В Австрії готувалося вбивство Фірташа

В Австрії готувалося вбивство ФірташаВід Фірташа не відходять охоронці, тому що його замовили кілерам
Останнім часом український олігарх Дмитро Фірташ з\’являється на публіці, оточений дванадцятьма охоронцями

Це почалося незабаром після того, як австрійська поліція затримала Фірташа в його офісі холдингу Group DF у Відні 12 березня на підставі американського ордера на арешт.

Той факт, що Дмитро Фірташ після затримання у Відні постійно оточений міні-армією з охоронців, має конкретну причину, повідомляє австрійська газета Die Presse, журналісти якої провели розслідування.

При цьому вони посилаються на дані німецьких спецслужб.

Згідно ексклюзивної інформації видання, опублікованій 6 листопада, вбивство олігарха планується з минулої весни. Його нібито повинна була виконати група кілерів з Румунії і Угорщини, які навіть зняли з цією метою приміщення у Відні, повідомляє газета дані джерел.

«Генеральному прокурору Австрії Вернеру Пляйшлю відомо про ймовірне плануванні вбивства відомого олігарха, – пише австрійська газета, – про це йому розповів адвокат підозрюваного Дітер Бемдорфер».

«Оточення Фірташа вже вимагало в австрійській поліції надати олігарху охорону», – розповів газеті прес-секретар керівника віденської поліції Роман Гашлингер. Поліція, за словами спікера, зібрала всю необхідну інформацію, проте відмовила у захисті, вирішивши, що така міра не є вкрай необхідною.

Проте в оточенні олігарха не бачать причин для скасування посиленого захисту Дмитра Фірташа, зазначає видання.

«Ми постійно підтримуємо контакт з відповідальними відомствами», – розповів газеті віце-глава Group DF і «права рука» Фірташа, Роберт Шетлер-Джонс. За його словами, Фірташ повідомляє «відповідальним відомствам» про кожному своєму переміщенні, зазначає Die Presse.

Австрійська газета припускає, що замовлення на вбивство українського олігарха може відбуватися з Угорщини. Раніше там знаходився ряд важливих підприємств імперії Фірташа, проте в 2009 році його витіснили з газового бізнесу в цій країні. Старі рахунки могли залишитися у Фірташа з колишнім менеджментом угорського газового трейдера Emfesz, який свого часу був проданий швейцарської компанії RosGas за один долар, вважає Die Presse. Газета пише, що «замовлення» на олігарха міг відбуватися з оточення колишнього керівництва Emfesz.

Український олігарх має чимало ворогів і в Угорщині, і в Україні, вважає видання.

Ці люди мабуть бояться, що Фірташ може «розколотися» після екстрадиції в США і розповість американським слідчим про махінації східноєвропейського газового бізнесу, припускають австрійські журналісти.

Український олігарх перебуває у Відні вже вісім місяців. Процес у його справі триває.

Джерело

peredplata