З Прута та його берегів крадуть гравій

У селі Горбова, що на Герцаївщині, минулого тижня люди перекрили дорогу до річки Прут. Звідти шаленими темпами (чомусь саме впродовж останніх днів) вивозять гравій…

За словами горбівчан, лише 7-го травня вивезли більше 200 великогабаритних КРАЗів, КАМАЗів та МАЗів. Вантажили технікою упродовж всієї ночі на 8 травня. З’ясувалося, що з сільською радою, а отже, з громадою вивезення гравійно-піщаної суміші ніхто не узгоджував, усе відбувається неконтрольовано. Отож задля недопущення можливого екологічного лиха селяни перекрили дорогу біля колишньої тракторної бригади.

— Я поверталася додому з Чернівців, то лише за 30 хвилин нарахувала 20 вантажівок, вщерть заповнених гравієм, — розповіла працівниця сільради. — Скільки можна знущатися над природою?

— Ще декілька років тому ми дуже любили відпочивати поблизу річки на острівці, особливо у вихідні дні. Діти ганяли м’яча, дорослі спілкувалися на свіжому повітрі, ловили рибу та варили юшку. Тут було безліч тополь та інших, в тому числі фруктових, дерев. Водилося різноманітне птаство, дичина. Зараз же суцільний котлован, наче якийсь страшенний нищівний ураган пройшовся, — обурюються люди. – До всього, котлован засипають різноманітним сміттям, і через нестерпний сморід та засилля мух у спекотну погоду неможливо повз це місце пройти.

Що ж відбувається насправді у Горбовій, розповів сільський голова Георгій Реколца:
– Видобуток з річки Прут піщано-гравійної суміші, який здійснюється під виглядом руслорегулюючих робіт, триває вже впродовж багатьох років, але останнім часом особливо пожвавився.

Чоловік пояснює, що сільрада не може давати або не давати дозволи, бо та територія розміщена за межами села і повноваження управи тут не діють — це прерогатива області. Руслорегулюючі ж роботи покликані розширити русло, щоб захистити селян від повеней.

За словами пана Георгія, він зустрічався з представником приватного підприємця Нікітіна, який має проектну документацію на вибірку гравію та розширення русла Прута — дозвіл від Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів та відділу Держкомзему в Чернівецькій області. Але ж раніше гравій видобували та вивозили власне з русла, і ніхто, зрештою, не перевертав бульдозерами догори дригом береги, не чіпав дерева та не вивозив сотнями багатотонних вантажівок пісок та гравій.

Люди кажуть, що тут все зрозуміло, і вбачають у всьому, що відбувається, чіткий «гравійний» почерк «папєрєдніков»-регіоналів. Помічник-консультант народного депутата України Олег Істратій також стверджує, що підприємець Г. П. Нікітін з Маршинців насправді вже впродовж тривалого часу перебуває за кордоном, а отже, це підставна особа. Пан Олег має докази, що йдеться про немалі суми грошей, які отримували очільники Новоселиччини за такі оборудки. Він буде звертатися із запитом до керівника Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів Яна Дзюби, аби той дав офіційну відповідь, на якій підставі було укладено договір саме з цим суб’єктом господарювання.

Як пояснює начальник відділу земельних ресурсів Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області Вадим Іванович Дутчак, минулого тижня до їхньої установи справді надійшов лист від Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів з переліком ділянок та підприємців, з якими, відповідно до розробленої проектної документації, укладено угоди на проведення руслорегулюючих робіт. У тому списку є й підприємець Нікітін, котрий мав такий дозвіл та здійснював руслорегулюючі роботи й минулого року.

На думку пана Вадима, мешканці Горбової спричинили цей конфлікт, бо виходить, що підприємець відбирає у них заробітки — раніше вони самотужки незаконно видобували гравій та вантажили його вручну (а там працювало близько 10 бригад, що й було зафіксовано інспекцією). Тому вони перекрили дорогу, мотивуючи свій вчинок тим, що для села від діяльності пана Нікітіна нема жодної користі, лише шкода — розбиваються дороги та захаращуються колись мальовничі береги важливої водної артерії. До речі, недавно горбівчани, котрі мають у власності вантажний транспорт, пікетували ОДА з вимогою надати їм законну можливість видобувати гравійно-піщану суміш, аби прогодувати власні родини.

…Минулого четверга з Горбової відпустили завантажені машини, встановили шлагбаум та влаштували чергування: тепер люди знатимуть, скільки яких вантажівок дороговартісного будівельного матеріалу і в якому напрямку вивозять через село. Представник підприємця пообіцяв обов’язково врахувати вимоги та зауваги місцевого люду. Сподіваємося, вже невдовзі наші читачі матимуть про це інформацію «з перших уст». А контролюючі органи більш ретельно стежитимуть за роботою не лише нелегалів, а й легальних (?!) «руслорегуляторів», котрі дозволяють собі вивозити по 200 багатотонних вантажівок за день. Допомогти їм мають також громадські організації, до яких буковинці поки не втратили довіри.
Наталія БРЯНСЬКА
P.S. Регіонали знищували ріки і ліси у часи правління Януковича і його банди. Вони продовжують свої темні справи й зараз. Де Правий Сектор? Де Самооборона? Де Рада Майдану? Де Коломієць з Автомайданом? Відзовіться ті, хто назвався заступниками народу. Зупиніть захланних регіоналів!

peredplata