Нечувані побори у Чернівецькому медуніверситеті

Студенти народної студентської ради Буковинського державного медичного університету вимагають усунути з незаконно займаної посади ректора-регіонала Тараса Миколайовича Бойчука. Вони надали факти проявів хабарництва та корупції особисто Бойчуком та великою кількістю викладачів університету. Про це розповів «ЧАСу» голова Антикорупційного комітету Чернівецької області Микола Салагор.

Нечувані побори у Чернівецькому медуніверситеті

У листі-зверненні студенти заявили, що Тарас Бойчук «узурпував владу БДМУ, шляхом диктатури продовжує працювати зі студентами, звільнив проректорів і деканів, які йому були неугодні і запровадив хабарі, яких не знала Україна». Вони детально розписали, які хабарі й за що беруть конкретні викладачі БДМУ. Такі цифри жахають. Студенти розповідають про щоденні побори за пари. Зокрема, староста групи на кожній парі з кожного студента збирає від 15 до 25 гривень, потім всю суму віддає викладачу. Величезні суми викладачі вимагають за здачу модулів та екзаменів – від 100 до 600 гривень, а у деяких апетити сягають і 100 доларів. «Допомога» у вступі до університету вартує 3-5 тис. доларів. А за розподіл на 6 курсі «просять» 6-8 тис. доларів.

Не обходиться без поборів у гуртожитках. За заміну дверей зі студентів вимагають 300 гривень. Тих, хто не згодний давати такі гроші, виселяють. А в гуртожитках, де проживають студенти-іноземці, взагалі торгують чим тільки можна.

Та скаржаться студенти не лише на побори. За словами Миколи Салагора, у заяві зазначено, що у перші дні студентських мітингів у Чернівцях ректор Бойчук категорично заборонив студентам БДМУ виходити на страйк. Він нібито дав розпорядження закрити на замок теоретичний корпус на вул. Богомольця, 2 і утримував студентів як заручників. Тоді в університеті швидко підняли оплату за відпрацювання пропущених занять до 30 грн. за академічну годину.

В тому, чи звільнять Тараса Бойчука, студенти сумніваються. Адже зараз він нібито організовує у деканатах мітинги і плакати на випадок свого звільнення, змушує студентів давати фальшиві коментарі у ЗМІ та в Інтернеті на свій захист, спростовувати інформацію про те, що їм забороняли йти на мітинги.
Новостворена народна студентська рада не задоволена роботою й студентської ради БДМУ. Адже голову ради БДМУ призначав ректор. Тому така студрада відстоює не інтереси студентів, а виконує доручення Бойчука. Так само, як і декани. «Деканати, які створив Бойчук, більше схожі на міліцейські відділки», – йдеться у студентській заяві.

Зараз на студентів чиниться шалений тиск, тому офіційно щось коментувати «ЧАСу» вони відмовляються. Кажуть, після такого їх одразу ж виключать з університету. Проте, окрім них, щось змінити ніхто не зможе. Газета «ЧАС» закликає студентів не боятися репресій, об’єднуватися та проводити збори, на яких висвітлювати корупційну роботу ректора та викладацького складу БДМУ.

Голова Чернівецької обласної організації партії ветеранів Афганістану Юрій Шутак вже пообіцяв, що воїни-афганці готові захищати кожного студента особисто, якщо на молодих людей буде чинитися якийсь тиск. Коли ж студентство ініціює загальноуніверситетські збори, афганці будуть присутні на засіданні, аби не допустити залякувань з боку ректора. Юрій Шутак каже, що готовий захищати студентів, бо сам не раз зіштовхувався з корупцією медиків.
Поки що студентство анонімно просить звільнити ректора Бойчука та голову студради Мосійчука, провести люстрацію і не допустити знову до посад проректорів і деканів, які підтримували Януковича і продовжують займатися переломом політичної свідомості студентів БДМУ та поборами, а також дати студентському самоврядуванню можливість самостійно обрати ректора.

«Як можна вчитися в закладі, де оплата за навчання складає від 15 до 16 тис. грн., а всі хабарі і книжки, які нав’язують нам професори та викладачі, обходяться у 20000-25000 грн. в рік? Це нормально?», – запитують студенти. І додають: якою може бути медицина, якщо несправедливість в університеті калічить молодь ще далеко до того, як вона стане лікарями?
Діонісія Кернична

peredplata