Підкуп чиновників подорожчав удвічі

Підкуп чиновників подорожчав удвічіДо 10% доходу підприємці витрачають на корупцію

Міжнародна фінансова корпорація – IFC представила дослідження, присвячене інвестиційному клімату в Україні.

Як пояснила керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина, це дослідження відрізняється від рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business тим, що публікується IFC та Світовим банком, пише \”Комерсант Україна\”.

\”Далеко не всі реформи, що проводяться в країні, знайшли відображення в рейтингу Doing Business. Крім того, рейтинг відображає законодавчі зміни, в той час як в дослідженні акцентується увага на оцінці представниками бізнесу того, наскільки ці зміни спрощують їм роботу\”, – пояснила Волошина.

У рейтингу Doing Business Україна посіла 152-е місце з 183 країн, упавши за рік на три позиції.

Дослідження IFC грунтується на опитуванні власників і керівників 1636 компаній, а також 415 приватних підприємців.

Час отримання дозволів знизився з 54 до 48 днів для підприємств, з 44 до 36 днів – для підприємців.

\”Прогрес в дозвільній системі – це єдиний безумовний позитив, визнаний бізнесом\”, – зазначає керівник проекту IFC \”Інвестиційний клімат в Україні\” Сергій Осавалюк.

47% підприємців не чекали отримання дозвільного документа та розпочали діяльність за \”мовчазної згоди\”.

Також в IFC зазначають, що за останні два роки в Україну посилилася корупція і підвищилися рейдерські ризики.

Частка підприємців, що використовують неофіційні способи вирішення питань в держорганах, зросла з 35% до 46%, тоді як дарують подарунки чиновникам – з 20% до 25%.

Середня частина доходу бізнесу, витрачена на підкуп чиновників, за два роки зросла з 6% до 10%.

\”Це показує, що реального поліпшення роботи бізнесу в країні не спостерігається. Тиск органів влади на бізнес став лише сильнішим\”, – відзначає Осавалюк.

При цьому директор Світового банку в Україні, Білорусії і Молдавії Мартін Райзер визнав наявність в Україні високої загрози рейдерського захоплення бізнесу, хоча це явище не було включено до звіту.

\”Приходячи в Україну, інвестори повинні спілкуватися з посольствами та іншими інвесторами, щоб дізнатися особливості роботи в Україні. Тут можуть швидко забрати бізнес. Тут досить небезпечно, і всі це визнають\”, – зазначив Райзер.

Значно менший прогрес відзначається в сфері держконтролю.

Кількість підприємств, охоплених перевірками, за два роки знизилася вкрай мало – з 75% до 74%, а термін проведення перевірок і зовсім не змінився – 14 днів.

Втім, частота перевірок поступово знижується. Якщо в 2008 році на підприємстві проходило в середньому 5,5 перевірок, то в минулому році – 4,5.

Невеликий прогрес відзначений в технічному регулюванні. Незважаючи на те що в ряді галузей частка підприємств, чия продукція або послуги регулюються техстандартами, стала знижуватися, отримати дозволи стало складніше.

У 2008 році 77% дозволів отримано за термін менше трьох тижнів, то в минулому році – 61%. Ще 28% підприємців витрачають на отриманні сертифікацій до двох місяців, хоча раніше їх було лише 13%.

Погіршення бізнес-середовища вже відбилося на кількості працюючих підприємців. Якщо за підсумками 2009 року Держстат зафіксував 6,450 мільйона суб\’єктів малого підприємництва в Україні, то до кінця 2010 року їх залишалося лише 4,96 мільйона.

Джерело

peredplata