Журналісти, яких побили на Волині, сподіваються на покарання винуватців

Журналісти, яких побили на Волині, сподіваються на покарання винуватцівВ інтернет-виданні «Перець волинський» сподіваються, що правоохоронці таки покарають винуватців інциденту, що стався 14 липня у селі Ветли
Любешівського району.

Тоді стосовно журналістів цього видання невідомі зловмисники застосували фізичну силу, пошкодивши редакційне та особисте майно медійників – відеокамеру та диктофон.

Про це під час прес-конференції 17 липня розповів головний редактор «Перця волинського» Руслан Тимощук, – інформує власкор IA ZIK.

За словами Тимощука, громадянська позиція руху «Відсіч» та громадянська позиція видання співпадає. «Але оскільки приїзди «відсічан» завжди викликали неадекватну реакцію влади та міліції, тому «Перець» здійснював інформаційний супровід їхніх акцій», – заявив він.

Отож у селі Ветли Любешівського району, звідки родом віце-спікер Адам Мартинюк, «відсічани» в рамках акції «Помста за розкол країни» поширювали листівки із закликом не голосувати за комуніста на прийдешніх парламентських виборах. «Агітаторів» супроводжували і журналісти видання «Перець волинський».

Зі слів активіста громадянського руху «Відсіч» Олега Дукаса, він постраждав першим. Коли він із напарницею Ольгою Сало практично завершили поширення листівок і йшли вулицею села, несподівано під’їхав білий автомобіль «Фольксваген». Із нього вийшли троє кремезних чоловіків і вирвали листівки. Раптово один із них підбіг до Дукаса та вдарив його в обличчя. Увагу нападників відволікла Ольга Сало, але її штовхнули та кілька разів ударили, – каже Олег Дукас.

Він переконує, що нападники розбили його телефон – через підозру, що він їх записує. На ґвалт збіглися люди. «Зібралося півсела. Нападники подумали, що їм нічого робити, та й поїхали», – сказав Дукас. Невдовзі на місце конфлікту прибули решта активістів «Відсічі» та журналісти «Перця волинського».

Головний редактор видання Руслан Тимощук додав, що у Дукаса зняли побої. Щоправда, неозброєним оком якихось гематом на обличчі активіста не було видно.

Опис перебігу подій у Ветлах продовжив Тимощук. Він каже, що услід за журналістами незабаром на місці подій з’явилася сільський голова. Вона, мовляв, відмовилася задокументувати цей інцидент, заявивши, що присутній дільничний – «Руслан Іванович» – та вказавши на чоловіка у цивільному. Той, щоправда, довго віднікувався від слів сільського голови і, зрештою, заявив, що не дільничний.

Але ще через деякий час на місце події повернулася та сама автівка – «Фольксваген». Цього разу, розповідає Тимощук, із неї вискочили шестеро чоловіків у камуфляжі. Вони одразу спробували вивести із ладу відеокамеру, на яку фіксувався цей процес. Невідомі декілька разів вдарили камеру, але оператору таки вдалося її врятувати. Ба навіть більше, продовжити відеозапис, але вже «напівтаємно».

Окрім того, у Руслана Тимощука вирвали та розбили диктофон. Зі слів головного редактора «Перця волинського», під час нової хвилі конфлікту продовжувалася шарпанина та лунали погрози, хоча «прямих ударів по морді не було».

Журналіст переконує: це все супроводжувалося страшним лементом, суть якого зводилася до «не треба очорняти Адама Мартинюка». Пікантності цій ситуації додає те, що одним з найактивніших учасників конфлікту начебто був священик.

А активістка «Відсічі» Ольга Сало здивована такою реакцією у селі Ветли. Вона розповідає, що брала участь у подібних акціях на Луганщині та Київщині, але таких інцидентів не траплялося. Отже, переконує, «Відсіч» планує чергову акцію в селі Ветли. Тільки цього разу до рідного села Адама Мартинюка приїде значно більше волонтерів, які наразі лише зголошуються. Активісти мають намір подати до сільради заявку на проведення масової акції, аби влада забезпечила порядок.

Тимощук також зазначив, що постраждалі звернулися за допомогою до луцьких правоохоронців. «Відразу після прес-конференції я зустрінуся із прокурором Любешівського району на його прохання», – додав головний редактор інтернет-видання.

Щоправда, журналістів зацікавила також, що собою представляє громадянський рух «Відсіч». Ольга Сало пояснила, що об’єднання не зареєстроване в органах юстиції. Офіційного офісу та лідера також не має, мовляв – позаідеологічна структура. Окрім того, не на всіх їхніх листівках була вихідна інформація, хоча «агітпрод» містив у собі ознаки «чорного піару».

Також представники ЗМІ запитали у Руслана Тимощука, чи для журналістів інтернет-видання оформляли відрядження та за який кошт. Головний редактор «Перця волинського» відмовився відповідати на це запитання.

Він також додав, що сам особисто працює без трудової книги. «Не хочу годувати режим Януковича-Азарова», – сказав Тимощук.

Нагадаємо, прокуратура Любешівського району проводить перевірку за фактом інциденту у Ветлах. Прокурор Волині Андрій Парака пообіцяв, що результати перевірки стануть відомі упродовж 3-10 днів.

Джерело – ЗІК

З достовірних джерел редакції газети ЧАС стало відомо, що активісти руху \”Відсіч\” найближчим часом працюватимуть у Путилі (батьківщина Петра Гасюка), у Бучачі Тернопільської оласті (звідти оходить ренегат Борис Баглей), у селі Туртка Глибоцького району ( походить Георгій Галиць), у селі Драчинці Кіцманського району ( там панує пані Папієва) і т.д.

peredplata