УМВС спростовує інформацію щодо неправомірності дій працівників міліції

УМВС спростовує інформацію щодо неправомірності   дій працівників міліції  У зв’язку із публікацією на сайті газети «Молодий буковинець» інформації щодо нібито неправомірних дій працівників міліції під час розслідування вбивства солдата в Сторожинецькому районі, Управління МВС України в Чернівецькій області повідомляє.

18 липня 2012 року близько 17-ої години на території військового полігону в Сторожинецькому районі виявлено труп 23-річного солдата строкової служби з ознаками насильницької смерті.
За фактом смерті військовослужбовця за дорученням прокуратури області слідчим управлінням УМВС України в Чернівецькій області порушено кримінальну справу за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
В ході проведення слідчо-оперативних дій лише у показах одного солдата було встановлено розбіжності та неточності, його покази були нечіткі та не відповідали дійсності. До того ж він періодично їх змінював, намагаючись ввести слідчих в оману.
23 та 24 липня 2012 року даний солдат разом з іншими військовослужбовцями був запрошений в Управління МВС області для дачі показів по даній справі, але жодних заходів примусового утримання стосовно них не застосовувались.
Оцінивши у сукупності зібрані докази причетності до вбивства даного солдата, 25.07.2012 року слідчим УМВС було прийнято рішення про затримання останнього у порядку ст.115 Кримінально-процесуального кодексу України.
Перед поміщенням підозрюваного в ізолятор тимчасового тримання при УМВС, останнього було освідчено у лікарні швидкої медичної допомоги м. Чернівці на наявність тілесних ушкоджень. Лікарями виявлено садно в лобній ділянці та садно на правому стегні. Зазначене зафіксовано відповідною медичною довідкою. Під час поміщення в ІТТ скарг на дії працівників міліції та на здоров’я не мав, про що власноручно написав розписку.
Перебуваючи в ізоляторі тимчасового тримання, підозрюваний двічі 25 та 27 липня 2012 року написав явки з каяттям у яких вказав місце вчинення злочину, спосіб удушення, час скоєння та розташування трупу. Однак, після розмови із адвокатом відмовився від своїх свідчень, заперечив свою причетність до скоєного злочину.
Двічі із затриманим, за його добровільною згодою, було проведено опитування за допомогою «поліграфу» (детектору брехні) двома різними спеціалістами – під час чого фахівцями підтверджено причетність солдата до вчинення вбивства.
28.07.2012 року підозрюваний звільнений з ізолятора тимчасового тримання під нагляд командування військової частини. На момент звільнення скарг на дії працівників міліції у затриманого не було, про що свідчить власноручно написана розписка. Знаходження підозрюваного у приміщеннях підрозділів міліції постійно фіксувалося камерами відеоспостереження, а також засобами звукозапису.
Знаходячись у розташуванні військової частини 29.07.2012 року солдат звернувся до військового госпіталю із скаргами на незначний головний біль, запаморочення та перебої у роботі серця. Під час медичного огляду 30.07.2012 року лікарями встановлено, що він здоровий та госпіталізації не потребує.
30 липня мати підозрюваного солдата звернулася із заявою до прокуратури області про застосування фізичного та психологічного тиску на її сина працівниками міліції. Тому прокуратурою області, за клопотанням адвоката, військовослужбовця було направлено на судово-медичне обстеження для встановлення наявності тілесних ушкоджень та їх віднесення до ступеню тяжкості.
Згідно акту судово-медичного обстеження від 31.07.2012 року тілесних ушкоджень, які б відповідали вказаним у заяві матері, у солдата не виявлено. Більше того, синець на нозі та садно на лобі були спричинені до проведення слідчих дій.
В рамках розслідування вбивства наразі проводиться цілий ряд експертиз, в тому числі – ДНК (дослідження мікрослідів біологічного походження) із залученням закордонних фахівців.
Таким чином, звинувачення матері підозрюваного у нанесенні її сину тілесних ушкоджень працівниками міліції є безпідставними, не відповідають дійсності та можуть розцінюватися як метод впливу на хід розслідування кримінальної справи та спосіб захисту.
Незважаючи на таку форму захисту свого сина, дії матері не вплинуть на подальший об’єктивний хід розслідування цієї резонансної справи.

Сектор зв’язків із громадськістю
УМВС України в Чернівецькій області

peredplata