Росіяни без договору оренди виростили на Буковині врожай на 1300 гектарах

Росіяни без договору оренди виростили на Буковині врожай на 1300 гектарахСуд визнав недійсним договір, укладений у 2010 році між державним підприємством Дослідне господарство «Центральне» та ТОВ «Хрещатик-Агро» стосовно ділянки площею 1300 га (Чернівецька обл.). Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 7 листопада.
У вересні 2010 року держпідприємство і фірма домовилися про співпрацю до 2016 року у вирощуванні сільськогосподарських культур і виробництві елітного насіння на площі 1300 га.

Через рік вони підписали додаткову угоду, якою відтермінували виконання основних обов’язків за договором. Натомість вони домовилися, що фірма може вирощувати сільгоспкультури і елітне насіння на вказаній ділянці, сплачуючи 390 тис грн. на рік.

Фактично фірма отримала 1300 га у платне користування, при цьому не уклавши договору оренди. Вона зібрала врожай 2012 року, оплативши обумовлену суму.

Більше того, укладений договір і додаткова угода не погоджені Національною академією аграрних наук України. НААНУ має погоджувати усі договори, предметом яких є надання послуг з обробітку ґрунту, догляду за посівами та збирання сільськогосподарських культур.

Відповідно до держакту від 1993 року землі площею 1300 га, розташовані за адресою с. Рогізна та с. Вашківці, належать Чернівецькій державній сільськогосподарській дослідній станції Української академії аграрних наук, правонаступницею якої є Буковинська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільськогосподарського господарства Карпатського регіону НААНУ.

Засновником ТОВ «Хрещатик-Агро» є ТОВ «Парус Агро Україна», директором якого є москвич Костянтин Зубахін, а засновником – кіпрська компанія «Велігандо Ентерпрайзис Лімітед».

Торік Зубахін розповідав, що ТОВ «Парус Агро Україна» засноване на базі російської компанії «Парус Агро Групп», до складу якого входять п’ять агроформувань Краснодарського краю РФ.

Джерело Наші гроші

peredplata