа, котрий навіть не має вищої освіти та був депутатом обласної ради попереднього скликання, а зараз є заступником голови райради, прокотилося Чернівцями як грім серед ясного неба на початку червня. «Поважний» посадовець, що встиг не так вже й довго протриматися у кріслі заступника, як з’ясувалося, за обіцянку вигідно вирішити питання реконструкції ринку «Нива» через брата отримав «нічогеньку» суму – 100 000 доларів США. Як повідомляв тодішній прокурор області Петро Коваль, Шабан попався зовсім не випадково – за дозволом суду цього, як його ще називають, «рішала», «вели» впродовж не одного місяця… Подейкують, що тоді попалися на гачок охоронцям закону й спільники Шабана. Тож нині він підозрюється у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди (хабара) у сумі 100 000 доларів США.

За результатами розгляду клопотання слідчого Шевченківським районним судом Чернівців Шабану обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та одночасно визначено розмір застави – 344 100 грн. Після внесення коштів Володимира Шабана звільнили з-під варти та відсторонили від виконання посадових обов’язків. Наразі досудове розслідування ще триває, його планують завершити вже найближчим часом та скерувати до суду для розгляду по суті.

Наступним після Шабана чиновником, котрий спокусився отримати кошти «надурняк», невдовзі став його колега — заступник голови Садгірської районної ради Віталій Мальков. Цього «взяли» 9 липня – за вимагання та отримання 5 тисяч гривень від приватного підприємця за виділення земельної ділянки для облаштування дитячого майданчика. Тоді голова райради Бурега не вірив у те, що сталося, та намагався всіляко захистити Малькова. Мовляв, 50-літній посадовець давно вже працює у комунальній системі Чернівців та успішно курує питання благоустрою території Садгори. Та що насправді дозволу на виділення земельної ділянки під майданчик і не треба було, адже він вже давно там функціонував – йдеться про територію старої 31 школи. Та чи знав про це підприємець? Голова райради гарячково обіцяв журналістам, що подасть у відставку, коли факт отримання Мальковим неправомірної вигоди підтвердиться, адже він сам рекомендував того на посаду свого заступника. Не подав… Між тим, кримінальне провадження за фактом вимагання та отримання Мальковим 5 000 гривень вже завершене. Чоловік свою вину визнав та з ним укладено угоду про визнання винуватості, яку разом з обвинувальним актом скеровано до Кіцманського районного суду. Чергове засідання відбудеться на початку листопада нинішнього року.

За матеріалами прес-секретаря прокурора області підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata