Щоб відібрати доньку у колишнього чоловіка жінка вигадала терористичну загрозу

Щоб відібрати доньку у колишнього чоловіка жінка вигадала терористичну загрозуХибне повідомлення про «замінування» можна порівняти з грою у рулетку, оскільки важко передбачити наслідки – жарт, оприлюднений сьогодні, завтра може виявитися реальною загрозою для життя і здоров’я людей. Потенційна небезпека, яку таїть в собі такий анонімний дзвінок, вимагає від різних правоохоронних відомств максимальної віддачі – консолідації людських ресурсів та залучення матеріально-технічних засобів.

Увечері 21 березня безпрецедентну кількість правоохоронців семи регіонів держави «підняли» два анонімні телефонні дзвінки, які надійшли до чергових частин Міністерства внутрішніх справ України і столичного Главку. Невідомі дозвонювачі в «один голос» закликали міліцію завадити терористичному актові, який готує мешканець одного із міст Полтави. Аноніми наголошували на тому, що чоловік на власному автомобілі везе із Сімферополя до Полтави вибухівку та арсенал зброї для того, щоб підірвати три 9-поверхові будинки.
Для затримання «екстреміста», який зі слів інформаторів мав подолати більше 600 кілометрів на шляху до реалізації злочинного умислу, були залучені декілька сотень фахівців-вибухотехніків, працівників Державтоінспекції, Міністерства надзвичайних ситуацій, оперативних служб міліції та працівників Служби безпеки України семи областей: Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Полтавської, Харківської, Херсонської та АР Крим. Лише у Полтавській області до спецоперації було залучено близько 200 правоохоронців та близько 50 автомобілів.
На щастя загроза виявилася фіктивною, а зловмисник, на якого вказували два аноніми, – законослухняним мешканцем Полтави, який став жертвою підступного плану колишньої дружини та її співмешканця. «Мінерів» затримали 22 березня, за місцем мешкання – в одному із сіл Херсонської області.
Як з’ясувалося, 28-річна жінка, у змові із співмешканцем, намагалася в такий спосіб «відібрати» у 33-річного колишнього чоловіка спільну малолітню доньку. Встановлено, що 30-річний цивільний чоловік підозрюваної раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння крадіжок та відбував покарання у виправних колоніях Миколаївщини та Херсонщини.
На даний час ініціюється питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відносно спільників порушено кримінальну справу – їм інкримінують завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину (частина 1 статті 383 Кримінального кодексу України) та завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян (частина 1 статті 259 Кримінального кодексу України). Псевдотерористична провокація може потягнути на реальний строк – до 2 років ув’язнення. Окрім того, «телефонним терористам» доведеться компенсувати витрати правоохоронних відомств семи регіонів, які перевищують 100 тисяч гривень. Зокрема, правоохоронцям Полтавщини антитерористична операція обійшлася у 64 тисячі гривень.

ВЗГ УМВС Полтавської області

peredplata