Туреччина підтвердила. Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук – контрабандист

 

Чернівецька митниця ДФС щоразу фіксує ухиляння від сплати митних платежів родинними фірмами губернатора, котрі очолюють його зять, сваха та сват. Впродовж двох років запровадили 19 справ.

Чернівецькі митники днями встановили черговий факт ухилення від сплати митних платежів на 3 млн гривень фірмою, до якої причетний голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. Правопорушення виявили після того, як Чернівецька митниця отримала документи від Митної адміністрації Туреччини щодо перевірки автентичності документів, на підставі яких здійснили оформлення товарів за участі ТзОВ “СЕРВІС КАРГО ГРУП”. Про це повідомляє місцевий портал Букінфо.

У результаті контрольно-перевірочних заходів українські і турецькі митники встановили факт заниження вартості імпортованих товарів: тканин, тюлі, пряжі, туалетної води, ввезених на адресу фірми зятя голови Чернівецької ОДА Фищука. Митний кодекс передбачає за це порушення накладення 300% розміру платежів. Тобто наразі штраф перевищуватиме 9,5 млн гривень.

Цікаво, що Чернівецька митниця ДФС щоразу фіксує ухиляння від сплати митних платежів родинними фірмами губернатора, котрі очолюють його зять, сваха та сват. Впродовж двох років чернівецькі митники запровадили 19 справ щодо діяльності фірм наближених до губернатора, 10 з них – за фактами ухилення від сплати митних платежів.

Буковинська і центральна преса, зокрема , і раніше інформували, що голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук займається контрабандним бізнесом і намагається взяти під контроль регіональну митницю. Подавалися факти ухиляння від сплати митних платежів однією з родинних фірм голови Чернівецької ОДА. Журналісти наголошували, що це викликає справедливі запитання у громадськості, створює соціальну напругу, дискредитує виконавчу владу, як на місцях, так і в Києві. Проте губернатор і надалі перебуває на посаді. Єдиними, хто зреагував, були правоохоронці, котрі відкрили кримінальне провадження і обшукали офіси та житло родини губернатора.

Увесь цей час губернатор намагався «через Київ» вирішити для себе питання Чернівецької митниці ДФС і звільнити начальника Миколу Салагора. Але у нього це не вийшло і він пішов іншим шляхом, звернувшись із  до керівників СБУ, Нацполіції, ДФС, прикордонної служби, де вимагає забезпечити під його особистим контролем огляд усіх транспортних засобів, які заїжджають на територію України через Чернівецьку митницю.

“Для цього вважаю за необхідне створити оперативну групу із залученням представників усіх правоохоронних органів. Очолити дану групу пропоную начальнику управління внутрішньої безпеки територіальних органів ДФС у Чернівецькій області Д.Правоторову”, – пише губернатор.

Посилити тиск на митників, які гальмують протиправну діяльність губернатора на Чернівецькій митниці, і відновити власний бізнес на контрабанді – ось, схоже, головна мета голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, – переконані місцеві журналісти. І ці його дії суперечать законодавству.

До речі, спроби губернатора управляти митницею в ручному режимі припинили не так давно. Голові Чернівецької митниці довелося закрити Кельменецьку митницю після того, як зять губернатора фактично взяв її під контроль.

Місцеві видання “Час” та «Букінфо» багато писали про «лісорубську» діяльність Олександра Фищука. Його втручання у роботу управління лісового господарства області призвело до того, що його підлеглий – керівник цього управління опинився за гратами. Але сваха губернатора, котра є митним брокером, і далі керує усіма експортними операціями з лісом.

При цьому журналісти наголошують, що губернатор практично завалив основну роботу. У Чернівецькій області найгірші в Україні автошляхи, кошти на ремонт яких надходять як з бюджету, так і з Чернівецької митниці. Відтак, перспективні рекреаційні райони – Путильський, Вижницький і Сторожинецький занепадають через брак доріг, недобудовані мости та байдужість обласної влади до інвестора.

«Школи і дитсадки, заклади культури, медицини, які відкривалися при попередниках Фищука, не будуються. За економічними показниками область пасе друге місце ззаду, трудова міграція зашкалює, соціальна напруга зростає, безробіття б’є рекорди, як і дитяча смертність”, – пише місцева преса.

Є і політичні негаразди. У області понад 30% населення вже має румунські паспорти. Тут найбільша в Україні кількість автомобілів на євробляхах.

Усе це – загроза національній безпеці держави. Адже, якщо румунізацію продовжуватимуть такими темпами, то Чернівецької області в Україні невдовзі може не стати.

Джерело: https://blogs.korrespondent.net/blog/events/3976365/

peredplata